• En dag på jobbet
    - livet som revisorassistent

Linnéas blogg

Mitt namn är Linnéa, jag jobbar på BDO:s Borås kontor som revisor sedan 3 år tillbaka.

Jag upptäckte revision ganska sent i mitt arbetsliv och jobbade med bokföring på en annan byrå när jag övertalades att testa på att jobba med revision av en kollega som också är en nära vän och stor förebild för mig. Sedan dess har min enda målsättning i livet varit att bli en auktoriserad revisor och efter ett tag valde jag till och med att byta byrå för att jag upplevde att utvecklingen inte gick tillräckligt fort. Mina ambitioner var helt enkelt högre än vad byrån kunde erbjuda.

Jag är en person som har offantligt mycket energi, jag ger alltid allt och har känslor som rör sig snabbare än en pingisboll in action. Det krävs ett jobb som kan utmana mig och hålla mig sysselsatt för att det ska vara intressant i längden och som inte innebär att vara fast på en och samma plats dag in och dag ut.

Så jag reflekterade lite över orsakerna till vad som gör jobbet så roligt för min del, och vad det är rent konkret som gör att jag fortfarande, nästan fem år senare, aldrig tröttnar på att gå till jobbet och tycker det är så genuint roligt, här är orsakerna jag kom fram till:

  • Jag får utlopp för min tävlingsinstinkt genom att hela tiden försöka bli bättre, snabbare och effektivare på vad jag gör – och revision är ett yrke som ständigt förändras på alla möjliga sätt – du blir liksom aldrig färdig!
  • Jag får utlopp för mitt behov av variation genom att jobba nära olika personer, i olika branscher och i olika miljöer – ofta känns det som att jag har en ny arbetsplats varje vecka, men alltid har en fast punkt att komma tillbaka till i form av mitt egna lilla kontor på Katrinedalsgatan.
  • Jag får utlopp för mitt behov av utveckling genom att gå på lärorika kurser, jobba med olika kontor och olika revisorer som har olika förväntningar och ställer olika krav.
  • Jag får utlopp för mitt behov av att vara ombytlig genom att ofta vara ute på kunduppdrag där jag jobbar med olika personer, i olika team och i olika roller – ena dagen är man en granskningsansvarig och nästa dag är man en ensam assistent.
  • Jag får utlopp för alla mina känslor genom att själv försöka vara en förebild för juniora kollegor och stötta dem genom handledning och utveckling – förhoppningsvis kan jag sprida samma glädje för jobbet som någon en gång gjorde för mig, om jag kanaliserar mina känslor på rätt sätt.
  • Slutligen får jag utlopp för min passion för detta jobbet genom att arbeta i en organisation som hittills aldrig försökt hålla mig tillbaka utan alltid hejat på mig och pushat mig att gå lite längre och våga lite mer – nu senast när jag tog initiativet att börja skriva om mina arbetsdagar.

Syftet med mina linkedin-inlägg är att jag vill få fler att vilja jobba med revision och jag vill få fler assistenter att stanna i yrket. I slutet av hösten 2022 är det min tur att skriva provet och förhoppningsvis bli en auktoriserad revisor, så min ambition är att dela mina dagar fram till dess för att visa på bredden och variationen i detta jobb innan jag sedan halkar längst ned i näringskedjan igen och blir den färskaste av revisorer på kontoret 😊

Tack för ordet, keep-up-the-good-work BDO!

Over and out,
Linnéa som #villblirevisor


Måndag 21 november

En enda ynka liten vecka kvar! 7 dagar!

Så hur går det? Jag skulle säga att det går bättre än väntat! Jag har flytt julmusik, pepparkakshusbyggande, tic-tocande och tvättmaskiner och i princip bott på kontoret denna helg och läst, skrivit, tänkt och funderat - så värdefulla dagar!

Huvudvärken har motats bort med Alvedon och positiva tankar. Det finns ingen tid för oro eller ångest - nu är det bara till att förbereda sig maximalt och snart även att packa resväskan inför färden till Stockholm. Det blev ju inte en vecka som jag alltid har tänkt men med facit i hand tror jag det var lika bra - sitter förmodligen bättre på mitt kontor än på ett hotell 😊

Jag kan inte låta bli att påpeka hur brett det här provet är - känslan kryper på mig ibland att uppgiften är nästintill omänsklig! Provet rymmer allt om kunskaper från bostadsrättsföreningar till börsbolag, K2 till IFRS (jag har hittills inte stött på några K1 frågor - men det kanske kommer i år 🤔), ISA, allt inom skatt (moms, skatt etc etc), bolagsrätt, etik och oberoende, risker och granskningsåtgärder… jag har säkert glömt något… ja just det - granskning av alla andra slags rapporter också! Typ hållbarhetsredovisning, kontrollbalansräkning, delårsrapporter med mera. Och så ska vi kunna genomföra IT-revisioner också. Och jag har ju inte heller nämnt koncernredovisning! Det är ju i princip det viktigaste av allt - och enligt mig den svåraste delen!

