”Jag kände igen företagskulturen från första dagen”

Från BDO i Ukraina till BDO i Kalmar. 28 dagar efter den ryska invasionen av Ukraina anlände Oksana Maksymova och hennes son till Borgholm. Redan efter fyra veckor började hon delta i Svenska Kyrkans språkcafémöten och läser nu svenska vid Folkuniversitetet. I Ukraina jobbade hon som managementkonsult på BDO så när det var dags för praktik blev hon glad över att det fanns ett BDO-kontor i Kalmar. Sedan två månader har hon en praktikplats på BDO i Kalmar och kontorschefen Peter Eliasson hoppas kunna hjälpa henne med en anställning inom organisationen eller hos någon kund.

Den 24 februari 2022 befann sig Oksana Maksymova på affärsresa och återvände omedelbart till sin familj i Kiev. Familjen hade redan erfarenhet av att fly från krig, 2014 hade de varit tvungna att lämna Donetsk. Oksana kände nu att det inte gick att stanna kvar i landet, så hon tog den 13-åriga sonen och lämnade Kiev. De fick höra talas om ett hotell i Slovakien som kunde ge dem skydd och tillsammans med en annan familj lyckades de korsa gränsen med bil. I Slovakien blev de kvar i tre veckor innan de kunde påbörja resan mot vännernas sommarhus på Öland. Oksanas man hade fyllt 61 och behövde inte ansluta sig till armén, men valde ändå att stanna kvar i Ukraina.

– Min man är chaufför och hade lärt känna en amerikansk journalist som behövde hjälp att ta sig runt. Han bistod också den lokala kyrkan med evakuering av människor och att dela ut mediciner och mat. Det blev hans sätt att hjälpa det ukrainska folket, säger Oksana.

 

Ett tufft år

Genom Filiadelfiakyrkan fick Oksana och hennes son en lägenhet i Södvik, en liten ort på norra Öland. Oksana tycker att den svenska landsbygden påminner om den ukrainska på många sätt och hon trivdes bra. I slutet av april började hon läsa svenska på de språkcafémöten som Svenska Kyrkan anordnar i Borgholm. Men så kom bröstcancerdiagnosen. Trots operation, strålbehandling och kemoterapi kämpade Oksana på med svenskundervisningen och har nu avslutat nivå 2. Den här intervjun kunde genomföras på svenska.

– Det har varit ett tufft år, men vi har ändå haft tur. Den svenska sjukvården är fantastisk och jag är frisk från cancern. Vi har också fått en fin tvårummare i Kalmar genom kommunen. Min man kom hit i juli och jobbar som hantverkare och vår son trivs bra i sin högstadieskola. Han saknar vännerna hemma såklart, men har fått nya här. Inte minst genom fotbollen, säger Oksana.

 

BDO:s värderingar är desamma

Genom en jobbcoach fick Oksana kontakt med BDO:s kontor i Kalmar och sedan två månader tillbaka har hon en praktikplats. Med 16 års erfarenhet från ekonomisektorn, som managementkonsult på BDO Consulting i Dnipro och Kiev och som finanschef inom läkemedels- och detaljhandeln i Donetsk, kunde hon få kvalificerade arbetsuppgifter direkt. Bland annat har hon jobbat med riskanalyser i samband med fastighetsförsäljningar.

– När jag kom in på kontoret kände jag direkt igen BDO-kulturen. Processerna är desamma och även värderingarna. Och kollegerna är så vänliga. Ibland kan det vara lite knepigt att hänga med i vad det pratas om vid fikabordet, men jag får väl fortsätta att utveckla svenskan, skrattar Oksana.

På frågan om det varit svårt att komma in i jobbet i ett nytt land svarar hon:

– Affärssystemen är ju lite annorlunda, men eftersom jag är utbildad inom industriell ekonomi och informatik har jag lätt för att förstå digitala sammanhang och jag gillar att analysera information. Dessutom upplever jag inte att det är samma stress som i Ukraina. Och, som sagt, jag känner mig hemma i BDO-miljön.

 

Framtidstro

Oksanas chef Peter Eliasson är imponerad över hur snabbt Oksana tagit till sig det svenska språket och kommit in i arbetet på BDO. Med en praktikperiod i ryggen är hon redo för nya utmaningar vilket hon ser fram emot.

– Jag är tacksam över att man inom BDO tittar på om det finns något behov inom organisationen eller kanske hos en kund. Jag gillar utmaningar och det ska bli spännande att se vad framtiden utvisar.

Familjen tänker att de kommer att återvända till Ukraina när kriget är över. Men just nu har de sin plats i Kalmar och trivs jättebra. Genom kyrkan har de fått många vänner, både ukrainska och svenska.

– Men det är alltid roligt att se nya platser. Vi har varit i Stockholm tre gånger och bland annat besökt Tekniska museet, Wasamuseet och Nobelprismuseet. Det är en vacker stad och det finns också många andra svenska platser att upptäcka, avslutar Oksana.