Så skapade AddLife en hållbar strategi för sin decentraliserade affärsmodell
Så skapade AddLife en hållbar strategi för sin decentraliserade affärsmodell
AddLife är en ledande aktör inom life science verksamt på den europeiska marknaden. Bolaget expanderar både organiskt och genom förvärv, vilket ökar komplexiteten i deras hållbarhetsarbete.
Som serieförvärvande börsnoterat bolag med cirka 85 dotterbolag och en ständigt expanderande verksamhet blev det tydligt att hållbarhetsfrågorna behövde få en mer central roll i bolagets affärsstyrning. För ett bolag som AddLife är det inte längre tillräckligt att bara rapportera om hållbarhetsinsatser – de måste vara mätbara, strategiska och direkt kopplade till affärsresultatet. Med det komplicerade regelverket kring CSRD och EU:s taxonomi stod bolaget inför en omfattande förändring. Samtidigt ökade trycket från investerarna, som ville se att hållbarhetsarbetet bidrog till lönsamhet och långsiktig tillväxt. För Timmy Rosendal, hållbarhetschef på AddLife, var det tydligt att nyckeln låg i att förankra hållbarhet i koncernens finansiella styrning och beslutsfattande.
– Vi insåg att vi behövde en partner som både förstod de regulatoriska kraven och som kunde hjälpa oss att kommunicera hållbarhet i finansiella termer. BDO hade den unika kombinationen av expertis vi letade efter, säger han.
Timmy Rosendal, hållbarhetschef på AddLife
Men hur gör man det i en verksamhet som består av en mosaik av bolag, alla med sina egna nischer och marknader? Att både hantera de ökade regulatoriska kraven och samtidigt möta förväntningar från investerare, kunder och samhället i stort – utan att tappa affärsfokus.
Nyckeln: Att koppla hållbarhet till affärsnytta
– BDO hjälpte oss att översätta hållbarhetsmålen till lönsamhetstermer. När vi kunde visa hur de påverkar kassaflöden och resultattillväxt blev hållbarhetsmålen en integrerad del av affärsstyrningen, säger Timmy.
Samarbetet mellan AddLife och BDO inleddes med en enkel modell – ett abonnemang med löpande rådgivning varje månad där olika utmaningar och strategiska vägval diskuterades. Men det stod snart klart att det fanns mer att utveckla.
AddLife erbjuder avancerade produkter, tjänster och lösningar inom medicinteknik och diagnostik, med kunder inom sjukvård, forskning och laboratoriemiljöer. Genom att kombinera tydliga mål och strategisk inriktning för koncernen med dotterbolagens specialistkunskap säkerställer de innovation, kvalitet och anpassade lösningar för olika marknader. En affärsmodell som bygger på serieförvärv av självständiga bolag med olika produkter och tjänster på olika marknader gör det utmanande att skapa en enhetlig hållbarhetsstrategi som fungerar i praktiken.
AddLife erbjuder avancerade produkter, tjänster och lösningar inom medicinteknik och diagnostik
– Varje dotterbolag har sin egen verklighet, sina egna marknader och utmaningar – samtidigt måste vi som koncern säkerställa en enhetlig strategi som både lever upp till regelverken och skapar affärsvärde. Vi insåg att vi behövde ett arbetssätt som var både flexibelt och strukturerat som fungerade på alla nivåer, säger Timmy.
Under två år växte samarbetet till att omfatta klimatberäkningar, strategiutveckling och implementering av CSRD-rapportering. Med hjälp av TCFD-analyser och Science Based Targets fick AddLife en tydligare bild av sin klimatpåverkan – och hur den kunde kopplas till finansiella beslut. En viktig del har också varit interna utbildningsinsatser för att säkerställa att arbetet blir långsiktigt förankrat i organisationen.
Valet föll på BDO
Markus Håkansson, senior hållbarhetsrådgivare på BDO, betonar att hållbarhetsarbete måste vara en del av affärsmodellen – det räcker inte att sätta upp mål, de måste också förstås och omsättas i handling på alla nivåer i organisationen.
– Hållbarhet är inte en separat fråga vid sidan av affären, det påverkar risker, lönsamhet och strategiska beslut. Vi nådde fram till ledning och styrelse genom att översätta klimatpåverkan till finansiella effekter de kunde agera på, säger han.
Samarbetet mellan AddLife och BDO har präglats av öppenhet och en stark vilja att hitta lösningar som fungerar i praktiken. Markus har uppskattat prestigelösheten och det gemensamma drivet.
– Det bästa samarbetet sker när fokus ligger på uppgiften, inte på vem som gör vad. Timmy har en imponerande förmåga att identifiera var han behöver stöd, och vi har kunnat kliva in där vi behövs som mest, säger Markus.
Varje kund är unik, och BDO tror på att skräddarsy lösningar snarare än att plocka fram färdiga mallar. Kombinationen av att förstå både hållbarhet och ekonomi och att kunna översätta det till konkret affärsnytta är det som gör skillnaden.
– Vi drejar – vi formpressar inte. Och det mest givande är när kunder ringer och säger: "Tack, nu har vi en plan – och den funkar."
Ett hållbarhetsarbete med affärsvärde
För AddLife har det här inneburit en smidigare och mer träffsäker hållbarhetsrapportering, en starkare förankring av klimatarbetet i organisationen och de står nu bättre rustade för framtida krav. Men framför allt har bolaget stärkt sin position gentemot investerare och intressenter.
– Vi har gått från att vara reaktiva till att ha en tydlig strategi och att se hållbarhet som en verklig affärsdrivande kraft, säger Timmy.
Och samarbetet med BDO fortsätter.
– Vi ser det här som en långsiktig satsning. Regler och förväntningar förändras hela tiden, och vi vill ligga steget före. Med BDO vid vår sida kan vi göra just det.
- Läs mer om AddLife: AddLife