Jag tycker själv att jag är ganska bra på mitt jobb - jag har koll på det mesta jag behöver ha koll på för att göra mitt jobb bra i den sfär av bolag som jag håller mig till att granska. I den sfären ingår dock varken bostadsrättsföreningar eller börsbolag så dessa kunskaper har jag aldrig bemödat att dra på mig, vilket jag inser nu kanske varit till min nackdel… inför provet måste varenda möjlig aspekt av detta yrke - varje millimeter av möjlig kommande arbetsuppgift täckas in. Min specialitet är ju vanligtvis kundrelationer - där är jag som starkast skulle jag säga. Och metodik är det bästa jag vet. Dessa egenskaper tar mig tyvärr inte särskilt långt på provet vilket jag kan tycka är lite synd. Fullt förståeligt - men lite synd. Att man kan vara duktig på sitt dagliga arbete men för att ta det till nästa nivå behövs så mycket mer kunskaper om så många olika saker. Jag antar att jag på sätt och vis tycker att det saknas en smula väsentlighet för gemene revisor och kräver kunskaper från en del av yrket som så många av oss inte utövar på daglig basis 🤷‍♀️

Nåväl - nog med grubblerier och reflektioner! Nu ska jag fortsätta göra vad jag kan för att ha all den rätta kunskapen på plats om en vecka - för jag tänker banne mig sätta det där jäkla provet!

Så - börsvolymen och lag om ekonomisk förening - here I come 📚

Time 2 go!


Tisdag 15 november

Idag åker jag och min kollega Caroline till Göteborg för att möta upp några andra BDO-kollegor och granska en koncern där - och jag måste säga att jag riktigt njuter av att åka till kund, av att granska ett bolag som jag har koll på och känner mig trygg med 🤩 Trots att koncernen är stor och superkomplex så vet jag vid detta laget precis var de svåra delarna finns i bolagen och vad jag behöver titta extra noga på.

Mitt i allt som jag upplever som nytt och lite läskigt är detta en välbehövlig dag i min vardag som jag verkligen ser fram emot!

Idag och imorgon kommer vi att genomföra löpande granskning på plats hos kund. De flesta av mina andra löpande granskningar har behövt genomföras på distans i år, eller skjutas till december på grund av provet, men jag är glad att jag lyckats klämma in åtminstone några fysiska besök.

Ni vet ju vid detta laget exakt vad en löpande granskning är, eller hur? Ja men precis! Det är ju när vi granskar ett bolag under pågående räkenskapsår för att testa lite kontroller och rutiner, för att se så att allt flyter på bra för bolaget och inte minst för att flytta lite tid från högsäsong till lågsäsong - kul att du minns det från mina tidigare inlägg om just löpande granskning🌟

Och du vet ju vid detta laget att detta är den bästa slags dagar på mitt jobb - en helt vanlig dag på jobbet hos en kund någonstans i Sverige

Hoppas du får en lika rolig dag som jag planerar att ha!

Over and out
Off we go
🚗💨💨💨


Måndag 14 november

2 veckor kvar och sedan är det dags!
Jag undrar hur ni andra känner det? Är ni taggade? Stressade? Oroliga? Trötta? Peppade?

Min känsla idag är att jag känner mig så otroligt taggad - jag vill verkligen få det här gjort så fort som bara möjligt nu! Och den känslan blev ju inte direkt mindre när kallelsen till provet trillade in i inkorgen för en liten stund sedan 🤩

Jag spenderar mina kvällar med att lösa gamla provfrågor - de jag kan besvarar jag och de jag känner mig osäker på stannar jag upp på och läser igenom noga. Det är främst IFRS och börsbolag som jag känner mig osäker på fortfarande.

Jag har börjat nedgradera min Excel-fil och ta bort sådant som jag anser att jag kan och sätta ihop flikar för att få ett mer översiktligt dokument.

Jag har även gjort ett pluggschema för veckan som kommer:
Måndag: ifrs
Tisdag: börsbolag
Onsdag: gamla prov
Torsdag: revisionsberättelser
Fredag: etikfrågor
Lördag: gamla prov
Söndag: gamla prov

14 dagar kvar hörni - sedan är det dags!
Jag hejar på varenda en av er och hoppas att ni håller modet uppe. Kom ihåg att pausa när ni behöver det - ha lite kul mellan varven och fokusera maximalt när ni väl sitter och pluggar.

2 veckor kvar - nu kör vi 🥳


Fredag 11 november

Idag har jag deltagit på en super intressant kurs om avvikande revisionsberättelser!

Vad innebär det att ett bolag får en anmärkning i revisionsberättelsen? Är det verkligen så farligt?
Det är inte så väldigt bra i vart fall, det är ett som är säkert.

Ett bolag med anmärkning i revisionsberättelsen kan få svårt att få lån, problem att binda till sig leverantörer och inte minst investerare. En revisionsberättelse som avviker från standard får genast utslag i sökmotorer och hänger med ett bolag under lång tid.

