Linnéas blogg

En dag på jobbet – livet som revisor

Mitt namn är Linnéa, jag jobbar på BDO:s Borås kontor som revisor sedan mer än 3 år tillbaka.

Jag upptäckte revision ganska sent i mitt arbetsliv och jobbade med bokföring på en annan byrå när jag övertalades att testa på att jobba med revision av en kollega som också är en nära vän och stor förebild för mig. Sedan dess har min enda målsättning i livet varit att bli en auktoriserad revisor och efter ett tag valde jag till och med att byta byrå för att jag upplevde att utvecklingen inte gick tillräckligt fort. Mina ambitioner var helt enkelt högre än vad byrån kunde erbjuda.

Jag är en person som har offantligt mycket energi, jag ger alltid allt och har känslor som rör sig snabbare än en pingisboll in action. Det krävs ett jobb som kan utmana mig och hålla mig sysselsatt för att det ska vara intressant i längden och som inte innebär att vara fast på en och samma plats dag in och dag ut.

Så jag reflekterade lite över orsakerna till vad som gör jobbet så roligt för min del, och vad det är rent konkret som gör att jag fortfarande, nästan fem år senare, aldrig tröttnar på att gå till jobbet och tycker det är så genuint roligt, här är orsakerna jag kom fram till:

  • Jag får utlopp för min tävlingsinstinkt genom att hela tiden försöka bli bättre, snabbare och effektivare på vad jag gör – och revision är ett yrke som ständigt förändras på alla möjliga sätt – du blir liksom aldrig färdig!
  • Jag får utlopp för mitt behov av variation genom att jobba nära olika personer, i olika branscher och i olika miljöer – ofta känns det som att jag har en ny arbetsplats varje vecka, men alltid har en fast punkt att komma tillbaka till i form av mitt egna lilla kontor på Katrinedalsgatan.
  • Jag får utlopp för mitt behov av utveckling genom att gå på lärorika kurser, jobba med olika kontor och olika revisorer som har olika förväntningar och ställer olika krav.
  • Jag får utlopp för mitt behov av att vara ombytlig genom att ofta vara ute på kunduppdrag där jag jobbar med olika personer, i olika team och i olika roller – ena dagen är man en granskningsansvarig och nästa dag är man en ensam assistent.
  • Jag får utlopp för alla mina känslor genom att själv försöka vara en förebild för juniora kollegor och stötta dem genom handledning och utveckling – förhoppningsvis kan jag sprida samma glädje för jobbet som någon en gång gjorde för mig, om jag kanaliserar mina känslor på rätt sätt.
  • Slutligen får jag utlopp för min passion för detta jobbet genom att arbeta i en organisation som hittills aldrig försökt hålla mig tillbaka utan alltid hejat på mig och pushat mig att gå lite längre och våga lite mer – nu senast när jag tog initiativet att börja skriva om mina arbetsdagar.

Syftet med mina Linkedin-inlägg är att jag vill få fler att vilja jobba med revision och jag vill få fler assistenter att stanna i yrket. Min ambition är att dela bredden och variationen i vad detta fantastiska jobb innebär.

Tack för ordet, keep-up-the-good-work BDO!

Over and out,
Linnéa som #villblirevisor




Tisdag 9 april, 2024

Då var det tisdag och jag ska strax åka ut till kund och göra revisionen på plats.

Idag ska jag till ett mindre bolag som är verksamma inom larm och telefoni. Dom säljer mycket abonnemangsavtal och har vissa större installationsprojekt som jag framför allt kommer vilja titta närmare på för att säkerställa att de är korrekt hanterade i bokslutet. 

Igår granskade jag ett stort start-up bolag med liknande form av risk, då de säljer en tjänst i form av ett abonnemang och har vissa större projektintäkter på fastprisavtal.

Trots att bolagens verksamheter och storlek är totalt olika blir denna specifika risken i de båda bolagen ändå snarlika. Och trots att vi tittar på många olika saker när vi granskar ett bolag ör nästan alla bolag förknippade med någon särskild och utmärkande risk för fel och det är där revisorn måste lägga sitt primära fokus för att säkerställa att allt går rätt till.

För att identifiera den där risken planerar vi vår revision. Planeringen av en revision är en stor och viktig del. Genom planeringen av revisionen fastställer vi vilka risker bolaget är förknippat med och hur vi sedan ska granska bolaget. Konkret handlar planeringen om att förstå hur bolaget fungerar - vad dom gör och hur dom gör det och vad som potentiellt kan bli fel. 

Planeringen av revisionen är mitt favoritmoment och där lägger jag mycket tid för att förstå hur verksamheten fungerar, vem som gör vad och hur dom gör det. Jag bildar mig min förståelse för att sedan kunna genomföra en bra och effektiv revision där jag tittar på rätt saker för att säkerställa att årsredovisningen är riktig. 

Nej, nu är det dags att sätta fart, men nu vet du kanske lite mer om revision än du gjorde innan 😊

Hoppas du får en fantastisk dag - i Borås lyser solen och jag hoppas du får möjlighet att njuta av den en stund ☀️

Over and out !

Fredag 5 april, 2024

Då var det strax helg igen och jag har haft en sån där riktig mysvecka både privat och på jobbet.

På jobbet har tempot dragits ner till någon form av normal tempo, eller åtminstone någon form av tillfällig paus lite beroende på när i tiden mina sista uppdrag levereras. 

Det har varit några hektiska veckor och jag uppskattar verkligen att återigen hinna stanna upp och reflektera över saker. Ta sig tid att lyssna in hur andra har det och baserat på det försöka förbättra deras arbetssituation 

Tid för att avsluta uppdrag. Checka av och gå vidare - världens bästa känsla!

Privat har barnen haft påsklov - det är alltid en mysig tid när de har möjlighet till sovmorgon och vara lite extra med sina vänner. 

Veckan har även fyllts av födelsedagar och till helgen blir det kalas och jag får chansen att vara den där bullmamman som jag aldrig annars är och hela halva släkten trycker sig in i vårt vardagsrum - jag uppskattar dessa tillfällen otroligt mycket. 

Sist men inte minst har veckan förgyllts med spontant restaurangbesök på favoritrestaurangen med min man. Så mysigt - mer sånt i livet tack!

Mitt i allt detta stannar jag upp och tänker att det bästa av allt är att precis här och nu, precis idag, precis denna vecka mår alla bra. Jag mår bra. Min familj mår bra. Mina vänner mår bra. Min släkt mår bra. Allt man kan göra är att ta in den känslan och passa på att njuta så länge det varar för livet står aldrig still. Saker omkring en händer hela tiden och man måste fånga de goda ögonblick som livet ger. Visst? 

✨Önskar dig en fantastisk helg och jag hoppas att du och alla omkring dig mår bra just idag och att du har möjlighet att stanna upp och njuta av det just den här helgen ✨

Torsdag 6 april, 2024

Halvvägs in i ännu en vecka och även denna vecka har fyllts med bland annat intervjuer av ekonomistudenter och lite välbehövlig luft i kalendern som skapat utrymme för att stanna upp och reflektera. 

Ni som ställer upp på dessa intervjuer - har ni tänkt på hur tydligt man kan följa branschtrenderna genom intervjuerna?

Före min tid handlade varenda uppsats om revisionsplikten, när jag skrev min uppsats handlade det mest om IFRS, därefter, kring 2018 /2019 handlade det mesta om förändringar i kraven på att få avlägga provet, därefter hållbarhet och i år verkar den heta potatisen vara AI och påverkan av osäkra tider - båda relevanta frågor idag.

Intressant. 
Är det som var aktuellt för 10 år sedan vardag idag eller rann det ut i sanden? Kommer dagens stora snackis vara vardag om 10 år eller kommer det rinna ut i sanden? 
Min slutsats är att man alltid bör krama ut guldkornen - ta det bästa som varje nyhet för med sig och låta det förbättra vardagen.
En annan intervju med ekonomistudenter hade en annan vinkel och handlade däremot inte om AI. 
Jag fick då frågan om jag tror att ålder spelar in i förmågan att klara revisorsexamen. Det fanns en korrelation mellan att yngre personer hade statistiskt sett större möjligheter att klara provet än äldre personer. Vilket är rimligt i min värld där revisorsprovet till stor del går ut på att klara just ett prov - med allt vad det innebär, exempelvis:
- snabbt kunna hitta information 
- Ha rätt studieteknik 
- Ha förmåga att leverera svar i enlighet med svarsmall
- Ha förmåga att ta in all den information som ställs i frågan

Men samtidigt är ju avsikten med detta provet att visa att man har kunskaperna och erfarenheten som krävs för att klara av jobbet som revisor i det verkliga livet där svaren inte är så svart eller vitt, där frågan om vad som är rätt och fel inte alltid är så självklart. Och med det krävs kunskap och erfarenhet. Och för det krävs en viss ålder och mognad. 

Paradoxalt kan jag tycka. 
Och slutklämmen på detta inlägg som blev längre än tänkt; vad händer när vi i framtiden slår samman AI med den yngre generationen revisorer? Kommer dagens branschhierarkier ändras? Kommer AI bidra till att medelåldern dras ner? Eller tvärtom? Kommer AI göra jobbet mer enformigt och därmed ointressant i längden?

Mycket har hänt inom revisionsbranschen bara under mina år och ännu mer lär hända de kommande åren - spännande tycker jag, läskigt tycker andra 🤷‍♀️

Mest nyfiken av allt är jag på att veta vad din kandidat- eller masteruppsats handlade om? Minns du? Min uppsats handlade om integrerad rapportering - detta var år 2016 och känslan är att vi var ganska tidiga på bollen då ämnet blivit allt hetare på senare år 😊

Over and out från ett snöigt men soligt Borås 

Fredag 29 mars, 2024

God morgon Linked in! Det var inte igår!
Snarare 2 månader sedan… 2 månader tog det att landa, få alla bitar på plats och känna inspiration och motivation att dela ett inlägg här igen. Hoppas ni alla mår bra!

Så vad har hänt sen sist?

Jag har jobbat som en galning - gjort revisioner i Uppsala, Göteborg, Ulricehamn och Borås så klart. 

Jag har nätverkat.

Jag har gjort intervjuer med ekonomistudenter.

Varit på otaliga möten av olika slag.

Jag har stöttat kollegor som befinner sig på samma plats som jag själv varit på ett tag.

Jag har reviderat klädkedjor, fastighetskoncerner, start-ups, byggbolag, tillverkande bolag, bolag som säljer olika grejer.

Jag har läst mycket. 

Igår läste jag en väldigt intressant uppsats om skillnaden mellan vad en ekonomistudent förväntar sig av revisionsyrket kontra vad en revisor förväntar sig av en nyanställd nyexaminerad revisor. Och där föddes inspirationen till detta inlägg. Vad är en revisor? Vad gör en revisor? Hur uppträder en revisor? 

En revisor är en person som granskar ett bolags räkenskaper. Säkerställer att allt är riktigt i bolagets siffror och hur bolaget drivs. För det krävs olika grader av insatser beroende på bolagets storlek och komplexitet. I och med det krävs olika grader av revisorns kompetens. Det kräver självinsikt. Och professionalism. Det kräver att rätt person är på rätt plats.

Så vem är då rätt person? Vad har den personen för egenskaper?
Den personen behöver vara nyfiken, vetgirig, våga ställa frågor och mottaglig för att analysera samt ifrågasätta svaren. Personen behöver vara kunnig nog för att se om saker och ting hanteras rätt eller fel. Den kunskapen kommer med åren - knappast ingen har den kunskapen från dag 1. En bra revisor, enligt min åsikt, uppträder alltid proffesionellt och förtroendeingivande. En bra revisor, enligt min åsikt, är inte kontrollerande och högdragen, utan snarare ödmjuk och intresserad. En bra revisor vill hjälpa sin kund att göra rätt snarare än att kontrollera att kunden gör rätt. Men en bra revisor vet alltid gränsen mellan vad den får och inte får göra för att inte rubba förtroendet mot samhället. Det där är inbyggt i revisorns natur. 
Att vara revisor är roligt. Utmanande. Utvecklande. Men det är också allvarligt och fyllt med ansvar. 

Ju fler människor jag pratar med, desto mer inser jag hur lite folk i allmänhet vet om yrket. Världens roligaste yrke, enligt min mening. Det där tänder något inom mig. Det där ger mig motivation igen. Det där ger mig mitt syfte tillbaka. Det där gör mig sugen på att återvända till Linkedin - plattformen jag för längesedan ansåg var den bäst lämpade plattformen för att förmedla insikter till den som var intresserad. Och det finns mycket mer att säga till den som är intresserad….

Önskar er alla en fin påsk - njut av ledighet och påskägg i överflöd 🐣

✨Over and out for now 

Måndag 12 februari, 2024

Igår och idag har jag genomgått den ultimata självtortyren när jag kritiskt granskat och gått igenom mitt prov gentemot svarsmallen. Självförtroendet är minst sagt i botten. Kapat. Skadat. Obefintligt. Styrkan jag kände för en vecka sedan känns som bortblåst. 

Jag exemplifierar det perfekta misslyckandet i sammanhanget. Jag är förebilden i nederlaget. Jag är den bästa versionen av mitt sämsta jag. Botten är återigen nådd. 

Så vad händer nu?
Att skriva provet igen känns uteslutet för min del. I den form som provet nu är utformat finns det ingenting som motiverar mig att satsa igen. I den form som provet nu är utformat finns det ingenting som indikerar att jag någonsin kommer uppfylla de krav som ställs.

Den enda vägen från botten är uppåt. 
Den enda saken att göra är att sätta en fot framför den andra och fortsätta framåt. 
Bygga upp det som raserats. 
Plocka ihop bitarna. Trampa vidare. 
Att sluta med revision är uteslutet för mig. Jag älskar mitt jobb. Jag älskar mina dagar. Den personliga utveckligen som assistent är trots allt enorm och det finns massor av sätt att fortsätta utmana rollen. Det ska jag göra nu. Jag ska bli Sveriges bästa revisorsassistent - tyck vad du vill om titeln - men jag ska fortsätta bära den med stolthet trots allt. Jag hoppas att jag kan vara den perfekta förebilden i det ultimata misslyckandet. Jag hoppas att jag, genom att ha delat mitt misslyckande och alla mina tankar kring detta, kan bidra till den debatt som förs om branschens utveckling. Att jag, i egenskap av en frispråkig assistent har bidragit till de beslut som kommer tas framgent. Jag hoppas att jag, genom att dela min resa gett er insikt i hur den här karriären kan se ut. Jag hoppas att ni inser att dessa erfarenheter är värdefulla för era beslut i framtiden. Jag hoppas ni inser att inte alla landar i detta beslutet. Att det inte är så självklart. Att äga sitt nederlag, bita ihop och gå vidare.

