HFD slår återigen fast: En skattskyldig får tillämpa en omsättningsbaserad fördelningsgrund

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har fastställt tre förhandsbesked från Skatterättsnämnden avseende fördelning av ingående moms på gemensamma kostnader i verksamheter som utgörs av dels upplåtelse av bostäder vilka omfattas av avdragsförbud för moms, dels upplåtelse av lokaler som omfattas av frivillig skattskyldighet.
 

Bakgrund

Samtliga aktörer som ansökt om förhandsbesked hos Skatterättsnämnden bedrev verksamhet bestående av momsfri upplåtelse av bostäder samt lokalupplåtelse som omfattas av frivillig skattskyldighet, och avsåg tillämpa en omsättningsbaserad fördelningsgrund på gemensamma kostnader enligt mervärdesskattedirektivets artikel 174 med direkt effekt.

HFD (HFD 2023 ref 45) har tidigare slagit fast att de svenska bestämmelserna om uppdelning av ingående moms enligt skälig grund inte kan anses uppfylla de krav på tydlighet, precision och klarhet som krävs för att mervärdesskattedirekt ska anses införlivat på ett godtagbart sätt, vilket BDO tidigare skrivit om här. Mot bakgrund härav kan en skattskyldig som bedriver både momspliktig och momsfri verksamhet (”blandad verksamhet”) inte nekas att tillämpa en omsättningsbaserad fördelningsgrund om så önskas.

Efter att HFD meddelade ovan dom publicerade Skatteverket ett ställningstagande där verket förvisso delade HFD:s uppfattning, men ansåg likväl att direktivet inte kunde tillämpas med direkt effekt när den ingående momsen till viss del omfattas av en avdragsbegränsning så som stadigvarande bostad.  Detta innebär att Skatteverket anser att den ingående momsen ska fördelas enligt de svenska reglerna om skälig grund, och inte kan tillämpa direktivets artikel 174 med direkt effekt, när en fastighetsägare upplåter både lokaler som omfattas av frivillig skattskyldighet och bostäder som är momsfria. Skatteverkets inställning till HFD:s dom från 2023 blev således bakgrunden till den fråga HFD nu har avgjort.

 

HFD:s avgörande

HFD slår fast att en skattskyldig inte kan vägras att tillämpa en omsättningsbaserad fördelningsgrund vid beräkning av avdragsgill ingående moms på gemensamma kostnader, även om en del av verksamheten avser stadigvarande bostad som omfattas av avdragsförbud.

 

BDO:s skatterådgivare kommenterar

Att dessa förhandsbesked nu fastställts av HFD innebär ett välkommet förtydligande i frågan om uppdelning av ingående moms i blandad verksamhet, när en del avser stadigvarande bostad. Man kan tycka att HFD redan 2023 klargjorde nu förevarande fråga, men till följd av Skatteverkets inställning i frågan har förevarande förtydligande behövts.

Omsättning är redan idag en vanlig fördelningsgrund men mot bakgrund av tidigare praxis inom fastighetsområdet har historiskt sett flertalet olika fördelningsgrunder tillämpats, så som yta eller produktionskostnad. Domen kan få stora ekonomiska effekter för fastighetsägare som upplåter både bostäder och momspliktiga lokaler, då lokalhyra normalt är högre per kvadratmeter än bostadshyra, vilket därmed genererar en högre omsättning per kvadratmeter för den momspliktiga delen av verksamheten. Att beräkna avdragsgill ingående moms på gemensamma kostnader med en fördelningsnyckel beräknad efter omsättning ger därför i dessa fall en högre andel moms att få tillbaka jämfört med en fördelning enligt yta.

Kontakta någon av oss momsspecialister om du vill veta mer!