3:12-reglerna

Så påverkar förslaget dig som delägare i fåmansföretag

"Det är vettigt att börja planera redan i höst"

I juni 2024 presenterade regeringen sin 3:12-utredning. Förslaget innebär förenklade beräkningsregler och större utdelningsutrymme för de flesta fåmansägare. Förhoppningsvis kommer de nya reglerna att träda i kraft 1 januari 2026. 

Utredningen har som syfte att förenkla, främja entreprenörskap och underlätta ägarskiften. Om förslaget röstas igenom innebär det nya regler som är bra för de flesta ägare av fåmansföretag, men inte för alla. 

— Nu finns det tid att planera, men när skatten väl faller ut är det för sent att göra något åt den. Därför är det vettigt att göra en konsekvensberäkning för att se hur reglerna påverkar företaget. Den framsynte gör detta redan i höst, menar Andreas Blomstrand, skattejurist på BDO.

Vad är utredningens huvudförslag?

Förslaget inriktar sig på att förenkla beräkningen av det gränsbelopp som bestämmer hur stor del av utdelningen som beskattas med 20 procent.


Våra experter vägleder

Kontakta gärna våra experter på 3:12-reglerna om du behöver hjälp eller har funderingar på området.


Lightest Gray Background

De 9 viktigaste förändringarna 
- förbättring eller försämring?

01

Förenklingsregeln och huvudregeln slås ihop, vilket gör beräkningen enklare. Skattesatsen blir även i fortsättningen 20 procent.

 

02

Höjt schablonbelopp; från 2,75 till 4 inkomstbasbelopp. Med 2024 års nivåer är detta en höjning med 99 060 kr. Totalt har aktieägarna 304 800 kr i utdelningsutrymme att dela på.

 

03

Alla aktieägare får möjlighet att utnyttja ett lönebaserat utdelningsutrymme, oavsett om man tagit ut lön eller inte. Utdelningsutrymmet beräknas liksom tidigare som 50 procent av företagets totalt utbetalda löner, men nu efter ett schablonmässigt löneavdrag på 8 inkomstbasbelopp - för 2024, 609 600 kr. Löneavdraget innebär att lönebaserat utdelningsutrymmet blir lägre än med dagens regler.

   

04

Tidigare har sparad utdelning (beräknad utdelning från tidigare år som inte tagits ut) räknats upp med en ränta. Denna uppräkning slopas.

 

05

Tidigare har aktieägare haft möjlighet räkna upp det så kallade omkostnadsbeloppet (det belopp man betalat för sina aktier) med statslåneräntan plus 9 procent. Enligt det nya förslaget får man bara räkna upp sitt omkostnadsbelopp på den andel som överstiger 100 000 kr.

 

06

Ett gemensamt tak för utdelning införs. Detta innebär att: 

  • utdelning enligt punkt 2-5 ovan beskattas med 20 procent 
  • överskjutande utdelning upp till 90 inkomstbasbelopp (ca 6,9 miljoner kr för 2024) beskattas som inkomst av tjänst; med 32-56 procent 
  • utdelning över 90 inkomstbasbelopp beskattas som inkomst av kapital; med 30 procent

   

07

4-procentsspärren slopas, det vill säga att man måste äga minst 4 procent av aktierna i bolaget för att kunna få utdelning enligt 3:12-reglerna.

 

08

Karensreglerna ändras. Den som slutar arbeta i företaget har tidigare beskattas enligt 3:12 reglerna i 5 år. Detta sänks till 4 år.

 

09

Närståendekretsen ändras så att syskon, syskons make och syskons barn inte längre räknas in.

 

Vilka effekter har detta på mitt företag?

  • Förslaget innehåller förenklade regler, något som kan leda till lägre kostnader för administration.
  • Bolaget kommer att behöva lämna in kontrolluppgifter för aktieägande och ägarskifte.
  • Som helhet innebär förslaget förbättringar för de flesta fåmansföretag, men inte för alla. Det är därför klokt att göra en konsekvensberäkning för att se hur de nya reglerna påverkar just ditt företag.

Vilka är de största vinnarna? Våra skatteexperter svarar

Lars Nilsson

"När kravet att äga minst fyra procent av aktierna slopas blir det mycket enklare för nyckelpersoner att komma in i företaget och få en kapitalbeskattad inkomst."

Lars Nilsson, AuKTORISERAD SKATTERÅDGIVARE FAR OCH NATIONAL LEADER FÖR ENTREPRENEURIAL TAX SERVICES INOM BDO

"Utdelningsutrymmet ökar från 2,75 till 4 inkomstbasbelopp för alla företag som använder schablonregeln idag. Detta gör framför allt enmansföretagarna till vinnare."

Andreas Blomstrand, Skattejurist och national leader för entrepreneurial tax services inom bdo

Andreas Blomstrand

Hör av dig till oss så kontaktar en av våra skatterådgivare dig

 

Vi behandlar dina personuppgifter i enlighet med vår integritetspolicy. Läs vår policy här.