Mest av allt hoppas jag att mina nederlag bidrar till förändring. En förändring som branschen behöver. Branschen överlever inte på sikt med 170 nyexaminerade revisorer om året samtidigt som 180 revisorer lämnar yrket.

Jag ser fram emot en tid av förändring för branschen jag älskar och väntar med spänning på vad framtiden kommer att ge.

Detta inlägg blir mitt sista som handlar om revisorsexamen. Det kapitlet slutar här för min del och hör nu till det förflutna. Jag har delat mina tankar innan och efter provet och allt där emellan. Jag har blottat varenda känsla jag haft i denna resa. Jag har ägnat så mycket tid till detta prov - och det upphör nu. Frågan kommer dock alltid ligga nära mitt hjärta och kan jag bidra på något sätt kommer jag gladeligen göra så - i så fall vet du hur du når mig.

❤️Tack för allt ert stöd det senaste året ❤️

Fredag 9 februari, 2024

Jag är förmodligen inte den enda människan som har sin bästa egentid när hon kör bil 
🚗 💨💨💨

Idag har jag spenderat dagen hos kund i Göteborg och imorse, i bilen, på vägen dit reflekterade jag lite över hur det känns idag när gårdagens besked har landat en aning och vad jag ska göra nu. 

Det slog mig, till min stora förvåning ska jag erkänna, att jag känner mig en aning lättad 🤔Lite som att en tyngd har lyfts från mina axlar konstigt nog. Och det blev solklart för mig vad jag ska göra nu - jag ska fokusera på nuet. Jag ska ta tag i att bli bättre på mitt jobb och ta ikapp de delar där jag själv känner att jag har färdigheter som behöver förbättras. Till och med sådana färdigheter som jag vet att jag har haft, men tappat lite det senaste året. 

Jag blev riktigt taggad på att kunna fokusera på mitt jobb igen utan oro och distraktioner. Under så lång tid har provet hängt över mig och påverkat mig - antingen i form av att det är framför mig eller bakom mig. Nu är det varken eller. Nu är det min tid och mitt tillfälle att bli ännu bättre på mitt jobb. Under dagen har jag börjat formulera nya mål, och till viss del gamla mål och nu på kvällen kom jag till och med på mig själv med att se fram emot kommande medarbetarsamtal som ska ske nästa vecka. Ni som följt den här resan ett tag förstår glädjen över detta, jämfört med i höstas.

Så, känn ingen sorg för mig Göteborg, för det gör inte jag! Jag känner mig faktiskt mer taggad än på länge att bara göra min grej.

Jag kan inte nog understryka hur befriande den känslan är 🙏

✨Trevlig helg allihop ✨

Torsdag 1 februari, 2024

Då var resultatet klart och 116 personer klarade provet - och jag vill börja med att säga att jag är så glad för er skull! Stort, stort grattis - fantastiskt bra jobbat!!!
Jag var tyvärr inte en av dessa 116 personer.
Och hur känns då detta… personligen - helt ok. Branschmässigt är jag däremot desto mer besviken och statistiken säger allt som behöver sägas:
➡️ 44% klarade provet
➡️ genomsnittspoäng uppgick till 84,8 poäng
➡️ en delfråga (fråga 4) fick som mest 17 av 26 poäng
➡️ samma delfråga innehöll hela 3 frågor som hade i genomsnitt 0,6-1 poäng och två av dessa hade endast 3-4 personer som hade över 60% rätt i frågan. Av 262 personer.
Slutsatsen 🟰 ❓

Jag är kluven inför hur jag ska formulera detta inlägg. Jag vill inte framstå som ett besviket offer samtidigt som allt jag vill är att förmedla min besvikelse. 

Mina helt uppriktiga känslor är:
➡️ till oss som skrivit provet: bra jobbat! Var stolt över din insats - det är jag 🙌
➡️ till de som skrivit provet: det känns inte rättvist mot oss som skriver. Det känns inte rättvist mot branschen. Det känns faktiskt inte alls rättvist. 

Varenda person i den salen är högpresterande, smarta människor. Människor med en högskoleutbildning, som har arbetat med revision i flera år, vars arbetsgivare tror på dem och säger att de är redo för nästa steg. Det statistiska utfall som varit de två senaste proven säger mer om provet i sin helhet än den prestation som dessa individer utfört. 

Jag önskar att jag kunde säga att nu ska jag kraftsamla och försöka på nytt - men så känns det inte idag. Tredje gången gillt och detta var kanske inte mitt öde. I vart fall inte just nu. 

Min enda plan härifrån är att fortsätta utöva det jobbet som jag älskar varje dag. Jag ska fortsätta ta hand om mina nära som behöver mig så mycket just nu. Jag kommer inte lägga någon mer energi på detta provet på ett tag. I’m done. Jag har gett allt jag har att ge och lite till under så lång tid och det räckte inte till för att uppfylla kravmallen. Men jag tar emot detta besked med att vara fortsatt stolt över min personliga insats både till branschen och provet. Jag tar emot detta besked med att fortsätta trampa på samma gamla stig i samma gamla skor - men ändå stolt över min prestation för jag vet hur mycket jag har satsat. Jag tror att de nära mig också vet att jag verkligen har gett allt. Och mer därtill. Synd att det inte räckte hela vägen.

Återigen - till er som klarat provet - jag är så fantastiskt imponerad av er insats och så oerhört glad för er skull 🥹

Till oss andra - jag vet hur ni känner. Jag känner det också. Detta var inte våran tur. Det förminskar dock ingenting - statistiken säger allt du behöver veta ❤️

Sammanfattningsvis… som alltid… let’s keep up the good work 🙌

✨Over and out ✨

Onsdag 17 januari, 2024

Det finns ett begrepp som har vuxit fram de senaste åren som jag ser dyka upp lite här och där då och då. ”Duktig flicka”. Och det där begreppet skaver i mig. Det känns så… fel. Utan att veta något alls om personen i fråga som använder begreppet så ser jag en bild framför mig av en person. En kvinna. En framgångsrik, ambitiös, driven kvinna. Säkerligen karriärorienterad. Hon kör på. Gör succé. Någonstans längs vägen kör hon i diket. Det dyker upp någon form av ”hinder” i hennes väg så hon inte längre kan hålla uppe samma tempo. Inte sällan barn. Arbetsbelastning. För höga krav. Och där, nere i diket, växer frasen fram. ”Jag var en duktig flicka”.

Nej det var du inte.

Du var en framgångsrik, ambitiös, driven kvinna som blivit utmattad av samhällets och dina egna krav på dig själv. Det finns en synonym till ”duktig flicka” i form av ”prestationsprinsessa”. Det var du. En prestationsprinsessa.

Jag har läst på lite om begreppet. Det skulle kunna appliceras på mig själv, på mina döttrar, flera av mina vänner och kollegor. Jag ser dem överallt. Klassiska duktiga flickor - men jag skulle aldrig förminska dem på det sättet. De är framgångsrika, ambitiösa, modiga, högpresterande fantastiska, drivna, karriärorienterade likväl som att karriären aldrig får ta ifrån dem mammaprivilegiet. De är fina vänner, fantastiska kvinnor, perfekta kollegor och mammor. Men sakta ner. Anpassa dig till livet du lever just nu. Acceptera att genom livets olika faser måste det göras olika prioriteringar. För i längden blir det annars ohållbart.

Men framför allt. Förminska aldrig dig själv.
Du är inte en duktig flicka. Du är en fantastisk kvinna. Och jag ser dig. Jag förstår att när du titulerar dig själv som en ”duktig flicka” menar du egentligen att livet spårade ur och nu går du in i nästa fas. En fas av lägre tempo. Mindre fokus på att prestera utifrån allas förväntningar. Mer fokus på att läka. Och det gör du rätt i. Du kommer att bli hel igen, men kanske med lite nya värderingar och nya sätt att förhålla dig till livet som du lever just nu.

Många av oss kör någon gång i diket.
Jag vill med detta inlägg förebygga just det. Mitt råd till dig är att anpassa hastigheten efter förutsättningarna som råder för stunden. Och förhoppningsvis kommer du aldrig köra av vägen. Men om du gör det. Livet kommer fortsätta och bli bra igen. Kvinnor som du är starka. Kvinnor som du tar sig igenom livets svårigheter. Kvinnor som du är lösningsorienterade. Kvinnor som du är ostoppbara. Kvinnor som du får också lov att ha dåliga dagar, vara trötta, vara ledsna, ta en paus, andas. Kvinnor som du är likväl fantastiska.


✨Styrkekram till alla prestationsprinsessor där ute. Jag önskar er allt gott som livet har att erbjuda nu och i all framtid✨

Måndag 15 januari, 2024

I helgen träffade jag en bekant som pluggar för att bli svetsare. Vi pratade om hans planer framåt och han sa att han skulle läsa lite affärsjuridik eller något liknande för att vara väl förberedd för att starta ett eget bolag så småningom. Jättebra, så jag, men mitt bästa tips till dig är att anlita en redovisningskonsult som tar hand om alla dina papper.

Och det exakta rådet skulle jag ge till varenda människa som funderar på att starta eget - till och med innan du startar eget - anlita en redovisningskonsult så att det blir rätt redan från starten. För det är mycket att hålla reda på och det är viktigt att allt blir rätt. Och du vill ju fokusera på din verksamhet och utveckla den på bästa möjliga sätt. Och det är ju precis detta som du bör spendera din tid och energi på.

Så, mitt råd till dig som funderar på att starta eget, gör lite research på vilka redovisningsbyråer som finns där du bor, lyssna av vad de har för rykte, kompetensnivå och erfarenheter, bestäm möte med några av dem och berätta om dina planer, den som sedan känns bäst kan bli ett samarbete för lång, lång tid framöver. Jag tror faktiskt inte du kommer ångra dig. Tvärtom tror jag att du senare kommer känna att det var det bästa beslutet du tog i början av din firmas historia.

Lycka till!

Tisdag 9 januari, 2024

Det är många som pluggar ekonomi som spanar in mina inlägg - vilket jag tycker är super kul! Och det är många nya personer vilket jag tycker är ännu roligare!
Jag har berättat om mitt jobb inom revision förr, men det hörde ju inte ni då, så jag tänkte att jag tar det igen igen!

Jag heter Linnea, jag jobbar som revisorsassistent på BDO i Borås. Det finns många olika tjusiga titlar när man jobbar med revision - men egentligen finns det bara två steg: antingen är man en revisorsassistent eller så är man en auktoriserad revisor. För att bli auktoriserad måste man ha en kandidatexamen, jobba med revision i tre år och klara ett prov (allt detta finns att läsa på revisorsinspektionens hemsida). Företag i Sverige måste ha en revisor när de uppfyller vissa kriterier, då väljer företaget en auktoriserad revisor som kontrollerar att företaget lämnar en riktig årsredovisning och sköter sitt bolag på ett riktigt sätt (detta kan du läsa mer om bland annat på Bolagsverket hemsida). Den auktoriserade revisorn får hjälp av assistenter med att granska bolagen.

Att jobba med revision är väldigt varierande. Vi granskar små bolag, stora bolag, nya bolag, gamla bolag, lätta bolag, svåra bolag och alla revisioner måste anpassas efter det bolag vi granskar för stunden.

Revisionen har i princip tre faser.
1️⃣ Vi planerar vår revision - hur vi ska genomföra revisionen och vilka särskilda risker vi ser i det aktuella bolaget. 
2️⃣ Vi genomför vår revision - då vi granskar bolagets bokföring, årsredovisning och hur bolaget sköts.
3️⃣ Vi lämnar en revisionsberättelse där våra slutsatser om bolaget framgår.

En revision tar allt mellan ett par timmar till flera veckor eller månader. Och personerna som granskar ett bolag varierar mellan en ensam auktoriserad revisor till stora team med flera personer och kanske flera auktoriserade revisorer. 

Vi har generellt som mest att göra på våren och det beror på att många bolag ska stänga sina räkenskaper den sista december, men företag kan även ha sin så kallade balansdag andra månader på året.

Jag älskar mitt jobb därför att det är:
- Varierande: inget bolag är det andra likt. Ingen dag är den andra lik.
- Högt tempo: det är mycket deadlines som måste hållas och man har hela tiden många bollar i luften.
- Utmanande: man blir aldrig fullärd! Det finns alltid mer komplexa bolag, svårare frågor att lära sig och nyheter att ta in.

Och det kanske viktigaste av allt: en redovisningskonsult gör bokföringen och en revisor granskar bokföringen. Det är inte samma sak 😊

Vill du veta något mer om revision?
Tveka inte att höra av dig!

⭐️önskar dig en fantastisk dag ⭐️



Lördag 2 december

En galen vecka som gått galet fort…
Måndag - Stockholm - skrev prov
Tisdag - Stockholm - skrev prov
Onsdag - Borås - i en soffa hela dagen
Torsdag - Göteborg - på kurs
Fredag - Borås - möten hela dagen
Lördag - Borås - åter i en soffa och reflekterar över veckan som gått

Och vet du vad jag mest av allt tar med mig av denna vecka? Massor av energi efter gårdagens samtal med mina medarbetare och insikten av hur inspirerad och motiverad jag blir av att sitta ner och prata med dem en och en.

Jag tvekar ofta på om jag verkligen är rätt person för att vara en chef. Jag tänker att jag är för introvert och inte har de egenskaper som en chef borde ha. Och jag vet inte riktigt hur jag ska vara för att vara en bra chef - jag gör så gott jag kan - men är det verkligen tillräckligt? Men så har jag de här samtalen…. Sitter ner och pratar med dem en och en. Stämmer av hur de har det, vad vi ska fokusera på nu och vilka behov var och en i gruppen har för att gå i den riktning de själva vill. Och genom samtalen vet jag precis vad jag behöver göra för att vara en bra chef. Och det blir plötsligt så enkelt och okomplicerat.

