Jerndal tipsar

En följetong med viktiga tips för entreprenörer och företagsledare

Får BDO:s eminente Jerndal lov att bjuda på lite kunskap? Han tipsar outtröttligt i mer eller mindre lämpliga situationer om vad du som företagare behöver hålla koll på och hur du ska tänka vid olika tillfällen. Hur får du ut det bästa av företaget, har det kommit några nya viktiga regler du inte får missa, hur maximerar du utdelningen eller vad bör du särskilt ha koll på inför årsskiftet?

Det är olika saker att tänka på under året. Följ Jerndal i vår youtubekanal för att inte missa några nya rykande avsnitt!

Avsnitt 11: Papperskvitton snart ett minne blott

Jerndal tipsar om ett regeringsförslag som kommer spara tid, pengar och även ge mer plats i förråden. En ny moderniserad era väntas där bevarandet av papperskvitton snart är ett minne blott. Hör vad Jerndal har att säga om förslaget och vad som är viktigt att tänka på för att säkerställa en fortsatt korrekt hantering av räkenskapsinformation.
Läs merchevron_right

Avsnitt 10: Konsten att vara en bra ägare

Den absoluta majoriteten av alla företag i Sverige är ägarledda. Men att både vara ägare och verksam i ett bolag kan ha sina utmaningar. När ska vilken hatt vara på och hur agerar man för att nå bästa resultat?
Läs merchevron_right

Avsnitt 9: Julspecial

Som företagare är det bra att tänka till inför årsskiftet. Det finns en mängd lagar, regler och omständigheter som påverkar skattesituationen. Därför är det klokt att lyssna till din revisor eller skatterådgivare för att säkerställa att ni följer gällande lagstiftning och maximerar skattefördelarna för företaget. Med dessa goda råd önskar Jerndal en riktigt god jul!
Läs merchevron_right

Avsnitt 8: Att tänka på inför årsskiftet

I samband med årsskiftet rekommenderar vi att du som driver eller äger fåmansaktiebolag planerar för att optimera din skattesituation. Har du tagit ut tillräckligt hög lön ur bolaget för att kunna maximera utdelning till en lägre beskattning? Att se över ägarstrukturen är också en god idé att göra i samband med detta.
Läs merchevron_right

Avsnitt 7: Tips om du går i tankarna på att sälja hela eller delar av ditt företag

Som företagare finns många anledningar till att värdera och överväga att sälja hela eller delar av ett företag. Kanske behövs kompetens och kapital för utveckling, kanske har en potentiell köpare lagt ett bud, kanske vill du sprida den personliga risken eller göra en succession inom familjen.
Läs merchevron_right

Avsnitt 6: CSRD – för hållbart och affärsmässigt företagande

EU-direktivet om hållbarhetsrapportering för stora företag och organisationer, även känt som Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), är en viktig utveckling av tidigare hållbarhetskrav som företag över hela världen bör vara medvetna om.
Läs merchevron_right

Avsnitt 5: Nya momslagen – vad innebär den?

En ny mervärdesskattelag (NML) träder i kraft den 1 juli 2023. BDO reder ut vad den innebär och hur den kan påverka er momshantering och styrdokument.
Läs merchevron_right

Avsnitt 4: Högsäsong för bedragare – så här skyddar ni er

När ordinarie personal tar semester öppnas ett fönster för bedragare och antalet bluffakturor och nätfiske ökar.
Läs merchevron_right

Avsnitt 3: Vad du behöver ha koll på inför inkomstdeklaration 2023

Här har vi samlat information om vad som gäller för deklarationer 2023, såsom viktiga datum och annat som kan vara bra att tänka på.
Läs merchevron_right

Avsnitt 2: Jerndal reder ut vad som gäller för F-skatt

Har ni sett över hur mycket preliminär skatt ert företag ska betala i år? Som företagsledare finns det mycket att vinna på att förstå företagets skatt och känna till vilka möjligheter som finns.
Läs merchevron_right

Avsnitt 1: Det här är vad som gäller för dig med förmånsbil

Om du behöver använda egen bil i tjänsten kan din arbetsgivare erbjuda dig en förmånsbil. Använder du även bilen privat kommer du att beskattas för den förmånen. Hur mycket skatt du betalar för din förmånsbil beräknas fram av Skatteverket och beror på förmånsvärdet för den bil du har valt.
Läs merchevron_right