Så vad kan ett företag göra som leder till att revisorn anmärker om det i revisionsberättelsen? Bolaget kanske har slarvat med att betala till Skatteverket under året. Eller har tagit ut ett så kallat förbjudet lån - vilket innebär att ägaren lånat pengar av sitt bolag. Bolaget kan ha förbrukat sitt egna kapital. Eller har ett fel i sin årsredovisning som revisorn anser gör att årsredovisningen är felaktig och missvisande.

Det är ingen lätt sak att lämna en anmärkning. Det är en situation som revisorer ogärna hamnar i. Just därför är det så noga vilka bolag man bestämmer sig för att vara revisor för. Är det ett bolag där risken är stor för så kallade oegentligheter, det vill säga saker som sker som kan skada bolaget, då vill man kanske inte så gärna jobba med det uppdraget. Samtidigt ingår det i vårt jobb att granska om något är fel och om styrelsen inte åtgärdar felet måste revisorn skriva om det i sin revisionsberättelse.

Jag ser med skräckblandad förtjusning fram emot att skriva egna revisionsberättelser - det är en del att hålla koll på, den saken har blivit ännu mer tydlig efter dagens kurs 😅

✨Trevlig kväll allihopa ✨


Onsdag 26 okotober

Jag har skrivit många gånger om att revisionsyrket är för anonymt. Idag har jag skäl att skriva om det igen.

Gång på gång träffar jag ekonomistudenter i olika sammanhang och alltsom oftast, när jag frågar dem vad de vet om yrkesrollen revisor, så vet de ytterst lite.

Jag tror inte att det finns något annat yrke som är så svårt att få information om som just mitt yrke.

Och jag kan inte förstå varför.

Dagens respons efter samtal med studenter är som den brukar vara ”wow, vad spännande det låter” - och ja, det är ju just det som det är!

Idag har jag tillsammans med branschkollegor träffat ekonomistudenter som är inne på sitt andra år och snart ska välja inrikting. De vet knappt ingenting om revision - fram tills idag, med undantag från en tjej som kände en revisor, det är ungefär som det brukar med andra ord. De som känner till yrket är de som känner till någon i yrket. Eller ”det var en tjej här en gång som pratade om sitt jobb - det lät kul”. Idag var vi de tjejerna och killarna.

Universiteten och högskolorna behöver prata mer om vilka möjligheter det finns inom ekonomi - bjud in oss till event som idag, eller låt oss använda en kvart av en föreläsning och prata om våra jobb - för att studenterna ska få insikt i vilka valmöjligheter de har efter avslutad examen. Och för att specifikt min bransch behöver fler människors intresse!

Jag anser fortfarande att kursplanen bör innefatta någon form av valbar grundkurs i revision. Sist jag kollade på antagning.se fanns det två sökbara kurser som berörde ämnet. Det behövs fler sådana valbara kurser - just därför att det behövs fler revisorer. Och för att det ska bli fler revisorer behöver fler veta att yrket existerar och vad vi gör på dagarna.

Tack för idag Borås högskola - jag kommer tillbaka vilken dag som helst och pratar mer om mitt jobb - det bästa jobbet man kan ha, om du frågar mig 😁

Under tiden fortsätter jag skriva här, på linkedin och hoppas att fler och fler studenter får upp ögonen för att jobba som revisor. Eller att inte jobba som revisor. Det viktiga är att ni vet vad en revisor gör och får möjligheten att överväga detta karriärval.

Tveka inte att höra av er om ni funderar på något.
Trevlig kväll!Måndag 24 oktober

Då var det 5 veckor kvar till provet…

Löpande granskningar, uppstartsmöten och arbetsplanering varvas med handledning, anställningsintervjuer och kurser av olika slag.
På kvällarna pluggar jag. Vissa kvällar känns det bättre, vissa kvällar känns det sämre. Jag borde ha pluggat i helgen också men min kropp visade tydligt att jag behövde en paus - så jag har tränat, kollat på skridskoträningar och tagit det allmänt lugnt istället och hoppas att det visar sig idag att det var rätt sak att göra.

Jag har tagit till vara på ett av tipsen och börjat bygga en (ytterst avancerad) excel-fil där jag systematiskt placerar in potentiella provområden och länkar till rätt regelverk och beräkningsmallar. Jag lär mig samtidigt som jag gör den här filen och ser till att allt jag behöver finns nedladdat lokalt på min dator, på så sätt vet jag att när jag väl sitter där på provdagen finns allt jag behöver länkat i den här massiva excelfilen. Det är på den här excelfilen jag lägger mitt största fokus för tillfället och det är den jag kommer fortsätta med ikväll när jag kör igång igen - att koppla frågeställningar till rätt lagrum och fundera på om jag har koll på detta ämnesområdet, annars läsa på.