Men också… torsdagens kurs… oj oj oj vad inspirerad jag blir av drivna, engagerade kvinnor! Och, jösses vad mycket ny energi jag fick från den dagen som jag kommer ta med mig i arbetsvardagen framöver.

Nästa vecka blir förhoppningsvis inte lika flängig som denna - jag längtar efter att avsluta mina påbörjade projekt som legat orörda ett par veckor, återuppta och avsluta mina sista löpande granskningar, boka ett par sista inventeringar och med lite tur kommer ett riktigt roligt uppdrag in i nästa vecka. Och jag är så taggad på att vardagen ska komma tillbaka och ge mig några sista lugna veckor innan nyår och högsäsongen drar igång på nytt.

Tja… det var väl egentligen bara det jag ville dela med mig av… nu ska jag fortsätta mysa i soffan ☕️


Onsdag 29 november

Många undrar hur det känns nu… och känslan efter detta provet är nog helt olika för varenda en som lämnade provdagen igår.
Jag hade 6 timmar i bilen att reflektera över mina känslor och landade ungefär här:

Jag har skrivit provet 3 gånger nu.
En gång kändes det suveränt när jag lämnade salen och en gång grät jag. Ingen av gångerna tog mig hela vägen i mål. Så hur det kändes denna gång är egentligen helt oviktigt 🤷‍♀️

Det jag däremot konstaterar är att provet i sig var helt i nivå med vad jag förväntar mig att jag bör kunna för att få den här titeln. Provet hade, enligt mig, en rimlig svårighetsgrad och innehöll en bredd av frågor som en auktoriserad revisor rimligtvis bör kunna. Så om jag inte klarade provet denna gång heller då vet jag att jag behöver ta en prov-paus i några år och jobba för att utöka mina kunskaper och förutsättningar för att kunna tillräckligt mycket för att klara både provet och bli en bra auktoriserad revisor.

Det är egentligen allt jag har att säga om provet och dessa två dagar i Stockholm.

Och det är ganska befriande…. Jag har knappt ens tittat på mina svar denna gången. Det spelar ingen roll vad jag svarade! Eller hur någonting kändes! Provet är inlämnat, utom min kontroll och om 2 månader vet man hur man presterade!

Jag är glad att provet är över för denna gång, jag hoppas att min prestation ska vara tillräcklig - men om inte - då finner jag mig i att jag inte har de kunskaper som krävs riktigt ännu och får prova igen någongång i framtiden.

Oavsett min insats så kommer höstens prov generera ett välbehövligt tillskott av taggade, engagerade, motiverade nya revisorer. Det är verkligen häftigt att se så många likasinnade människor som delat alla dessa känslor kring provet, yrket, ja alltihopa! Och där, i restaurangen, på hotellet, i hissen, i provsalen är varenda en lika taggad, nervös, målmedveten, fokuserad - och det är fint att kunna dela den känslan med så många andra.

Bra jobbat av oss allihopa 👏👏👏


Lördag 25 november

Vi är många som pluggar inför ett prov nu. Det kanske inte låter så märkvärdigt. Kanske som att man tar detta provet på för stort allvar. Och jag vet att många som inte är insatta i revisionsbranschen undrar hur man kan spendera så här mycket tid och förberedelse ”bara” för ett prov. Det är surrealistiskt för dem. Och jag vet att det finns sådana som är auktoriserade sedan länge som undrar hur detta kan vara en så ”big deal” - det är väl bara till att gå dit. Ska det verkligen vara nödvändigt att plugga så här mycket inför ett prov? Du jobbar ju med detta?

Jag är i kontakt med så många assistenter av olika slag, från olika byråer, med olika bakgrunder, som skrivit eller inte skrivit provet - och vi alla känner av den här pressen.

Provet är så brett och oförutsägbart.
Det är så många delar som ska läras in. Delar som vi inte jobbar med till vardags. Kanske aldrig kommer jobba med. Eller aldrig behövt jobba med. Och det är en av anledningarna varför vi måste plugga så hårt och länge.

Och sedan är det just det faktum att provet behandlar det vi arbetar med till vardags - fast ändå inte - som ökar pressen så enormt. Provet säger ingenting om hur en person är som revisor - men ändå säger det allt som egentligen behöver sägas.

Jag inser att det är dålig timing på detta inlägg, så snart inpå nästa prov, men det måste ändå sägas. Och det måste övervägas om provet som det är utformat idag är rimligt. Och de områden som provet omfattar. Och de krav som ställs på en revisor. En titel. En person. Är detta rimliga krav att ställa på en enda person - eller är området idag så pass brett att en revisor faktiskt inte behöver vara både skatteexpert, redovisningsspecialist, metodikguru, momsspecialist, etikkunnig, bolagsrättsexpert, it-specialist, börsredo och samtidigt fullt kapabel att upprätta en årsredovisning för en brf? Utan att rådfråga en enda själ eller ta hjälp av vare sig AI eller internet.

Är det dags att inse att tröskelkraven som ställs på en revisor idag är orimligt höga? Eller är det snarare så att jag, i egenskap av att sitta och förbereda mig inför ett prov överdriver? Ställer jag för höga krav på mig själv? Är provet en så ”big deal” för mig att jag anstränger mig för hårt och mer än nödvändigt? Har jag blivit blind i min iver att lära mig allt för att klara ett prov?

Provet är inte vad det var för 15 år sedan - det blir mer och mer omfattande.
Men det är å andra sidan inte yrket heller - som kräver mer och mer specialistkunskaper där alla har sina olika roller att spela. Du frågar inte en skatteexpert om hållbarhetsredovisning. Och du frågar inte en momsspecialist en etikfråga. Eller 🤔?Men alla dessa slag av frågor kan potentiellt vara en provfråga som du förväntas klara på provdagen.

Det är inte min mening att klaga. Jag vill bara sprida en tanke. Och en känsla. Så här är det att förbereda sig inför provet. Det tar tid. Det är omfattande. Och det är en big deal…För det är klart man vill bli revisor by the end of the day😉


Fredag 24 november

Hon går i åttonde klass och vill bli arkitekt. Jag förklarar för henne att det är svårt. Det tar lång tid att bli arkitekt. Vi läser på vad som krävs. Högskolestudier och naturlinjen på gymnasiet. Hon letar fram sina nuvarande betyg och vi börjar räkna på vad hon har för meritvärde idag. Vad hon behöver förbättra för att nå sitt mål.

Hon säger att hon ska klara det.
Hon frågar vad jag hade för betyg. Hon konstaterar att jag har ju klarat det. Jag tog mig ju dit jag ville från scratch. Jag kämpade för att nå mitt mål. Då kan hon också klara det.

Och jag har nog aldrig varit en stoltare mamma. Och jag har nog aldrig varit lika övertygad om att allt detta slit, alla dessa timmar som jag spenderat på studier och arbete tillika varit en frånvarande mamma i min strävan efter att vara en bra mamma och förebild för mina döttrar som så många gånger fått mig att undra om jag verkligen gör rätt prioritering i livet - målet är kanske nått. Kanske har jag faktiskt lärt dem att du visst kan om du vill. Tack vare att jag kunde för att jag ville. Utan att min vilja var på bekostnad av deras mamma som jag så ofta frågat mig.

Jag minns att jag funderade mycket på detta för ett år sedan, när jag skrev provet första gången. Nu, ett år senare, efter att ha varit en ännu mer frånvarande och upptagen mamma under det senaste året är detta kvitto mer välbehövligt för mig än någonsin. Med ett samvete som sliter en i isär och ofta får en att undra för vem man egentligen gör detta är det en välbehövlig reminder att jag från början gjort denna resa för deras skull och längs vägen blev drömmen min egen. Och i hennes ögon - med eller utan titel - har jag redan tagit mig i mål. Och det är allt som räknas. Och också helt sant. Jag har tagit mig i mål för ganska längesedan. Allt därefter är bara plus i kanten.

Klart hon ska bli arkitekt. Och klart att jag ska bli en auktoriserad revisor. Antingen i mars eller nån gång i framtiden. Time will tell.


Måndag 13 november

Idag är det 2 veckor kvar… jag börjar ju bli rutinerad nu och vet inte hur ni andra känner men mina känslor är återigen en berg och dalbana 😅 ena dagen känner man sig hur lugn som helst för att nästa dag drabbas av panik. Ena dagen känner man sig som man har stenkoll för att nästa dag känna som att man inte har en aning om någonting. Ena dagen känner man sig redo för provet och nästa dag önskar man att det var två månader kvar.

Om du känner igen dig kan du härmed veta att du inte är ensam om dessa känslor!
Om du känner dig stressad - ta 10 djupa andetag och lugna dig själv med att du visst är förberedd. Du har tränat inför detta provet i flera år.
Om du känner att du inte får något gjort - ta en paus, lyssna på din kropp och ta nya tag senare eller imorgon.
Om du känner att du har panik - titta dig själv i spegeln och säg till dig själv att lugna ner dig - det är bara ett prov.
Om du känner dig uppgiven på att all din tid kretsar runt ett prov - se ljuset i tunneln! Två veckor kvar sedan är denna perioden överstökad, lagd bakom dig och livet återgår till vad det har varit
Om du tvivlar på dig själv - blunda för en stund och säg till dig själv att du visst är redo. Din byrå tror på dig, dina kollegor tror på dig, dina närmaste tror på dig - du måste också tro på dig själv.

Om du känner att tiden inte räcker till - tänk då på hur många år av förberedelser du har i din kunskapsbank. Det må vara 2 veckor kvar tills dina kunskaper sätts på prov men du har samlat på dig år av kunskaper och erfarenheter längs vägen.
Eller hur?

✨You got this 🌟 jag tror på dig och hoppas att du har kraften att göra det samma ✨


Fredag 10 november

Igår var jag och en redovisningskollega ute hos en kund. Och det blev en sådan där bra dag. Hon sitter och pillar med sina grejer för att upprätta ett bra bokslut och jag sitter och grejar med mina grejer för att utföra en bra revision. Och alltihop blir så där superbra!

På lunchen pratade vi om hur ensamt det kan vara att vara en ekonomiansvarig. Och vilken skillnad det är på att vara en redovisningskonsult där man hela tiden stöter på olika frågor och är verksam i ett nätverk av kollegor att rådfråga, medan den ekonomiansvarige på ett företag ofta är utelämnad att ensam ta reda på svaren för en strid ström olika frågor som kan uppstå i ett företag.

Sedan pratade vi om hur glad den ekonomiansvarige var för att ha både sin auktoriserade revisor, mig som assistent och den hjälpande redovisningskonsulten till hands. Och hur bra team det är. Och att det där teamet fått henne att känna sig lite mindre ensam i sin roll när hon vet att hon alltid kan kontakta någon av oss tre när det behövs, lite beroende på vad det är för fråga.

Fint tycker jag 🥰
Och också ganska självklart 🤷‍♀️

Jag hoppas att fler än just denna ekonomiansvarige finner stöd och vägledning hos sin revisionsbyrå för det är ju precis det vi finns till för. Att hjälpa till att få det rätt hela vägen!

Trevlig helg när det är dags!


Måndag 6 november

I helgen satt jag och scrollande igenom mina gamla inlägg här på linkedin och fick en ganska stark insikt… någonstans längs vägen det senaste året har jag blivit fartblind. Jag har tappat mitt syfte och mina mål. Texten på bilden är från mitt 100:e inlägg på linkedin - alltså våren 2022 - och det slår mig hur mycket min inställning har ändrats under det senaste 1,5 åren till det absolut sämre. Så mycket har kretsat runt att klara provet och jag har blivit som besatt av just detta snarare än att fokusera på att bli bättre för min egen skull och för mitt arbetes skull - något som även kloka människor i min omgivning försökt påpeka utan att det riktigt nått hela vägen fram. Denna felprioritering har stått mig dyrt och gjort mig till en sämre version av mig själv som i sin tur gjort mig till en sämre… allt! Sämre mamma, sämre fru, sämre anställd, sämre chef.

Så… detta upphör nu och målbilden är härmed återställd till den ursprungliga. Att fortsätta att lära mig och utvecklas för att bli bättre på jobbet som jag älskar som försörjer mig och min familj som jag också älskar.

Så du som också sitter där och pluggar inför ett kommande prov - du har säkert redan insett detta för länge sedan, men om inte - kom ihåg att plugga för att bli bättre - det kommer göra att du dessutom klarar ditt prov på köpet.

3 veckor kvar till mitt prov
✨Lets go! We got no time to lose!✨

Inlagg


(Och ja… det måste tilläggas… det tog ett par veckor innan poletten trillade ner till 100%… det var jag som sa det nu men du sa det egentligen först - tack för det)


Tisdag 31 Oktober

Fyra veckor kvar så är det dags igen. Tredje gången gillt för min del - och jag är (äntligen 🙌) så sjukt taggad! Hur känner du? Taggad? Nervös? Pepp?
Hur förbereder du dig? Vad gör du en bra dag? Och hur hanterar du en sämre dag?
Personligen så maxar jag mina bra dagar och lägger allt åt sidan mina sämre dagar. Jag lyssnar på min kropp som äntligen också verkar lyssna på mig igen till 100%.
Efter månader av en obeskrivlig trötthet och ångest känner jag mig äntligen som mig själv igen och en gnista som jag inte sett på nästan ett år är återigen tillbaka och förhoppningsvis här för att stanna. Känslan nu är att ingenting kan stoppa mig.
Jag hoppas att du känner samma.

Du har arbetat, kämpat så hårt i så många år - en månad kvar av förberedelse.
Du vet att du klarar detta - eller hur? 💫
✨Önskar dig en fantastisk tisdag ✨


Fredag 7 juli

I februari 2018 skrev jag en tenta för 8:e gången.
Den tentan var det som kvarstod mellan mig och möjligheten att en dag kunna skriva provet för revisorsexamen. Så jag gav mig inte. Jag skrev igen och igen och igen - trots att det kändes hopplöst. Den där 8:e gången klarade jag äntligen tentan och kunde fortsätta mitt mål mot att kunna bli en auktoriserad revisor.

Idag, 2023, står jag här. Med samma mål. Att bli en auktoriserad revisor.
Jag har nu jobbat med revision i sex år. Jag är gruppchef inom revision på en stor byrå. Jag älskar mitt jobb och känner mig stolt över att vara duktig på mitt jobb.

Första gången jag skrev provet för att bli revisor och misslyckades så skämdes jag. Hur kunde jag vara så naiv? Varför ansträngde jag mig inte hårdare på provdagen? Hur kunde jag tycka att det kändes så enkelt? Och ändå misslyckas.

Andra gången jag skrev provet för att bli revisor grät jag när jag lämnade provsalen. Provet var så svårt! Det var svårare än något prov tidigare, enligt min uppfattning. Det andra provet var så svårt att jag känt att möjligheten att jag skulle klara det var obefintlig. Mina chanser var noll.

Till saken hör att jag har gett allt. Allt jag har att ge dessa sex år. Allt och lite till. Denna våren har det kommit dagar då jag inte ens orkat stiga upp ur sängen pågrund av utmattning. Denna våren har det kommit dagar då jag till och med valt att inte kliva upp ur sängen - för jag har insett hur nära jag varit att gå in i väggen.

Så när resultatet idag kommer där det står att jag misslyckats återigen frågar jag mig vad jag ska göra nu.

Ska jag försöka sex gånger till?

Ska jag sitta stilla i båten och göra ingenting? Jag har ju sagt till mig själv att jag inte kommer skriva provet en gång till.

Eller ska jag bara låta tröttheten skölja över mig och ge upp min dröm?
För jag har gett allt. Och lite till. I så många år.

Jag pausar. Lutar mig tillbaka. Ska inte ta några stora beslut idag. Alla beslut kan vänta till efter semestern.

Men sedan väcks den där lågan igen. Jag har kämpat så hårt. I så många år. Det här provet, det svåraste någonsin, kan inte vara det som sätter punkt för min karriär. Det vore så orättvist mot mig själv att slänga in handduken efter just detta prov. Jag skulle ångra mig under så lång tid. Och jag skulle alltid undra - hade jag klarat det om jag försökte igen och det inte var världshistoriens svåraste prov?

Jag tar inga beslut idag. Men jag tror inte att jag är beredd att ge upp riktigt än. Jag har behövt falla ihop och komma igen så många gånger vid detta laget, men jag har alltid varit envis nog att fortsätta sträva framåt. Jag tror inte att detta nederlaget är hårt nog för att ändra den mentaliteten. Snarare tvärtom.

Jag önskar alla de som klarade provet ett stort och mer än någonsin välförtjänt grattis 🥂

Till alla oss andra önskar jag en riktigt fin sommar och semester ☀️


Fredag 28 april

En månad kvar till provet - och jag ska vara brutalt ärlig med mina känslor tiden efter att resultatet kom tidigare i våras.

Redan från starten 2017 har jag känt en sådan glädje över att jobba med revision. Det är ett yrke som passar mig så otroligt bra och jag har känt mig bra på det jag gör, vilket har gjort mig så stolt över mitt yrke och trygg i min roll. Den känslan nästintill försvann när resultatet av provet kom i februari. Självkänslan och självförtroendet var som bortblåst och jag har verkligen fått kämpa för att komma tillbaka till den trygghet och glädje jag kände förut. Vissa dagar går det bättre, vissa dagar sämre - men för varje dag som går kommer krafterna och motivationen tillbaka.

Sorgen över detta, att ett misslyckat prov tagit bort så mycket av min arbetsglädje har varit stor. Och saknaden av den känslan jag förut hade för jobbet har vissa dagar varit större än målet att bli en auktoriserad revisor och jag har frågat mig om det verkligen är värt att utsätta sig själv för det igen.

Jag ska göra allt jag kan för att klara provet om en månad - men pressen har aldrig varit större - inte för att nå en viss titel eller visa världen att jag klarade det - mitt största mål är att få tillbaka min självkänsla och ta min karriär till nästa nivå som jag arbetat så hårt för i så många år.

Jag vet inte om jag är för sentimental kring detta. Men jag tror inte att jag är den enda som känner så här. Så om du sitter där, i samma sits och med samma tankar som jag, då kan du känna trösten i att du inte är ensam. Det är snart dags att stå inför prövningen igen, och det finns fortfarande tid att förbereda sig maximalt. Vi har fortfarande alla möjligheter i världen att klara det denna gång. Den enda vägen att gå är ju trots allt framåt ➡️

1 månad kvar - all in - let’s go 🙌



#villblirevisor


Torsdag 6 april

Idag granskar jag ett bolag som säljer husvagnar, igår granskade jag ett bolag som säljer larm, dagen dessförinnan granskade jag ett bolag inom byggbranschen. Kul! Bästa tiden på året och roligaste bolagen att granska om du frågar mig!

Men hur gör man egentligen när man granskar ett bolag? Hur vet man egentligen att allt är rätt? Det vet man förstås aldrig, men genom samtal med ägare och ekonomipersonal, analyser av räkenskaperna, observation av olika slag och mängder av frågor kommer man en ganska bra bit på vägen.

Jag brukar sällan fokusera på vilka ”fel” jag hittar i en revision - men den senaste tiden har jag hittat en hel del större och mindre fel - ibland till bolagets fördel, ibland inte - felen korrigeras nästan alltid och alla är nöjda och glada. Känslan när man avslutar en revision där man gjort ett bra, grundligt arbete, haft bra dialog med ägarna och känslan av att ”här står allt rätt till” - den är bra! Sådana bolag vill man jobba med! Och när man jobbar med flera sådana bolag under en kort tid - då känner man starkare än någonsin att det omöjligt kan finnas ett roligare jobb än just detta!

Ett till kundbesök - sedan tar vi en härlig, välförtjänt långhelg!

Passa på att vila och gör något som du mår bra av för att ladda batterierna - 12 veckor av säsongen återstår!

Glad påsk 🐣



Onsdag 29 mars

Dagarna, veckorna, månaderna bokstavligt flyger fram denna tiden på året.

Revisioner startas, genomförs, stängs. Startas, genomförs, stängs.

I veckan stängdes ett av mina topp-3 största bolag och känslan är så härlig!

Den senaste tiden har jag varit fullt fokuserad på mitt jobb och min familj. Det har inte funnits tid eller utrymme för mycket annat.

Idag var första gången på väldigt länge som jag verkligen stannade upp och kände mig fullt motiverad att ta mig an provet igen. Så jag spenderade dagen med att läsa gamla prov. Bocka av det jag har koll på och skriva ner de områden jag är osäker på.

Och det är på tiden. Om exakt två månader är det dags att åka till Stockholm och göra om hela den resan igen så det är hög tid att få upp motivationen på nytt.

Två veckor till och ett helt gäng revisioner som ska levereras sedan är det dags att växla ner på allvar och se till att jag klarar provet denna gång. Motivationen som tändes idag är dock den främsta nyckeln till framgång. Den känslan har varit borta under lång tid och jag är så glad att återigen känna mig motiverad och till och med aningen taggad.

Jag förmodar att det är ett par månaders arbete som byggt upp självförtroendet och viljan på nytt. Jag vet ju att jag vill detta. Jag vet ju att jag kan detta. Och jag vet ju att allt inte lyckas på det första försöket. Och framförallt vet jag ju att om jag skulle misslyckas igen så har jag trots allt världens roligaste jobb oavsett vilken titel jag bär.

✨Trevlig kväll✨

#villblirevisor
#bdo



Måndag 13 mars

I helgen satt jag och scrollade igenom mina gamla inlägg på linkedin och jag måste medge att det är frestande att återanvända det jag skrev för ett år sedan nu när cykeln i princip är sluten och jag gör samma uppdrag på nytt. Förra veckan var jag i Lidköping och idag åker jag till Uppsala igen - precis som jag berättade om för ett år sedan. Och känslan är likadan - kul men lite pirrigt eftersom det rör sig om komplexa bolag.

Samtidigt reflekterar jag över hur mycket som inte alls är likadant nu som det var då, för ett år sedan. På rak arm kommer jag på åtminstone tre nya revisioner som jag inte gjorde förra året vid denna tiden.

Tre erfarenheter rikare.

Min kunskap har satts på prov och jag har fått tänja gränsen för vad jag trodde att jag kunde.

Och precis så där är det - ribban höjs hela tiden för vad man ska kunna när man jobbar med revision och man blir aldrig fullärd.

Jag vill be särskilt dig som jobbar med revision, och särskilt dig som är relativt ny på jobbet att stanna upp för ett ögonblick och fundera på hur du har utvecklats den senaste månaden eller året. Njut en stund av dina framsteg och utveckling. Den där utveckligen finns inte inom alla yrken. Och det är den där utveckligen som kommer göra att du trivs med detta jobbet i många år framöver. Du blir aldrig fullärd och även om det verkar som att jobbet är likadant från ett år till ett annat kan jag nästan lova att om du tänker efter, så är det ändå inte riktigt precis likadant. Du har förmodligen lärt dig mer. Blivit bekvämare med fler program. Lärt dig effektivare tekniker hur du ska granska ett bolag. Fått en bättre förståelse för kundens verksamhet. Blivit säkrare i din roll. Steppat upp och blivit betrodd med svårare uppdrag eller uppgifter inom teamet.

Och apropå team - det är omöjligt för mig att lägga upp detta inlägg utan att nämna skillnad i team som hela tiden är en rörelse av människor man omges med och som byts ut och ersätts. Och av varje teammedlem lär man sig något nytt och man själv kanske kan lära den något nytt som de har nytta av i framtiden.

Näe du, jag har svårt att tro att det kan finnas ett bättre jobb än detta!

🚗💨💨💨 Mot Uppsala - let’s go!

#villblirevisor
#bdo


Fredag 10 mars

Nu är högsäsongen inom revision här!

Jag visste att denna säsongen skulle bli tuffare än någon tidigare säsong eftersom jag tappat så mycket tid på hösten när jag pluggade inför provet. Så från bokstavligt talat 1 januari har jag gett allt för leverera i tid och hålla mina deadlines.

Idag står jag på den absoluta kulmen av ”min” högsäsong. Brytpunkten är bara någon vecka bort. Och den där brytpunkten är så efterlängtad just nu! För personer som jobbar främst med mindre bolag börjar högsäsongen ungefär nu. Och för de som jobbar med större bolag kanske högsäsongen redan har passerat.

Oavsett är det viktigt att ta sig igenom denna tuffa tid med hälsan i behåll. Låt inte stressen ta över. Arbeta systematiskt och metodiskt. Fånga de små stunderna, vila när kroppen säger att du behöver det, checka ut till 100% när du inte jobbar, gör något roligt på helgen, träna, sätt hälsan först så kommer jobbet också att lösa sig galant på köpet.

100% ett par veckor till - sedan kommer lugnet efter stormen - förhoppningsvis både på jobbet och i form av våren ☀️

✨Trevlig helg allesammans - var rädda om er ✨



#villblirevisor
#bdo


Torsdag 2 mars

Idag har jag återigen haft förmånen att prata med några studenter som läser sista året på sin ekonomiutbildning och funderar på en karriär som revisorer - intressant samtal om förväntningarna på framtiden.

Så hur är förväntningarna?

Tja, vad ska man säga… det låter ungefär likadant som så många andra jag pratat med tidigare…

De har sökt en mängd jobb - men blivit avvisade pågrund av bristande erfarenhet.

Så de frågar sig hur de ska få erfarenheten för att nå det där drömjobbet. Och om det ens är deras drömjobb, egentligen, för i skolan är det inget prat om revision eller vad en revisor gör.

Och efter vårt samtal grubblar jag på detta dilemma.

Studenterna vill ha jobb - revisionsbyråerna vill ha fler medarbetare - men ändå nås ingen lösning.

Återigen landar jag i slutsatsen att högskolorna behöver göra mer för att förbereda studenterna på det praktiska arbetslivet - utbildningen behöver bli ”nyttigare” för studenterna i det längre perspektivet.

➡️ Förberedande kurs i revision bör ingå i kursutbudet
➡️ Arbetsplatsförlagd utbildning kanske?
➡️ Kurs i de program som används idag - skulle det vara möjligt?

Revisionsbyråerna behöver också fundera på detta och våga anställa någon som har potential. Satsa mer på personliga möten för att hitta unika personligheter som kanske inte sticker ut i det logiska testet men som ändå har det rätta drivet för att vara värd att satsa på. Ta emot studenterna när de hör av sig och frågar om en intervju. Anordna tillfällen att träffa dem och dela med er om er arbetsplats och kanske hitta guldstjärnorna som har det där lilla extra som aldrig når hela vägen fram i ett personlighetstest eller genom sitt breda kontaktnät.

Det gör mig ledsen när man hör dessa unga människor som så gärna vill få in en fot i branschen samtidigt som man ser en alltmer krympande yrkeskår och jag tänker att det måste finnas en lösning, nånstans exakt i mitten av alltihop, som gynnar båda delar.

Det var ett tag sen jag senast stod mitt i detta och lyfte exakt samma fråga. Det var ett tag sedan jag senast hörde exakt samma story. Det var ett tag sedan jag senast berördes av att det är så här. Och idag inser jag att sedan jag började skriva mina inlägg har nästan ingenting förändrats.

Tack för att ni påminde mig om att detta ämnet är fortsatt högaktuellt och att mina inlägg fortfarande är viktiga för att blivande revisorer ska få vetskap om vad vi gör på jobbet. Så, tills någon annan tar över stafettpinnen fortsätter jag berätta om mina dagar och ser det som mitt bidrag till branschen med förhoppning om att fler ska få kännedom om vad en revisor gör på dagarna.

Ni vet… ingen kan göra allt men alla kan göra något 😉

✨Önskar er alla en trevlig kväll ✨

#villblirevisor


Fredag 3 februari

Idag publiceras del 3 i följetången i min jakt mot att bli en auktoriserad revisor i tidningen Balans.

Jag hade ganska djupa reflektioner inför min intervju och fastnade framförallt i ganska mörka tankar om min framtid och karriär. Och mitt i alltihop slog det mig hur sårbar branschen är för att förlora personer som är i samma situation som jag själv och att detta kan vara ännu en faktor till minskat antal revisorer.

Huvudet snurrade av frågor som:
Vad händer med min karriär om jag inte klarat provet?
Hur kommer min framtid inom revision att bli om jag inte klarat provet?
Tar allt slut här?
Är det nu jag börjar söka jobb inom ett annat ekonomi-yrke där min kapacitet inte bedöms utifrån ett test på 24 delfrågor?