Hur förbereder du dig inför provet? Hur känns det? Är du redo? Om inte finns det ännu tid att förbereda dig! Kom ihåg att det bara är ett kunskapstest och 90 poäng är allt som krävs för att klara det här målet du haft framför sig under så lång tid. 90 ynka poäng och sen kan du bocka av det här karriärsmålet.

Det löser vi!
✨Ha en bra dag allihopa ✨


Fredag 21 oktober

För ett tag sedan la jag upp ett inlägg om elefanter som skapade reaktioner.

Folk har hört av sig och uttryckt genuin oro för hur jag mår och andra har hört av sig och tydligt visat att de missuppfattat mitt inlägg medan vissa har hört av sig med konkreta repliker och ett bredare perspektiv. Därav krävs en fortsättning av det förra inlägget - inledningsvis med en förklaring till min grundtanke.

Jag arbetar sedan en tid tillbaka som gruppchef. I den rollen arbetar jag dagligen med frågor som rör mina medarbetare - jag ser till att de har tillräckligt mycket att göra, jag checkar av att de mår bra och gör vad jag kan för att se till att de har det bra på jobbet och utvecklas i sin egen takt. Jag går på möten inom min organisation som belyser samma slags frågor och jag vet att vi alla anstränger oss för att driva personalnöjdheten framåt. Med handen på hjärtat kan jag säga att jag är så stolt över de samtal som förs på BDO på högre nivåer och kritiken i mitt inlägg riktades inte på något sätt mot min egen organisation, även om BDO precis som alla andra organisationer har utmaningar så vet jag att frågan är högt prioriterad på den dagliga agendan.

Missnöjet i mitt inlägg riktade sig istället mot den typen av arbetsledare, oavsett bransch, som inte har sina medarbetares bästa för sina ögon. Som lägger på mer och mer arbetsuppgifter på bekostnad av sina medarbetares hälsa, vilket på sikt leder till att dessa medarbetare söker sig till andra arbetsgivare.

Men man kan också vända på frågan. Är den höga arbetsbelastningen ett resultat av den höga personalomsättningen? Är det snarare så att människor byter organisationer i en sådan hastighet som gör att de som stannar får dra det stora lasset? Och är det i så fall fel att beskylla arbetsgivare för överbelastade medarbetare?

Jag kallade diskussionen för elefanten i rummet - alla vet om att det är så här, men ingen pratar om det. Eller så kanske alla pratar om det bakom stängda dörrar? Så klart att det är en jobbig fråga - men det är också en intressant fråga där två olika perspektiv kan ställas mot varandra.

Slutsatsen av mitt inlägg är att här finns utrymme för mer diskussion.

Vilka lösningar på situationen finns? Räcker det att anställa fler eller ökar detta än mer belastningen på befintlig personal när handledning eskalerar? Behöver firman skala ner på grund av att de inte har resurserna att fullfölja sina åtaganden, med konsekvensen att senare inte ha råd att nyanställa och avlasta? Behöver medarbetarna finna sig i att dra det stora lasset en tid för att nå en vändpunkt inom ett par år?

Det är helt klart en komplex fråga när man ser till hela bilden och jag väntar med spänning på era reflektioner 💡
✨Trevlig helg när det väl är dags✨


Onsdag 19 oktober

Två dagars IFRS-kurs, anordnad av branschorganisationen FAR (och fantastiska kvinnliga föreläsare 👏)
Nu är alla mina IFRS-kurser slutförda - så det jag inte lärt mig hittills kommer jag troligtvis inte lära mig varken inför prov eller vårens granskning av IFRS-uppdrag 😅

I måndags hade jag ett uppstartsmöte med en större kund, där revisorn sitter i Stockholm och moderbolaget är ett utländskt börs-bolag. Detta är det närmsta jag kommit börsvärden hittillis i min karriär. Jag har noga aktat mig för denna typ av uppdrag då det ställer höga krav på den som granskar och ofta innebär strama deadlines. Känslan nu, inför detta uppdrag är ändå positiv. Bolaget finns i Borås och har en intressant verksamhet så det känns häftigt att vara en del av teamet.

Inför alla uppdrag har vi olika former av uppstartsmöten, antingen internt inom teamet - som kan bestå av antingen flera personer eller en revisor och en assistent- eller tillsammans med representant från bolaget. På ett sådant möte pratar vi om uppdraget och bildar oss en förståelse för bolaget om det är nytt eller följer upp vad som hänt sedan förra året. Vi planerar hur vi ska genomföra revisionen, när vi ska genomföra revisionen och om det är något särskilt som vi ser redan nu som en potentiell eller befintlig risk.

Det är väldigt givande att ha formella uppstartsmöten när man är ny i teamet som jag är i år. Då får man en bra bild av verksamheten utan att belasta företaget med tråkiga formulär eller blanketter att fylla i.