Jag kan knappast vara ensam att känna så här. Man skäms. Är inmålad i ett hörn där man står och tänker att ”jaha, jag kom hit men inte längre” - för vad blir sedan nästa steg i karriären utan titeln auktoriserad?

Frågan som hänger kvar i luften är om branschen har råd att förlora de personer som ställer sig exakt samma frågor som jag gjorde häromdagen men väljer att ge upp?

Svaret är nej.

Så vad är lösningen?
Organisationerna måste ta hand om dessa personer. Stötta dem i den mentala process som detta nederlag innebär. Visa dem tydligt att de är fortsatt viktiga för branschen och organisationen. Att det finns massvis av möjligheter för dem även om de inte klarade provet. Att ett misslyckat prov inte innebär slutet på ens karriär. Lyssna in deras behov och sätt upp en tydlig plan för vad som händer nu vare sig den planen innebär att skriva provet på nytt eller skapa nya mål inom organisationen. Lämna dom inte ensamma med sina tankar i denna tuffa situation för varken branschen eller er organisation har råd att förlora den kompetens som dessa personer besitter.

Och till dig som känner som jag kände - detta betyder inte slutet på vår karriär! Detta provet definierar inte det jobb vi gör på daglig basis, och låt inte detta ta bort glädjen i ditt jobb. Möjligheterna finns fortfarande kvar, du har tagit dig hela vägen hit och alla omkring dig ser fortfarande samma person som de såg i förra veckan, det måste du också finna kraften att göra.

Jag kan inte nog tacka alla på BDO som visat så stort stöd i denna situation, från närmsta medarbetare till översta toppen av organisationen. Det betyder otroligt mycket att ha er vid min sida, som alltid hejar och pushar i med- som motgång.

Det är tack vare alla omkring mig; familj, vänner och kollegor som jag så snabbt återhämtat mig med huvudet högt, ett mål som lever vidare och visar mig vägen framåt.

Hela artikeln kan du läsa här

Trevlig helg!

#villblirevisor 
#bdo


Onsdag 1 februari

Då börjar vi om…

Ansökan till provet i maj 2023 är inskickad och nu är det all in som gäller 🙌

Det är ingen idealisk situation att skriva provet på våren för min del. Jag är fullbokad på jobb fram till april och i början av maj har vi planerat att få hem en liten hundvalp. Perfekt timing.

Nu är det som det är och jag har accepterat att detta kommer bli en tuff vår.

Den första kvällen när provresultatet kom satte jag mig och analyserade mina resultat, jämförde mot svarsmallarna och RI:s rättningskommentarer. Det var lätt att se mina brister. Dålig hänvisning till lagrum, för lite text varvades med text som saknade en röd tråd eller en slutsats. Eller ett resonemang. Så att fortsätta svara på gamla provfrågor är ett måste framöver.

IFRS-kunskaperna brister och etikfrågorna likaså - så dessa områden måste pluggas på.

Strukturen på mina frågor dag 2 var sämre än dag 1 då jag utformade mina svar på ett mer konkret sätt gentemot den specifika frågan. Jag minns att jag tyckte att det där stal för mycket tid på provdagen, så det var en sak jag valde att strunta i dag två. Det var uppenbarligen ett misstag. Så jag har redan nu förberett svarsdokument som förhoppningsvis kommer att underlätta och förbättra strukturen på mina svar i maj och se till att jag får med all information som krävs.

Så är jag taggad? Nja…
Svaret kom på torsdagen - och jag överöstes av en flodvåg av beslutsamhet.
På fredagen kom dysterheten.
På lördagen försökte jag övertala mig själv att detta inte är en big deal - ”nu går du dit igen och gör det bättre än du nånsin kunde gjort i november”.
På söndagen tänkte jag på annat.
Igår fokuserade jag på jobbet och att få klart allt som egentligen redan borde varit klart. Jag grät en skvätt när jag kom hem och det kändes riktigt skönt att få tårarna ur systemet.
Idag har tankarna gått åt alla möjliga riktningar samtidigt som jag ansträngt mig för att tagga till, för egentligen - vad har jag för annat val än att göra det bästa av den här situationen?

Den enda vägen härifrån är uppåt 🔝


#villblirevisor
#bdo


Fredag 27 januari

Det är så otroligt många som hört av sig idag och skickat kärlek och pepp i massor - från botten av mitt hjärta - tack för det!

Jag klarade ju som sagt var inte provet - och den möjligheten hade jag sedan tidigare accepterat och gjort upp med - men reaktionen som följde idag blev allt annat än jag väntat mig.

Jag hade förväntat mig tårar och sammanbrott och kanske ett mindre vredesutbrott - men allt som kom var en beslutsamhet utan dess like och en knuten näve i fickan.

Först ska resultatet analyseras noga - var brister jag? Vad behöver jag göra bättre? Vad är jag redan bra på?

Därefter ska en ny omgång plugg genomföras med ännu mer fokus att svara på gamla frågor. Mindre fokus på att virra runt i dokument och filer - mer fokus på att hålla en hög nivå på mina svar.

Sedan ska det där provet göras igen.

Jag lägger ingen energi på att kritisera min insats i november, som jag trots allt fortfarande är riktigt nöjd med, jag lägger däremot all min energi på att se till att göra det bättre nästa gång.

Återigen - ett stort grattis till alla de 167 personer som klarade provet - ett fantastiskt tillskott av blivande, stolta revisorer ⭐️

Och till oss andra - heja oss - vi har fyra månader på oss att utvärdera våra brister och göra det bättre nästa gång. Se det som en provkörning - nu vet vi vad det handlar om och har alla förutsättningar i världen att klara det i maj - you can do this 💪

#villblirevisor
#bdo


Torsdag 12 Januari

Vad är egentligen skillnaden på de olika ekonomijobben?

En redovisningsekonom arbetar främst på ett enskilt bolag, där den sköter det enskilda bolagets bokföring. En redovisningskonsult arbetar istället på en redovisningsbyrå och sköter flera bolags bokföring.

Revision funkar inte riktigt på samma sätt. Som revisor utför man revision åt flera företag och man måste vara anställd i en revisionsbyrå - antingen som man driver själv eller som drivs gemensamt av revisorer. Man behöver kunna redovisning, skatt och bolagsrätt - men man är sällan den som själv praktiskt utför något av dessa - det gör istället Redovisningsekonomen eller konsulten.

Kan man börja jobba med revision om man jobbat några år med bokföring? Ja men absolut! Det gör de bästa revisorerna vill jag påstå - eftersom man måste ha den grundliga förståelsen för redovisning i botten, vilket man då tränat upp under några år.

En revisor och en redovisningskonsult blandas ofta ihop men är två vitt skilda yrken - med två helt olika syften och två helt skilda uppdragstyper. Redovisningsekonomen eller konsulten gör bokföringen och/eller bokslutet - revisorn granskar den. Redovisningsekonomen arbetar enligt reko eller rex, revisorn arbetar enligt ISA.

Jag vill uppmuntra personer som arbetar för ett företag med redovisning, som funderar på att byta inriktning i sin karriär, att våga testa sig på konsultbranschen - antingen inom revision eller redovisning innan man väljer att byta bransch eller inriktning. Det är en helt annan rytm inom konsultbranschen som passar den som gillar högt tempo och många bollar i luften - som jag själv tillexempel!

Värt att tänka på om du känner dig redo för nästa steg i karriären eller om du pluggar ekonomi och känner dig osäker på vilken inriktning du ska välja härnäst.
✨Önskar er alla en fortsatt bra dag ✨


Onsdag 4 Januari

Nytt år nya möjligheter - och allt börjar om på nytt. Året börjar om på nytt. Livet börjar om på nytt. Uppdragen börjar om på nytt.
Det är allmänt känt att våren är revisionsbranschens högsäsong. Varför?
Innan 1975 hade alla aktiebolag räkenskapsår som slutade den sista december. Efter 1975 kunde bolag, beroende på när de startade sitt bolag, ändra sitt räkenskapsår. Många bolag har dock fortfarande den sista december som balansdag, det vill säga den dag de upprättar sitt bokslut som vi revisorer granskar.

Lite beroende på typen av bolag som man granskar börjar högsäsongen i princip idag.
För egen del är det 4 bolag som ska vara granskade och klara i januari månad. Det är mina största bolag, ofta med moderbolag i andra länder som upprättar koncernredovisningar där de svenska bolagen ingår.

Sedan rullar det på. Boksluten strömmar in under hela våren. Och sedan kommer deklarationerna, vilka vi revisorer också ofta är med och upprättar för privatpersoner.
Jag ska göra mitt bästa för att dela även denna säsong med er för att ge er en inblick i det roliga livet som revisor på en byrå i Borås och krossa stereotypen av den grå, fyrkantiga, stillasittande revisorn. Ni som vart med ett tag vet ju nu att detta yrket är allt annat än stillasittande, eller hur?
Så, med det sagt - högsäsongen 2023 - nu kör vi


Torsdag 29 December

Årets sista arbetsdag för min del… ännu ett år har strax passerat och jag tänkte unna mig att stanna upp för ett ögonblick och dela mina reflekterioner över mitt gångna arbetsår.

✨Årets härligaste stund(er) (som jag otroligt nog insåg nu i efterhand att jag lyckats fånga på bild, vilket jag också är väldigt glad för!):
➡️ när jag checkade ut från kontoret den 1 juli och gick på semester precis som planerat 😎
➡️ när jag och Zeyneb skålade i proseccon som Kimmie skickat till mitt rum efter att vi skrivit provet 🥂
➡️ när jag satt på toppen av ett berg i Åre och kände sådan tacksamhet över alla de möjligheter som mitt jobb gett mig. Allt jag lärt mig, allt jag fått vara med om, all den glädje jag känner dagligen. Det är ingenting att ta för givet, många känner inte så för sin arbetsplats ⛰️

✨Årets stoltaste stund(er):
➡️ när jag fick frågan om att delta i BDO:s metodikgrupp 🤩
➡️ när jag fick frågan om att skriva en artikel i balans om jämställdhet 🥰

✨Årets sorgligaste ögonblick:
➡️ när min kollega Fatijon berättade att han skulle flytta och byta jobb. En av mina bästa kollegor, den jag pratat mest med på daglig basis och sett fram emot att skriva provet med. Vi skrev förvisso provet tillsammans, men jag saknar fortfarande våra dagliga samtal 😢

Mitt bästa råd till mig själv inför 2023:
✨låt inte dalarna bli lika djupa som topparna är höga✨

Mitt bästa råd till dig inför 2023:
✨ta tillvara på de ljusa stunderna. Njut av dem och minns dem för de kommer aldrig åter✨

Och sedan rundar vi av med att sätta upp målet för 2023 - då ska jag minsann:
➡️ Bli en auktoriserad revisor (förr eller senare) och dra in historiskt många spännande uppdrag till BDO 🥳

💥Med det önskar jag dig en magisk nyårsafton och ett fantastiskt gott 2023 💥


Fredag 9 December

För fösta gången denna hösten har den där härliga känslan av lågsäsong kickat in. Jag pillar med småsaker, passar på att läsa på områden där jag känner mig osäker, förbereder revisionsakter inför vårens granskningar, bokar inventeringar och besök hos kunder. Tar mig tiden att stanna upp och prata en stund med kunderna och höra hur de har det… Jag går hem lite tidigare. Jag tar det väldigt lugnt och riktigt myser av att ha ro att ta tag i det där lilla extra som hamnat efter på grund av allt plugg under hösten.

I veckan har jag även varit hos en av mina största kunder, ett bolag som medför en sån där extra utmaning - ett sånt där bolag som jag tycker är kul men samtidigt ganska läskigt.

Och idag är det julfest i Göteborg - kul 🤩

Skulle summera veckan som en riktigt bra vecka - lugnet före stormen i några veckor till innan kalendern återigen är fullbokad och det är dags att steppa upp på nytt inför en ny högsäsong. Och vet du? Även om jag uppskattar denna lugna tiden på året tycker jag nog ändå att högsäsongen är roligast… när tävlingsinstinkten är maximal och allt handlar om att leverera i tid och med hög kvalitet. Förhoppningvis är detta min sista vår som jag inte är en egen påskrivande revisor så jag kommer se till att göra det bästa jag kan innan jag eventuellt går in i en ny roll på BDO.

Jag behöver väl knappast säga att jag räknar ner dagarna till resultatet av provet kommer… men om 54 dagar vet jag hur det gick och om jag behöver börja förbereda mig på att skriva provet ännu en gång. 54 dagar… det kommer gå fort som tusan! (Hoppas jag!)

✨Trevlig helg allihopa ✨


Lördag 26 November

Så där, gott folk då bär det av mot Kista… sista anhalten innan provet som pågår imorgon och på tisdag.

Jag ska vara 100% ärlig med hur jag känner i detta nu. Som en bergochdalbana - jag vill kliva av, men jag har stått i kön så länge så att hoppa av nu går inte. Och jag vet att när man väl sitter där kommer man njuta av stunden. Eller i alla fall efteråt, när man kliver av vagnen. Stolt över att vara en av de som åkte och inte tittade på från sidan.

Jag är fylld av positiva tankar i form av att jag VILL klara detta. Samtidigt som jag ifrågasätter om jag KAN klara detta. Jag försöker tänka positivt samtidigt som jag slåss mot mina negativa, ifrågasättande tankar.

Jag vill att detta ska vara klart. Avslutat och färdigt. Jag hoppas att jag ska ha förberett mig tillräckligt. De senaste dagarna, veckorna, månaderna, åren… men hur vet man egentligen att man förberett sig tillräckligt? Det vet man väl inte förrän man får sitt resultat förmodar jag.

Provet definierar inte min framtid inom revision. Klarar jag det inte nu får jag försöka igen. Det vet jag med säkerhet. Provet definierar däremot mina egna begränsningar och förmågor. Ett misslyckat prov sätter ett nytt, framflyttat mål. Ett lyckat prov sätter punkt för år av studier.

Jag säger alltid att jag har levt mitt liv baklänges. Jag började med att hoppa av skolan, jobba, träffa kärleken i mitt liv, skaffa barn sedan pluggade jag och gjorde karriär. Efter 10 år i skolbänken. Målet med detta provet är lika mycket att sätta punkt för all form av studier som jag har jagat efter i så många år som att ta nästa steg i min karriär. Att uppfylla ett av mina livsmål.