Nästa puckar i tidslinjen på detta specifika uppdrag är:
➡️ löpande granskning på plats hos kunden innan balansdagen
➡️ Inventering i anslutning till balansdagen
➡️ Bokslutsgranskning efter balansdagen
➡️ Avrapportering till revisorn i moderbolaget ungefär en månad efter balansdagen

Det är ju det roligaste med detta jobbet - variationen - och lyxen att ha olika slags kunder att välja mellan med en perfekt mix av stort och smått 👌

✨Idag är jag med i webbversionen av tidningen Balans också förresten! Läs gärna om du inte redan gjort det - delar länken i kommentar - idag är det 40 dagar kvar till provet och the pressure is on✨

Önskar dig en fortsatt fin onsdag, jag tror att du kan gissa vad jag ska göra ikväll 🤓


Torsdag 13 oktober

Idag är det ännu en tripp till Göteborg på agendan, har varit några turer dit den senaste tiden! Idag deltar jag på en två-dagars internt anordnad kurs som startade igår eftermiddag.

Igår gästades vi av tillväxtrevisorn som delade med sig av sin story. Kul att höra på. Jag fick aldrig chansen att säga till honom att han gav mig idén till #villblirevisor - han kunde nå ut sitt budskap med hjälp av sin tagg, och jag tänkte, den där kvällen för ett år sedan, att kan han så kan jag. Och det beslutet ångrar jag inte! Över 100 inlägg senare visar det sig att syftet med taggen sakta men säkert nått ut genom bruset. Det gör mig glad!

Vad gör en revisor? Hur är det att jobba som revisor? Vad är revision? Är revisorer så där gråa och fyrkantiga som det sägs? Det är frågorna som mina inlägg handlar om - och har handlat om sedan dag 1.

Denna höst handlar inläggen främst om förberedelser inför provet för att bli en auktoriserad revisor som är drygt en månad bort (45 dagar för att vara exakt) eftersom det är detta som präglar mina dagar. Ett prov som står mellan mig och mitt drömyrke. Ett prov som jag varit fast besluten sedan många, många år att klara. Ett prov som sedan kommer ändra hela min yrkesvardag när jag går från att vara en revisorsassistent till att bli en auktoriserad revisor. Förutsatt att jag klarar de där 90 poängen som krävs.
Som sagt - tack för inspirationen till den här taggen - både igår och för ett år sedan.
✨Ha en fin dag✨


Tisdag 11 oktober

Idag ska jag äntligen ut och revidera hos kund - första gången efter semestern och jag är supertaggad!

Jag ska för första året, granska ett tillverkande bolag inom klädindustrin. Jag var där och inventerade tidigare i år och fick då en bra bild av vilken form av verksamhet bolaget bedriver.

Nu är bokslutet klart och detta ska granskas. Jag kommer bland annat titta på frågor som: är lagret korrekt värderat? Vad har de för kalkyler när de räknar ut värdet för egentillverkade varor? Med mera…

Så kul att få göra lite revisioner på plats hos kund - det har jag saknat!
Nu kör vi!
✨Önskar er alla en fin dag ✨


Onsdag 5 oktober

Jag minns när jag la upp mitt första inlägg på linkedin under taggen #Villblirevisor - jag var så otroligt nervös. Känslan för mig var ungefär som att resa på sig, klinga i glaset och hålla ett tal. Den känslan råder fortfarande när jag lägger upp mina inlägg - men känslan som övervinner rädslan är responsen. Människor som hör av sig och ställer frågor. Människor som säger att de läser mina inlägg - även om de inte alltid ”reagerar” på dem. Människor som säger att deras barn pluggar ekonomi och läser och blir inspirerade. Människor som kommer fram och säger ”Hej Linnea - det är mig du har skrivit med på linkedin” som visar sig vara supertrevliga, härliga människor. Människor som tar efter och gör konceptet till sitt eget - i syfte att sprida passionen för revision i sina nätverk. Men mest av allt - människor som säger att de valt att gå vidare med en karriär inom revision.

Någon sa att revision inte är sexigt - klart som tusan det inte är - det är ju bara ett jobb! Men när någon säger att revision inte är kul - då har de helt fel. Och jag är inte längre rädd för att ställa mig upp, klinga i glaset och säga det rakt ut. Någon måste ju göra det! Och hittills har jag inte hittat något bättre forum att göra just detta i än linkedin - där man kan se exakt hur många och vilka personer man når ut till, som är ett perfekt forum för oss optimister där man får vara precis hur peppig och positiv man själv vill.

Vill du också klinga i glaset? Resa på dig och ösa kärlek över jobbet? Vad hindrar dig? Just do it!
✨Ha en fortsatt fin måndag gott folk ✨


Fredag 30 september

Och då var ännu en vecka passerad 🍁

Det har varit en intensiv vecka som bestått av möten, två utbildningar och två parallella revisioner. Det har dykt upp svåra frågor som inneburit mycket grubblande samtidigt som det varit nödvändigt att fortsätta framåt för att nå deadline och komma i mål.

Jag har försökt plugga också. Minst en timma varje kväll har jag parkerat mig vid köksbordet och läst lagar, läst gamla prov, skrivit gamla prov.