Jag har alltid intalat mig att allt jag gör är för mina döttrars skull. Jag började plugga för deras skull. Jag fortsatte plugga för deras skull. Jag jobbar hårt för deras skull. Jag vill ha den här titeln för deras skull. Jag vill visa dem att man kan mer än man tror. Att the sky is the limit om man har stakat ut sina mål - även om man är en kvinna. Men likväl som jag vill visa dem det är utmaningen att intala mig själv just detta. Och hålla fast vid min tro även när det kommer till mig själv.

Jag somnade med en fantastisk magkänsla inför provet. Jag vaknade med en halv panikattack. Snart är det dags. Är jag redo? En timma senare är svaret ganska enkelt: ja. Jag är redo. Jag vill detta. Jag har kunskaperna. Jag har underlagen. Jag har förberett mig. Jag kan klara detta så länge jag inte bryter ihop, och det vore ju fullständigt idiotiskt att göra i detta läget, när man kommit så här nära sitt mål…

Nu är det 24 timmar kvar - jag har tagit tyst på de oroliga rösterna i mitt huvud. Nu får jag bara hålla fast vid känslan att jag klarar detta. Och om jag klarar det då har jag gjort allt i min makt för att visa mina två tjejer att om jag kan gå från att vara en kassörska på Ica till en påskrivande revisor - då kan dom också klara precis vad som helst.

24 timmar kvar - fullt fokus och - kanske viktigast av allt:

✨You can do this ✨


Måndag 21 november

En enda ynka liten vecka kvar! 7 dagar!

Så hur går det? Jag skulle säga att det går bättre än väntat! Jag har flytt julmusik, pepparkakshusbyggande, tic-tocande och tvättmaskiner och i princip bott på kontoret denna helg och läst, skrivit, tänkt och funderat - så värdefulla dagar!

Huvudvärken har motats bort med Alvedon och positiva tankar. Det finns ingen tid för oro eller ångest - nu är det bara till att förbereda sig maximalt och snart även att packa resväskan inför färden till Stockholm. Det blev ju inte en vecka som jag alltid har tänkt men med facit i hand tror jag det var lika bra - sitter förmodligen bättre på mitt kontor än på ett hotell 😊

Jag kan inte låta bli att påpeka hur brett det här provet är - känslan kryper på mig ibland att uppgiften är nästintill omänsklig! Provet rymmer allt om kunskaper från bostadsrättsföreningar till börsbolag, K2 till IFRS (jag har hittills inte stött på några K1 frågor - men det kanske kommer i år 🤔), ISA, allt inom skatt (moms, skatt etc etc), bolagsrätt, etik och oberoende, risker och granskningsåtgärder… jag har säkert glömt något… ja just det - granskning av alla andra slags rapporter också! Typ hållbarhetsredovisning, kontrollbalansräkning, delårsrapporter med mera. Och så ska vi kunna genomföra IT-revisioner också. Och jag har ju inte heller nämnt koncernredovisning! Det är ju i princip det viktigaste av allt - och enligt mig den svåraste delen!

Jag tycker själv att jag är ganska bra på mitt jobb - jag har koll på det mesta jag behöver ha koll på för att göra mitt jobb bra i den sfär av bolag som jag håller mig till att granska. I den sfären ingår dock varken bostadsrättsföreningar eller börsbolag så dessa kunskaper har jag aldrig bemödat att dra på mig, vilket jag inser nu kanske varit till min nackdel… inför provet måste varenda möjlig aspekt av detta yrke - varje millimeter av möjlig kommande arbetsuppgift täckas in. Min specialitet är ju vanligtvis kundrelationer - där är jag som starkast skulle jag säga. Och metodik är det bästa jag vet. Dessa egenskaper tar mig tyvärr inte särskilt långt på provet vilket jag kan tycka är lite synd. Fullt förståeligt - men lite synd. Att man kan vara duktig på sitt dagliga arbete men för att ta det till nästa nivå behövs så mycket mer kunskaper om så många olika saker. Jag antar att jag på sätt och vis tycker att det saknas en smula väsentlighet för gemene revisor och kräver kunskaper från en del av yrket som så många av oss inte utövar på daglig basis 🤷‍♀️

Nåväl - nog med grubblerier och reflektioner! Nu ska jag fortsätta göra vad jag kan för att ha all den rätta kunskapen på plats om en vecka - för jag tänker banne mig sätta det där jäkla provet!

Så - börsvolymen och lag om ekonomisk förening - here I come 📚

Time 2 go!


Tisdag 15 november

Idag åker jag och min kollega Caroline till Göteborg för att möta upp några andra BDO-kollegor och granska en koncern där - och jag måste säga att jag riktigt njuter av att åka till kund, av att granska ett bolag som jag har koll på och känner mig trygg med 🤩 Trots att koncernen är stor och superkomplex så vet jag vid detta laget precis var de svåra delarna finns i bolagen och vad jag behöver titta extra noga på.

Mitt i allt som jag upplever som nytt och lite läskigt är detta en välbehövlig dag i min vardag som jag verkligen ser fram emot!

Idag och imorgon kommer vi att genomföra löpande granskning på plats hos kund. De flesta av mina andra löpande granskningar har behövt genomföras på distans i år, eller skjutas till december på grund av provet, men jag är glad att jag lyckats klämma in åtminstone några fysiska besök.

Ni vet ju vid detta laget exakt vad en löpande granskning är, eller hur? Ja men precis! Det är ju när vi granskar ett bolag under pågående räkenskapsår för att testa lite kontroller och rutiner, för att se så att allt flyter på bra för bolaget och inte minst för att flytta lite tid från högsäsong till lågsäsong - kul att du minns det från mina tidigare inlägg om just löpande granskning🌟

Och du vet ju vid detta laget att detta är den bästa slags dagar på mitt jobb - en helt vanlig dag på jobbet hos en kund någonstans i Sverige

Hoppas du får en lika rolig dag som jag planerar att ha!

Over and out
Off we go
🚗💨💨💨


Måndag 14 november

2 veckor kvar och sedan är det dags!
Jag undrar hur ni andra känner det? Är ni taggade? Stressade? Oroliga? Trötta? Peppade?

Min känsla idag är att jag känner mig så otroligt taggad - jag vill verkligen få det här gjort så fort som bara möjligt nu! Och den känslan blev ju inte direkt mindre när kallelsen till provet trillade in i inkorgen för en liten stund sedan 🤩

Jag spenderar mina kvällar med att lösa gamla provfrågor - de jag kan besvarar jag och de jag känner mig osäker på stannar jag upp på och läser igenom noga. Det är främst IFRS och börsbolag som jag känner mig osäker på fortfarande.

Jag har börjat nedgradera min Excel-fil och ta bort sådant som jag anser att jag kan och sätta ihop flikar för att få ett mer översiktligt dokument.

Jag har även gjort ett pluggschema för veckan som kommer:
Måndag: ifrs
Tisdag: börsbolag
Onsdag: gamla prov
Torsdag: revisionsberättelser
Fredag: etikfrågor
Lördag: gamla prov
Söndag: gamla prov

14 dagar kvar hörni - sedan är det dags!
Jag hejar på varenda en av er och hoppas att ni håller modet uppe. Kom ihåg att pausa när ni behöver det - ha lite kul mellan varven och fokusera maximalt när ni väl sitter och pluggar.

2 veckor kvar - nu kör vi 🥳


Fredag 11 november

Idag har jag deltagit på en super intressant kurs om avvikande revisionsberättelser!

Vad innebär det att ett bolag får en anmärkning i revisionsberättelsen? Är det verkligen så farligt?
Det är inte så väldigt bra i vart fall, det är ett som är säkert.

Ett bolag med anmärkning i revisionsberättelsen kan få svårt att få lån, problem att binda till sig leverantörer och inte minst investerare. En revisionsberättelse som avviker från standard får genast utslag i sökmotorer och hänger med ett bolag under lång tid.

Så vad kan ett företag göra som leder till att revisorn anmärker om det i revisionsberättelsen? Bolaget kanske har slarvat med att betala till Skatteverket under året. Eller har tagit ut ett så kallat förbjudet lån - vilket innebär att ägaren lånat pengar av sitt bolag. Bolaget kan ha förbrukat sitt egna kapital. Eller har ett fel i sin årsredovisning som revisorn anser gör att årsredovisningen är felaktig och missvisande.

Det är ingen lätt sak att lämna en anmärkning. Det är en situation som revisorer ogärna hamnar i. Just därför är det så noga vilka bolag man bestämmer sig för att vara revisor för. Är det ett bolag där risken är stor för så kallade oegentligheter, det vill säga saker som sker som kan skada bolaget, då vill man kanske inte så gärna jobba med det uppdraget. Samtidigt ingår det i vårt jobb att granska om något är fel och om styrelsen inte åtgärdar felet måste revisorn skriva om det i sin revisionsberättelse.

Jag ser med skräckblandad förtjusning fram emot att skriva egna revisionsberättelser - det är en del att hålla koll på, den saken har blivit ännu mer tydlig efter dagens kurs 😅

✨Trevlig kväll allihopa ✨


Onsdag 26 okotober

Jag har skrivit många gånger om att revisionsyrket är för anonymt. Idag har jag skäl att skriva om det igen.

Gång på gång träffar jag ekonomistudenter i olika sammanhang och alltsom oftast, när jag frågar dem vad de vet om yrkesrollen revisor, så vet de ytterst lite.

Jag tror inte att det finns något annat yrke som är så svårt att få information om som just mitt yrke.

Och jag kan inte förstå varför.

Dagens respons efter samtal med studenter är som den brukar vara ”wow, vad spännande det låter” - och ja, det är ju just det som det är!

Idag har jag tillsammans med branschkollegor träffat ekonomistudenter som är inne på sitt andra år och snart ska välja inrikting. De vet knappt ingenting om revision - fram tills idag, med undantag från en tjej som kände en revisor, det är ungefär som det brukar med andra ord. De som känner till yrket är de som känner till någon i yrket. Eller ”det var en tjej här en gång som pratade om sitt jobb - det lät kul”. Idag var vi de tjejerna och killarna.

Universiteten och högskolorna behöver prata mer om vilka möjligheter det finns inom ekonomi - bjud in oss till event som idag, eller låt oss använda en kvart av en föreläsning och prata om våra jobb - för att studenterna ska få insikt i vilka valmöjligheter de har efter avslutad examen. Och för att specifikt min bransch behöver fler människors intresse!

Jag anser fortfarande att kursplanen bör innefatta någon form av valbar grundkurs i revision. Sist jag kollade på antagning.se fanns det två sökbara kurser som berörde ämnet. Det behövs fler sådana valbara kurser - just därför att det behövs fler revisorer. Och för att det ska bli fler revisorer behöver fler veta att yrket existerar och vad vi gör på dagarna.

Tack för idag Borås högskola - jag kommer tillbaka vilken dag som helst och pratar mer om mitt jobb - det bästa jobbet man kan ha, om du frågar mig 😁

Under tiden fortsätter jag skriva här, på linkedin och hoppas att fler och fler studenter får upp ögonen för att jobba som revisor. Eller att inte jobba som revisor. Det viktiga är att ni vet vad en revisor gör och får möjligheten att överväga detta karriärval.

Tveka inte att höra av er om ni funderar på något.
Trevlig kväll!



Måndag 24 oktober

Då var det 5 veckor kvar till provet…

Löpande granskningar, uppstartsmöten och arbetsplanering varvas med handledning, anställningsintervjuer och kurser av olika slag.
På kvällarna pluggar jag. Vissa kvällar känns det bättre, vissa kvällar känns det sämre. Jag borde ha pluggat i helgen också men min kropp visade tydligt att jag behövde en paus - så jag har tränat, kollat på skridskoträningar och tagit det allmänt lugnt istället och hoppas att det visar sig idag att det var rätt sak att göra.

Jag har tagit till vara på ett av tipsen och börjat bygga en (ytterst avancerad) excel-fil där jag systematiskt placerar in potentiella provområden och länkar till rätt regelverk och beräkningsmallar. Jag lär mig samtidigt som jag gör den här filen och ser till att allt jag behöver finns nedladdat lokalt på min dator, på så sätt vet jag att när jag väl sitter där på provdagen finns allt jag behöver länkat i den här massiva excelfilen. Det är på den här excelfilen jag lägger mitt största fokus för tillfället och det är den jag kommer fortsätta med ikväll när jag kör igång igen - att koppla frågeställningar till rätt lagrum och fundera på om jag har koll på detta ämnesområdet, annars läsa på.

Hur förbereder du dig inför provet? Hur känns det? Är du redo? Om inte finns det ännu tid att förbereda dig! Kom ihåg att det bara är ett kunskapstest och 90 poäng är allt som krävs för att klara det här målet du haft framför sig under så lång tid. 90 ynka poäng och sen kan du bocka av det här karriärsmålet.

Det löser vi!
✨Ha en bra dag allihopa ✨


Fredag 21 oktober

För ett tag sedan la jag upp ett inlägg om elefanter som skapade reaktioner.

Folk har hört av sig och uttryckt genuin oro för hur jag mår och andra har hört av sig och tydligt visat att de missuppfattat mitt inlägg medan vissa har hört av sig med konkreta repliker och ett bredare perspektiv. Därav krävs en fortsättning av det förra inlägget - inledningsvis med en förklaring till min grundtanke.

Jag arbetar sedan en tid tillbaka som gruppchef. I den rollen arbetar jag dagligen med frågor som rör mina medarbetare - jag ser till att de har tillräckligt mycket att göra, jag checkar av att de mår bra och gör vad jag kan för att se till att de har det bra på jobbet och utvecklas i sin egen takt. Jag går på möten inom min organisation som belyser samma slags frågor och jag vet att vi alla anstränger oss för att driva personalnöjdheten framåt. Med handen på hjärtat kan jag säga att jag är så stolt över de samtal som förs på BDO på högre nivåer och kritiken i mitt inlägg riktades inte på något sätt mot min egen organisation, även om BDO precis som alla andra organisationer har utmaningar så vet jag att frågan är högt prioriterad på den dagliga agendan.

Missnöjet i mitt inlägg riktade sig istället mot den typen av arbetsledare, oavsett bransch, som inte har sina medarbetares bästa för sina ögon. Som lägger på mer och mer arbetsuppgifter på bekostnad av sina medarbetares hälsa, vilket på sikt leder till att dessa medarbetare söker sig till andra arbetsgivare.

Men man kan också vända på frågan. Är den höga arbetsbelastningen ett resultat av den höga personalomsättningen? Är det snarare så att människor byter organisationer i en sådan hastighet som gör att de som stannar får dra det stora lasset? Och är det i så fall fel att beskylla arbetsgivare för överbelastade medarbetare?

Jag kallade diskussionen för elefanten i rummet - alla vet om att det är så här, men ingen pratar om det. Eller så kanske alla pratar om det bakom stängda dörrar? Så klart att det är en jobbig fråga - men det är också en intressant fråga där två olika perspektiv kan ställas mot varandra.

Slutsatsen av mitt inlägg är att här finns utrymme för mer diskussion.

Vilka lösningar på situationen finns? Räcker det att anställa fler eller ökar detta än mer belastningen på befintlig personal när handledning eskalerar? Behöver firman skala ner på grund av att de inte har resurserna att fullfölja sina åtaganden, med konsekvensen att senare inte ha råd att nyanställa och avlasta? Behöver medarbetarna finna sig i att dra det stora lasset en tid för att nå en vändpunkt inom ett par år?

Det är helt klart en komplex fråga när man ser till hela bilden och jag väntar med spänning på era reflektioner 💡
✨Trevlig helg när det väl är dags✨


Onsdag 19 oktober

Två dagars IFRS-kurs, anordnad av branschorganisationen FAR (och fantastiska kvinnliga föreläsare 👏)
Nu är alla mina IFRS-kurser slutförda - så det jag inte lärt mig hittills kommer jag troligtvis inte lära mig varken inför prov eller vårens granskning av IFRS-uppdrag 😅

I måndags hade jag ett uppstartsmöte med en större kund, där revisorn sitter i Stockholm och moderbolaget är ett utländskt börs-bolag. Detta är det närmsta jag kommit börsvärden hittillis i min karriär. Jag har noga aktat mig för denna typ av uppdrag då det ställer höga krav på den som granskar och ofta innebär strama deadlines. Känslan nu, inför detta uppdrag är ändå positiv. Bolaget finns i Borås och har en intressant verksamhet så det känns häftigt att vara en del av teamet.

Inför alla uppdrag har vi olika former av uppstartsmöten, antingen internt inom teamet - som kan bestå av antingen flera personer eller en revisor och en assistent- eller tillsammans med representant från bolaget. På ett sådant möte pratar vi om uppdraget och bildar oss en förståelse för bolaget om det är nytt eller följer upp vad som hänt sedan förra året. Vi planerar hur vi ska genomföra revisionen, när vi ska genomföra revisionen och om det är något särskilt som vi ser redan nu som en potentiell eller befintlig risk.

Det är väldigt givande att ha formella uppstartsmöten när man är ny i teamet som jag är i år. Då får man en bra bild av verksamheten utan att belasta företaget med tråkiga formulär eller blanketter att fylla i.

Nästa puckar i tidslinjen på detta specifika uppdrag är:
➡️ löpande granskning på plats hos kunden innan balansdagen
➡️ Inventering i anslutning till balansdagen
➡️ Bokslutsgranskning efter balansdagen
➡️ Avrapportering till revisorn i moderbolaget ungefär en månad efter balansdagen

Det är ju det roligaste med detta jobbet - variationen - och lyxen att ha olika slags kunder att välja mellan med en perfekt mix av stort och smått 👌

✨Idag är jag med i webbversionen av tidningen Balans också förresten! Läs gärna om du inte redan gjort det - delar länken i kommentar - idag är det 40 dagar kvar till provet och the pressure is on✨

Önskar dig en fortsatt fin onsdag, jag tror att du kan gissa vad jag ska göra ikväll 🤓


Torsdag 13 oktober

Idag är det ännu en tripp till Göteborg på agendan, har varit några turer dit den senaste tiden! Idag deltar jag på en två-dagars internt anordnad kurs som startade igår eftermiddag.

Igår gästades vi av tillväxtrevisorn som delade med sig av sin story. Kul att höra på. Jag fick aldrig chansen att säga till honom att han gav mig idén till #villblirevisor - han kunde nå ut sitt budskap med hjälp av sin tagg, och jag tänkte, den där kvällen för ett år sedan, att kan han så kan jag. Och det beslutet ångrar jag inte! Över 100 inlägg senare visar det sig att syftet med taggen sakta men säkert nått ut genom bruset. Det gör mig glad!

Vad gör en revisor? Hur är det att jobba som revisor? Vad är revision? Är revisorer så där gråa och fyrkantiga som det sägs? Det är frågorna som mina inlägg handlar om - och har handlat om sedan dag 1.

Denna höst handlar inläggen främst om förberedelser inför provet för att bli en auktoriserad revisor som är drygt en månad bort (45 dagar för att vara exakt) eftersom det är detta som präglar mina dagar. Ett prov som står mellan mig och mitt drömyrke. Ett prov som jag varit fast besluten sedan många, många år att klara. Ett prov som sedan kommer ändra hela min yrkesvardag när jag går från att vara en revisorsassistent till att bli en auktoriserad revisor. Förutsatt att jag klarar de där 90 poängen som krävs.
Som sagt - tack för inspirationen till den här taggen - både igår och för ett år sedan.
✨Ha en fin dag✨


Tisdag 11 oktober

Idag ska jag äntligen ut och revidera hos kund - första gången efter semestern och jag är supertaggad!

Jag ska för första året, granska ett tillverkande bolag inom klädindustrin. Jag var där och inventerade tidigare i år och fick då en bra bild av vilken form av verksamhet bolaget bedriver.

Nu är bokslutet klart och detta ska granskas. Jag kommer bland annat titta på frågor som: är lagret korrekt värderat? Vad har de för kalkyler när de räknar ut värdet för egentillverkade varor? Med mera…

Så kul att få göra lite revisioner på plats hos kund - det har jag saknat!
Nu kör vi!
✨Önskar er alla en fin dag ✨


Onsdag 5 oktober

Jag minns när jag la upp mitt första inlägg på linkedin under taggen #Villblirevisor - jag var så otroligt nervös. Känslan för mig var ungefär som att resa på sig, klinga i glaset och hålla ett tal. Den känslan råder fortfarande när jag lägger upp mina inlägg - men känslan som övervinner rädslan är responsen. Människor som hör av sig och ställer frågor. Människor som säger att de läser mina inlägg - även om de inte alltid ”reagerar” på dem. Människor som säger att deras barn pluggar ekonomi och läser och blir inspirerade. Människor som kommer fram och säger ”Hej Linnea - det är mig du har skrivit med på linkedin” som visar sig vara supertrevliga, härliga människor. Människor som tar efter och gör konceptet till sitt eget - i syfte att sprida passionen för revision i sina nätverk. Men mest av allt - människor som säger att de valt att gå vidare med en karriär inom revision.

Någon sa att revision inte är sexigt - klart som tusan det inte är - det är ju bara ett jobb! Men när någon säger att revision inte är kul - då har de helt fel. Och jag är inte längre rädd för att ställa mig upp, klinga i glaset och säga det rakt ut. Någon måste ju göra det! Och hittills har jag inte hittat något bättre forum att göra just detta i än linkedin - där man kan se exakt hur många och vilka personer man når ut till, som är ett perfekt forum för oss optimister där man får vara precis hur peppig och positiv man själv vill.

Vill du också klinga i glaset? Resa på dig och ösa kärlek över jobbet? Vad hindrar dig? Just do it!
✨Ha en fortsatt fin måndag gott folk ✨


Fredag 30 september

Och då var ännu en vecka passerad 🍁

Det har varit en intensiv vecka som bestått av möten, två utbildningar och två parallella revisioner. Det har dykt upp svåra frågor som inneburit mycket grubblande samtidigt som det varit nödvändigt att fortsätta framåt för att nå deadline och komma i mål.

Jag har försökt plugga också. Minst en timma varje kväll har jag parkerat mig vid köksbordet och läst lagar, läst gamla prov, skrivit gamla prov.

Min stora utmaning är att formulera mina svar - jag har svar i huvudet, men ingenting kommer vidare på pappret så att säga - detta har jag jobbat på i veckan och känner faktiskt att jag kommit en bit på vägen, vilket får mig att känna att det fortfarande finns gott om tid för förbättring.

Kunskapsmässigt är det skatt, revisionsberättelser och IFRS som är mina största utmaningar.

Nästa vecka ska jag spendera på kurs i Göteborg. Jag kommer ägna hela veckan åt att intensiv plugga så jag hoppas att det kommer kännas ännu bättre fredag nästa vecka när jag fått ägna mig åt att träna inför provet och kunnat lägga allt kund- och kontorsjobb åt sidan.

Trevlig helg allihop - glöm inte att ladda batterierna! Finns det något vackrare än en promenad en solig höstdag?


Torsdag 29 september

I mitt förra inlägg nämnde jag ett helt gäng lagar och rekommendationer som vi har att göra med när vi reviderar bolag - men jag pratade aldrig om vårt viktigaste regelverk - ISA (international standards on auditing)- detta regelverk är det som styr allt som vi gör när vi reviderar. Metodiken som jag så ofta pratar om, det vill säga sättet vi arbetar på, bygger på tolkningen av ISA och när vi som revisorer blir granskade i kvalitetssyfte antingen internt eller av revisorsinspektionen tittar de på att vår revision uppfyller de krav som framgår av ISA. Olika byråer har sina olika sätt att arbeta på för att uppfylla kraven i ISA.

Så K2, K3, IFRS är regelverk för bokföring som vi granskar och därför behöver kunna för att identifiera fel i årsredovisningar och bokföringar. ISA är revisionens egna regelverk utifrån vilket vi utför våra revisioner.

I skrivande stund är det en stor ändring i en av alla ISA:s - en förändring som påverkar hur vi granskar ett bolag samt hur våra programvaror är uppbyggda. Det är mycket fokus på att applicera denna förändring i vårt dagliga arbete och hur vi behöver anpassa våra granskningar för att följa ISA.

Personligen uppskattar jag alla former av ramar som kan finnas och jag känner en trygghet i att luta mig på dessa för att säkerställa att mina revisioner håller den kvalité som förväntas och göra granskningar som håller måttet. Det är därför jag tycker det är så kul med revisionsmetodik, för då vet jag att jag gör rätt saker och tillräckligt mycket när jag genomför mina revisioner.

Japp. Nu vet du det 😁

✨Ha en fortsatt fin dag✨


Tisdag 27 september

Gårdagens kurs i IFRS var otroligt givande - IFRS är ju ett globalt regelverk som det var mycket prat om när jag pluggade men som jag sedan aldrig stött på i verkligheten - nu är jag påväg in i mitt hittills allra första uppdrag som redovisar i enlighet med IFRS så inför detta är det ju fantastiskt bra att fräscha upp dessa kunskaper, men annars gick jag kursen mest för provets skull.

Det är lite konstigt det där med vad man läser i skolan och vad man sedan gör i verkliga livet… min känsla är att det skiljer sig ganska mycket åt - vilket är synd då man hade tjänat mer på sina kunskaper från skolan om de var mer förankrade med verkligheten… en idé är att snarare än att utgå från att alla bolag är noterade - utgå från att de flesta företag inte är det och sedan skapa tilläggskurser för de personer vars ambitioner är att arbeta med noterade bolag. Det är trots allt bara 900 av Sveriges 1,2 miljoner bolag (2020) som är noterade, en promille (0,1%) av de svenska bolagen som har mer än 250 anställda medan hela 96% av bolagen i Sverige har färre än 10 anställda (2022). Majoriteten bolag i vårt land är med andra ord icke noterade och har någonstans mellan 0-10 anställda - så då kanske det vore passande att revisorer och redovisningskonsulter är specialister på främst denna kategori bolag och snarare i undantagsfall experter på ovanliga förekomster som bara berör stora, börsnoterade bolag.

Det kan i vilket fall som helst vara bra för dig som studerar att veta att de flesta bolag vi arbetar med är inte noterade, de redovisar i K2 eller K3 och har bara i undantagsfall komplicerade koncernredovisningar, aktieportföljer och hållbarhetsredovisning - så spetsa öronen noga om de förstnämnda områdena kommer på tal i era klassrum innan ni ger er ut i arbetslivet, för det är detta ni kommer ha mest nytta utav er första dag på jobbet 😊


✨Ha en fin tisdag allesammans ✨


Torsdag 22 september

Igår hörde ännu en rekryterare av sig. Hon sökte nyckelpersoner till investment- och tillväxtbolag och hade sett min profil som stämde perfekt in på tjänsten. Så klart den gjorde. Jag har ju jobbat i några år med revision nu och samlat på mig precis lagom med kunskaper för att klara en ekonomitjänst med bravur. Och det är klart att hon provar att se om jag skulle vara intresserad att lämna branschen - det är det ju så många andra personer med min arbetslivserfarenhet i den här branschen som gör. Jätte många faktiskt. Hon kan ju inte veta att jag ofta, inte på skoj utan på fullaste allvar brukar säga att jag hellre skulle starta ett hunddagis än jobba som en ekonomi-person på ett företag. Göra samma uppgifter dag ut och dag in. Personligen kan jag inte tänka mig ett värre öde än just detta.

Hon kan ju inte veta att jag verkligen älskar mitt jobb. Att jag är supernöjd med mina arbetsuppgifter. Att jag är i en organisation som ger mig utlopp för alla mina kreativa behov. Att jag inte har för avsikt att göra något annat i min karriär än just detta - och om jag mot förmodan skulle göra något annat - då skulle jag göra något HELT annat.

Tänk ändå vad skön känslan är att veta detta. Känslan av trygghet och att vara fullkomligt nöjd med hur saker och ting är just idag. Att utan tveksamhet kunna svara ”nej tack, det där är ingenting för mig”. Det är jag otroligt tacksam över - och den känslan är ingenting att ta för givet.

Nej, det är inte lätt för henne att veta att hon råkade fråga helt fel person av alla personer i hela världen - den person som råkar gilla sitt jobb kanske mer än någon annan.

Bättre lycka nästa gång!

Önskar er alla en trevlig torsdag, Over and out!


Måndag 19 september

Vi är rekordmånga som är anmälda till att skriva revisorsexamen i Stockholm om exakt 10 veckor - hela 280 personer som på olika sätt laddar för att klara denna viktiga uppgift.