Min stora utmaning är att formulera mina svar - jag har svar i huvudet, men ingenting kommer vidare på pappret så att säga - detta har jag jobbat på i veckan och känner faktiskt att jag kommit en bit på vägen, vilket får mig att känna att det fortfarande finns gott om tid för förbättring.

Kunskapsmässigt är det skatt, revisionsberättelser och IFRS som är mina största utmaningar.

Nästa vecka ska jag spendera på kurs i Göteborg. Jag kommer ägna hela veckan åt att intensiv plugga så jag hoppas att det kommer kännas ännu bättre fredag nästa vecka när jag fått ägna mig åt att träna inför provet och kunnat lägga allt kund- och kontorsjobb åt sidan.

Trevlig helg allihop - glöm inte att ladda batterierna! Finns det något vackrare än en promenad en solig höstdag?


Torsdag 29 september

I mitt förra inlägg nämnde jag ett helt gäng lagar och rekommendationer som vi har att göra med när vi reviderar bolag - men jag pratade aldrig om vårt viktigaste regelverk - ISA (international standards on auditing)- detta regelverk är det som styr allt som vi gör när vi reviderar. Metodiken som jag så ofta pratar om, det vill säga sättet vi arbetar på, bygger på tolkningen av ISA och när vi som revisorer blir granskade i kvalitetssyfte antingen internt eller av revisorsinspektionen tittar de på att vår revision uppfyller de krav som framgår av ISA. Olika byråer har sina olika sätt att arbeta på för att uppfylla kraven i ISA.

Så K2, K3, IFRS är regelverk för bokföring som vi granskar och därför behöver kunna för att identifiera fel i årsredovisningar och bokföringar. ISA är revisionens egna regelverk utifrån vilket vi utför våra revisioner.

I skrivande stund är det en stor ändring i en av alla ISA:s - en förändring som påverkar hur vi granskar ett bolag samt hur våra programvaror är uppbyggda. Det är mycket fokus på att applicera denna förändring i vårt dagliga arbete och hur vi behöver anpassa våra granskningar för att följa ISA.

Personligen uppskattar jag alla former av ramar som kan finnas och jag känner en trygghet i att luta mig på dessa för att säkerställa att mina revisioner håller den kvalité som förväntas och göra granskningar som håller måttet. Det är därför jag tycker det är så kul med revisionsmetodik, för då vet jag att jag gör rätt saker och tillräckligt mycket när jag genomför mina revisioner.

Japp. Nu vet du det 😁

✨Ha en fortsatt fin dag✨


Tisdag 27 september

Gårdagens kurs i IFRS var otroligt givande - IFRS är ju ett globalt regelverk som det var mycket prat om när jag pluggade men som jag sedan aldrig stött på i verkligheten - nu är jag påväg in i mitt hittills allra första uppdrag som redovisar i enlighet med IFRS så inför detta är det ju fantastiskt bra att fräscha upp dessa kunskaper, men annars gick jag kursen mest för provets skull.

Det är lite konstigt det där med vad man läser i skolan och vad man sedan gör i verkliga livet… min känsla är att det skiljer sig ganska mycket åt - vilket är synd då man hade tjänat mer på sina kunskaper från skolan om de var mer förankrade med verkligheten… en idé är att snarare än att utgå från att alla bolag är noterade - utgå från att de flesta företag inte är det och sedan skapa tilläggskurser för de personer vars ambitioner är att arbeta med noterade bolag. Det är trots allt bara 900 av Sveriges 1,2 miljoner bolag (2020) som är noterade, en promille (0,1%) av de svenska bolagen som har mer än 250 anställda medan hela 96% av bolagen i Sverige har färre än 10 anställda (2022). Majoriteten bolag i vårt land är med andra ord icke noterade och har någonstans mellan 0-10 anställda - så då kanske det vore passande att revisorer och redovisningskonsulter är specialister på främst denna kategori bolag och snarare i undantagsfall experter på ovanliga förekomster som bara berör stora, börsnoterade bolag.

Det kan i vilket fall som helst vara bra för dig som studerar att veta att de flesta bolag vi arbetar med är inte noterade, de redovisar i K2 eller K3 och har bara i undantagsfall komplicerade koncernredovisningar, aktieportföljer och hållbarhetsredovisning - så spetsa öronen noga om de förstnämnda områdena kommer på tal i era klassrum innan ni ger er ut i arbetslivet, för det är detta ni kommer ha mest nytta utav er första dag på jobbet 😊


✨Ha en fin tisdag allesammans ✨


Torsdag 22 september

Igår hörde ännu en rekryterare av sig. Hon sökte nyckelpersoner till investment- och tillväxtbolag och hade sett min profil som stämde perfekt in på tjänsten. Så klart den gjorde. Jag har ju jobbat i några år med revision nu och samlat på mig precis lagom med kunskaper för att klara en ekonomitjänst med bravur. Och det är klart att hon provar att se om jag skulle vara intresserad att lämna branschen - det är det ju så många andra personer med min arbetslivserfarenhet i den här branschen som gör. Jätte många faktiskt. Hon kan ju inte veta att jag ofta, inte på skoj utan på fullaste allvar brukar säga att jag hellre skulle starta ett hunddagis än jobba som en ekonomi-person på ett företag. Göra samma uppgifter dag ut och dag in. Personligen kan jag inte tänka mig ett värre öde än just detta.

Hon kan ju inte veta att jag verkligen älskar mitt jobb. Att jag är supernöjd med mina arbetsuppgifter. Att jag är i en organisation som ger mig utlopp för alla mina kreativa behov. Att jag inte har för avsikt att göra något annat i min karriär än just detta - och om jag mot förmodan skulle göra något annat - då skulle jag göra något HELT annat.

Tänk ändå vad skön känslan är att veta detta. Känslan av trygghet och att vara fullkomligt nöjd med hur saker och ting är just idag. Att utan tveksamhet kunna svara ”nej tack, det där är ingenting för mig”. Det är jag otroligt tacksam över - och den känslan är ingenting att ta för givet.

Nej, det är inte lätt för henne att veta att hon råkade fråga helt fel person av alla personer i hela världen - den person som råkar gilla sitt jobb kanske mer än någon annan.

Bättre lycka nästa gång!

Önskar er alla en trevlig torsdag, Over and out!


Måndag 19 september

Vi är rekordmånga som är anmälda till att skriva revisorsexamen i Stockholm om exakt 10 veckor - hela 280 personer som på olika sätt laddar för att klara denna viktiga uppgift.

Jag har samlat ihop ett gäng tips från en massa olika personer som jag tänkte dela med mig utav i detta inlägg - kan något tips hjälpa någon vore det fantastiskt. Hur grymt vore det inte med 280 nya revisorer nästa år?!

- ingen har väl missat att gamla prov finns uppladdade på RI:s hemsida - läs dem, gör dem (gärna på tid)
- Provet pågår i 6 timmar utan rast - prova gärna att sitta och skriva ett prov i 6 timmar, utan rast för att se hur det känns
- Ta med dig energikällor till provet så du kan äta något lätt medan du skriver
- Ta med dig extra skärm, mus, tangentbord för att underlätta och effektivisera
- Bokslutsbilagor med mera kan vara bra att ha till hands
- Slarva inte med de ”enklare” frågorna där du lätt kan riskera att tappa poäng
- Skriv stödord när du läst en fråga - om du inte hinner gå tillbaka till denna senare kan du ändå få några poäng på dina anteckningar
- Förbered dina svarsdokument (Word eller excel) i förskott för att spara tid
- Spara ned de olika volymerna från FAR online, men även börsvolymen och fördjupningbilagor från balans kan vara till nytta, kanske även pdf:er från gamla utbildningar du gått
- Förbered gärna vissa beräkningar som kan komma för att spara tid på provdagen
- Var rak i dina svar. Motivera med lagtexten och glöm inte den klassiska röda tråden

Har du fler tips? Lämna i kommentar ⬇️

Ha en fin dag allihop ✨


Onsdag 14 september

Vad gör egentligen revisorn? Och varför har den så många assistenter???

En auktoriserad revisor är en person som arbetat länge med revision och avlagt revisorsexamen. Revisorn blir invald av ett företags styrelse på en bolagsstämma att utföra dess revision. En assistent är en person som är under sådan utbildning och kan inte väljas till att vara ett företags revisor innan den är klar med sin utbildning - kan man säga för att förenkla det hela… en revisorsassistent utför många av de granskningsåtgärder som ingår i revisionen men är inte berättigad att skriva under revisionsberättelsen - eftersom hen ännu inte klarat sitt prov - svårare än så är det egentligen inte!

Assistenter gör en stor del av jobbet - beroende på hur länge den arbetat och hur kunnig den är utför den mer eller mindre delar av revisionen. Revisorn förlitar sig dock till stor del på assistentens arbete genom att vara den som skriver under revisionsberättelsen och därmed sätter sitt namn på att årsredovisningen är i sin ordning - och det skulle revisorn självklart inte göra om hen tvivlade på sin kollegas kunskaper eller inte var noga insatt i att revisionen håller hög kvalitet - en auktoriserad revisor blir ju i sin tur granskad både internt och av revisorsinspektionen och vill inte riskera att bli underkänd i en sådan granskning vilket kan innebära stora konsekvenser.

Jag vet att flera personer retar sig på ordet assistent - personligen har jag inga problem med den benämningen - jag är ju per definition en assisterande revisor - under utbildning för att så småningom bli en auktoriserad revisor - och själv vara den som förlitar mig på mina assistenters kunskaper och noggrannhet.

Arbetsuppgifterna förändras beroende på var i den här trappan man befinner sig - en assistent kanske har mer sinne för revisionsmetodik medan en auktoriserad revisor har mer sinne för rådgivning till sina kunder.

Tillsammans bildar vi starka team som skapar förutsättning för väl genomförda revisioner och rådgivning av hög kvalitet.