Jag har samlat ihop ett gäng tips från en massa olika personer som jag tänkte dela med mig utav i detta inlägg - kan något tips hjälpa någon vore det fantastiskt. Hur grymt vore det inte med 280 nya revisorer nästa år?!

- ingen har väl missat att gamla prov finns uppladdade på RI:s hemsida - läs dem, gör dem (gärna på tid)
- Provet pågår i 6 timmar utan rast - prova gärna att sitta och skriva ett prov i 6 timmar, utan rast för att se hur det känns
- Ta med dig energikällor till provet så du kan äta något lätt medan du skriver
- Ta med dig extra skärm, mus, tangentbord för att underlätta och effektivisera
- Bokslutsbilagor med mera kan vara bra att ha till hands
- Slarva inte med de ”enklare” frågorna där du lätt kan riskera att tappa poäng
- Skriv stödord när du läst en fråga - om du inte hinner gå tillbaka till denna senare kan du ändå få några poäng på dina anteckningar
- Förbered dina svarsdokument (Word eller excel) i förskott för att spara tid
- Spara ned de olika volymerna från FAR online, men även börsvolymen och fördjupningbilagor från balans kan vara till nytta, kanske även pdf:er från gamla utbildningar du gått
- Förbered gärna vissa beräkningar som kan komma för att spara tid på provdagen
- Var rak i dina svar. Motivera med lagtexten och glöm inte den klassiska röda tråden

Har du fler tips? Lämna i kommentar ⬇️

Ha en fin dag allihop ✨


Onsdag 14 september

Vad gör egentligen revisorn? Och varför har den så många assistenter???

En auktoriserad revisor är en person som arbetat länge med revision och avlagt revisorsexamen. Revisorn blir invald av ett företags styrelse på en bolagsstämma att utföra dess revision. En assistent är en person som är under sådan utbildning och kan inte väljas till att vara ett företags revisor innan den är klar med sin utbildning - kan man säga för att förenkla det hela… en revisorsassistent utför många av de granskningsåtgärder som ingår i revisionen men är inte berättigad att skriva under revisionsberättelsen - eftersom hen ännu inte klarat sitt prov - svårare än så är det egentligen inte!

Assistenter gör en stor del av jobbet - beroende på hur länge den arbetat och hur kunnig den är utför den mer eller mindre delar av revisionen. Revisorn förlitar sig dock till stor del på assistentens arbete genom att vara den som skriver under revisionsberättelsen och därmed sätter sitt namn på att årsredovisningen är i sin ordning - och det skulle revisorn självklart inte göra om hen tvivlade på sin kollegas kunskaper eller inte var noga insatt i att revisionen håller hög kvalitet - en auktoriserad revisor blir ju i sin tur granskad både internt och av revisorsinspektionen och vill inte riskera att bli underkänd i en sådan granskning vilket kan innebära stora konsekvenser.

Jag vet att flera personer retar sig på ordet assistent - personligen har jag inga problem med den benämningen - jag är ju per definition en assisterande revisor - under utbildning för att så småningom bli en auktoriserad revisor - och själv vara den som förlitar mig på mina assistenters kunskaper och noggrannhet.

Arbetsuppgifterna förändras beroende på var i den här trappan man befinner sig - en assistent kanske har mer sinne för revisionsmetodik medan en auktoriserad revisor har mer sinne för rådgivning till sina kunder.

Tillsammans bildar vi starka team som skapar förutsättning för väl genomförda revisioner och rådgivning av hög kvalitet.

Viktigt båda delar tänker jag, men kom ihåg: en revisorsassistent är en revisor under utbildning som på sikt mycket väl kan vara den som skriver under revisionsberättelsen när tiden väl är inne.

Trevlig onsdag!


Måndag 5 September

Jag har funderat på saken i ungefär en kvart och bestämt mig för att blåsa liv i taggen #Villblirevisor igen

Så. Om du funderar på att bli revisor. Eller kanske nyligen börjat jobba inom yrket, eller nyligen börjat jobba på BDO är det dig jag vänder mig till.

Jag kommer att berätta om mina arbetsdagar på en av Sveriges största byråer där jag arbetar som #revisorsassistent.

För er som följer mig sedan förut kanske ni kommer känna igen vissa uppdrag, eftersom jag nu kommer berätta om dem för andra året - och det är så jobbet fungerar. Uppdragen kommer åter med ungefär ett års intervall. Ibland mer ofta. Sekretess och tystnadsplikt gör att alla inlägg är fullständigt anonymiserade. Inga kunder eller kollegor ska gå att koppla till mina texter.

Nytt sen i våras är att jag numera är gruppchef, vilket troligtvis kommer förändra och påverka mina dagar en aning. Och en annan skillnad från i våras är att provet nu bara är ett par månader bort..

Jag skriver om mitt jobb för jag vill få fler personer att se vad en revisor gör - och vilket roligt jobb det är.
Vill du veta mer?
Följ taggen eller mig så kör vi!

Bombadera mig gärna med frågor - det gör bloggandet så mycket roligare - så skriv kommentarer eller skicka ett meddelande 📩 Här kan ni ta kontakt på LinkedIn!

På dagens agenda står inventering - vilket innebär att jag åker till en kund på deras balansdag och kontrollräknar vissa stickprov av deras lager för att bekräfta att de verkligen har ett lager.

Jag gillar inventeringar! Det ger mig en bättre förståelse för företaget och vad de gör, vilket gör det lättare att granska bolaget så småningom när bokslutet är färdigt.
Off we go - #Villblirevisor 2.0 here we go!
✨Ha en fin dag✨ 


Söndag 4 September

Så sitter man där på toppen av världen och blickar ut över stillheten efter den långa vandringen. Man har kämpat. Pulsen är hög och adrenalinet dämpas med varje hjärtslag. Man är stolt. Stolt över att man tog sig hela vägen. Stolt över att man fortsatte när det var som jobbigast. Tacksam över att man fått möjligheten att se världen från detta perspektiv. Man njuter av känslan att ha lyckats och tar in nuet. Man reflekterar en stund och återhämtar sig. Andningen blir normal. Man sitter kvar en stund till och njuter av den vackra utsikten från toppen. Man vandrar vidare mot nya mål.

De senaste veckorna har gått i ett rasande tempo och känslan av att vilja dra i någon form av nödbroms smyger sig ofta på. Men det går ju inte. Målet är nära nu. Vandringen har varit alltför lång för att ens överväga att vända i detta läget - så det är bara till att fortsätta i rätt färdriktning och ta tillvara på den tid som är kvar för att förbereda sig maximalt inför den där sista bergstoppen som ska bestigas.

Till alla de som jobbar med någon som har en utmaning framför sig - peppa dem! Önska dem lycka till och fråga om du kan hjälpa dem på något sätt med hjälp av din tid eller dina kunskaper.

I Åre packade jag den lilla BDO-tygpåsen full med förnyad energi, motivation, inspiration och nya kontakter som jag tog med mig hem till Borås - jag känner mig mer motiverad än på länge att ta tillvara på de veckor som är framför mig för att på bästa möjliga sätt se till att jag är tillräckligt förberedd i november, även om jag det senaste varit aningen off-track.

Men än finns det tid att fokusera på målet och återta kontrollen, så det tänker jag se till att göra nu.

Tack till alla fina kollegor på BDO för inspirerande dagar i Åre som bidragit till denna förnyade energi och otroligt viktiga insikt - nu kör vi!


Torsdag 1 September

Idag händer det grejer på jobbet minsann!
Idag åker hela BDO till Åre 🤩
Vilken grej! I princip alla svenska medarbetare på en och samma plats samtidigt - människor som man arbetat med i flera år, både nära och på håll, utan att någonsin träffats fysiskt. Andra som man inte träffat under en hel pandemi. Det ska bli riktigt, riktigt, RIKTIGT roligt!

Det händer även lite andra grejer på jobbet idag… för idag arbetar jag min första dag som officiell gruppchef för revision i Borås.

Det är också en jäkla grej! Jag trodde aldrig att jag skulle ha ordet ”chef” på mitt visitkort, men detta är givetvis en möjlighet där jag hoppas att jag kan leva upp till förväntningarna och att jag har vad som krävs.

Jag kommer fortsätta göra min grej på mitt sätt och jag hoppas att mitt engagemang smittar av sig - och att mitt engagemang är det som kommer göra mig till en bra ledare för mitt team. Engagemang för revision. Engagemang för BDO. Engagemang för mina kollegor.

Som sagt var - stort tack för förtroendet - nu kör vi - först ut mot Åre ✈️


✨Ha en fin dag allihop ✨


Onsdag 4 Maj

100 inlägg… om revision. Om mitt jobb.. om min vardag.. om mina kunder… för kollegor, nya och gamla, interna och externa..
Jag gjorde dessa inlägg för att sprida passionen vidare, precis som jag själv blev inspirerad av någon en gång i tiden.. och fortfarande inspireras dagligen av människor i min omgivning på olika sätt.. och jag gjorde inläggen för att få upp intresset för revision.. för att visa vad vi gör.. och för att peppa mina kollegor… och för att ge lite perspektiv till de mer seniora hur det kan vara som ny i branschen.. och för att försöka sprida lite glädje mitt i alltihop..

Jag har haft jäkligt kul när jag skrivit mina inlägg! Detta jobbet är så intressant, spännande och utvecklande, det finns så många saker att skriva om, frågan är bara var man börjar! Och om en enda person har blivit inspirerad av mina inlägg var det värt varenda minut jag spenderat på att skriva dem.

Den här impulsiva idéen som föddes i ett svart ögonblick har på så många sätt gett mig själv en behövlig nytändning. Och insikt i hur mycket mer mitt jobb är förutom det som jag redan visste att det var - och hur mycket mer kul man kan krama ur det för en ännu mer stimulerande vardag. För i sista änden är det precis vad allt handlar om för mig - en stimulerande vardag. Ett jobb måste man ha för att försörja sig. Desto roligare jobb - desto mer hållbart blir det att göra det i det långa loppet.

Jag bryr mig inte om titlar eller att göra karriär - jag bryr mig om mig själv och min familj och att ha ett långt och lyckligt liv tillsammans med dem. Min enda rimliga slutsats är att man ska ha kul medan man försörjer sig och för mig innebär det att spendera mina arbetsdagar med något jag finner meningsfull. Som jag brinner för. Som utvecklar mig. För att vara den allra bästa versionen av mig själv. För mig och för dom.

Så vad händer nu då?

Jag ska jobba vidare med mina revisioner och jag ser fram emot semestern som är runt hörnet.. sedan är det dags att på allvar börja plugga och förbereda mig inför provet och gå in i någon form av fokusbubbla för att lyckas med den uppgiften… men vem vet.. jag kanske får feeling och kör en ”revisors-provet-special-edition” här på linkedin i november 😂 hade inte förvånat mig alls!
Hursomhelst…
Tack till alla peppande kollegor på BDOs kontor från norr till söder som pushat mig och stöttat det här lilla projektet , tack till alla studenter som hört av sig med frågor, tack till min man som ALLTID stöttar mig och pushar mig till att klara mer även när jag är långt utanför min comfort-zone. Tack till mina kunder som fyller mina arbetsdagar med så mycket glädje och mening.

Tack för mig för denna gång 🙏
✨Over and out - ha det så bra ✨


Linnea


Tisdag 3 Maj

En dag som alla andra dagar - det vill säga en dag som ingen annan dag… vad gjorde du på jobbet idag?

Själv har jag spenderat timmar åt att grubbla på hur en not bör formuleras, hur ett aktiekapital ska redovisas och om ett fast-pris projekt verkligen är ett fast-pris projekt… det är märkligt hur detaljfrågor ibland kan vara så tidskrävande och svåra att få grepp om… det kan tyckas oväsentligt men det stör så mycket med en felaktig eller ofullständig uppgift i årsredovisningen och påverkar i allra högsta grad den rättvisande bilden av ett bolags verksamhetsår… och ibland är det de företag som tycks vara så enkla som är de allra svåraste att granska och förstå sig på.

Det är märkligt hur vissa dagar rusar förbi med massor av saker avklarade och andra dagar rusar förbi och det enda man har gjort är att grubbla över frågor som vissa kommer spendera en hel livstid utan att ägna en enda tanke åt…

Men det är en del av jobbet… att inte nöja sig och att inte sluta grubbla förrän man vet någonting med säkerhet…

Vi får väl se… jag ska ta en joggingtur på saken och därefter sova på saken för säkerhetsskull och sedan kanske jag känner mig redo att ta ett beslut om den där noten, det där aktiekapitalet och det där projektet…

✨Ha en fin kväll ✨


Måndag 2 Maj

April blixtrade förbi snabbare än någonsin.
- Vi är mitt i högsäsongen - arbetsdagarna är både långa och många. Mycket ska bli klart.
- Vi arbetar hårt och det finns lite tid för eftertanke och reflektion, vi lägger dagar och veckor bakom oss i en rasande hastighet.
- Vi stänger granskningar och levererar. Delegerar, planerar, reviewar, rapporterar, diskuterar, funderar och kör på.

”Jobba inte för sent nu” säger alla. Eller; ”du jobbar alldeles för mycket”... Och ingen förstår att jag jobbar precis lagom mycket för att bli färdig med mina åtaganden till semestern. Att jag måste jobba sent nu - så jag kan vara ledig sen. Att jag bara blir stressad och får ännu mer dåligt samvete över att jag för tillfället måste prioritera mitt jobb framför det mesta annat som är kul i livet.

Det är ingen som uppmanar oss att jobba mer. Det är ingen som säger att vi måste jobba över. Det är heller ingen som säger att vi inte får vara lediga när vi behöver det.
Och jag har inga problem med att jobba mycket. Jag tycker att jobbet är kul och jag har lärt mig att hantera topparna och att lyssna på min kropp. Jag vet när jag behöver ta en dag ledigt och när jag fixar att jobba hur mycket som helst. Klart att jag har dåliga dagar, när stressen kommer ikapp och det skapas ett blint tunnelseende och huvudet dunkar. Då vet jag att jag behöver ett break.

Jag tänker att det är på det sättet detta jobbet kan slita ut en - vi revisorer får inga arbetsskador i form av utslitna knän eller axlar, tinnitus eller andra förslitningsskador - men om vi inte är varsamma löper vi risk för utbrändhet.