Viktigt båda delar tänker jag, men kom ihåg: en revisorsassistent är en revisor under utbildning som på sikt mycket väl kan vara den som skriver under revisionsberättelsen när tiden väl är inne.

Trevlig onsdag!


Måndag 5 September

Jag har funderat på saken i ungefär en kvart och bestämt mig för att blåsa liv i taggen #Villblirevisor igen

Så. Om du funderar på att bli revisor. Eller kanske nyligen börjat jobba inom yrket, eller nyligen börjat jobba på BDO är det dig jag vänder mig till.

Jag kommer att berätta om mina arbetsdagar på en av Sveriges största byråer där jag arbetar som #revisorsassistent.

För er som följer mig sedan förut kanske ni kommer känna igen vissa uppdrag, eftersom jag nu kommer berätta om dem för andra året - och det är så jobbet fungerar. Uppdragen kommer åter med ungefär ett års intervall. Ibland mer ofta. Sekretess och tystnadsplikt gör att alla inlägg är fullständigt anonymiserade. Inga kunder eller kollegor ska gå att koppla till mina texter.

Nytt sen i våras är att jag numera är gruppchef, vilket troligtvis kommer förändra och påverka mina dagar en aning. Och en annan skillnad från i våras är att provet nu bara är ett par månader bort..

Jag skriver om mitt jobb för jag vill få fler personer att se vad en revisor gör - och vilket roligt jobb det är.
Vill du veta mer?
Följ taggen eller mig så kör vi!

Bombadera mig gärna med frågor - det gör bloggandet så mycket roligare - så skriv kommentarer eller skicka ett meddelande 📩 Här kan ni ta kontakt på LinkedIn!

På dagens agenda står inventering - vilket innebär att jag åker till en kund på deras balansdag och kontrollräknar vissa stickprov av deras lager för att bekräfta att de verkligen har ett lager.

Jag gillar inventeringar! Det ger mig en bättre förståelse för företaget och vad de gör, vilket gör det lättare att granska bolaget så småningom när bokslutet är färdigt.
Off we go - #Villblirevisor 2.0 here we go!
✨Ha en fin dag✨ 


Söndag 4 September

Så sitter man där på toppen av världen och blickar ut över stillheten efter den långa vandringen. Man har kämpat. Pulsen är hög och adrenalinet dämpas med varje hjärtslag. Man är stolt. Stolt över att man tog sig hela vägen. Stolt över att man fortsatte när det var som jobbigast. Tacksam över att man fått möjligheten att se världen från detta perspektiv. Man njuter av känslan att ha lyckats och tar in nuet. Man reflekterar en stund och återhämtar sig. Andningen blir normal. Man sitter kvar en stund till och njuter av den vackra utsikten från toppen. Man vandrar vidare mot nya mål.

De senaste veckorna har gått i ett rasande tempo och känslan av att vilja dra i någon form av nödbroms smyger sig ofta på. Men det går ju inte. Målet är nära nu. Vandringen har varit alltför lång för att ens överväga att vända i detta läget - så det är bara till att fortsätta i rätt färdriktning och ta tillvara på den tid som är kvar för att förbereda sig maximalt inför den där sista bergstoppen som ska bestigas.

Till alla de som jobbar med någon som har en utmaning framför sig - peppa dem! Önska dem lycka till och fråga om du kan hjälpa dem på något sätt med hjälp av din tid eller dina kunskaper.

I Åre packade jag den lilla BDO-tygpåsen full med förnyad energi, motivation, inspiration och nya kontakter som jag tog med mig hem till Borås - jag känner mig mer motiverad än på länge att ta tillvara på de veckor som är framför mig för att på bästa möjliga sätt se till att jag är tillräckligt förberedd i november, även om jag det senaste varit aningen off-track.

Men än finns det tid att fokusera på målet och återta kontrollen, så det tänker jag se till att göra nu.

Tack till alla fina kollegor på BDO för inspirerande dagar i Åre som bidragit till denna förnyade energi och otroligt viktiga insikt - nu kör vi!


Torsdag 1 September

Idag händer det grejer på jobbet minsann!
Idag åker hela BDO till Åre 🤩
Vilken grej! I princip alla svenska medarbetare på en och samma plats samtidigt - människor som man arbetat med i flera år, både nära och på håll, utan att någonsin träffats fysiskt. Andra som man inte träffat under en hel pandemi. Det ska bli riktigt, riktigt, RIKTIGT roligt!

Det händer även lite andra grejer på jobbet idag… för idag arbetar jag min första dag som officiell gruppchef för revision i Borås.

Det är också en jäkla grej! Jag trodde aldrig att jag skulle ha ordet ”chef” på mitt visitkort, men detta är givetvis en möjlighet där jag hoppas att jag kan leva upp till förväntningarna och att jag har vad som krävs.

Jag kommer fortsätta göra min grej på mitt sätt och jag hoppas att mitt engagemang smittar av sig - och att mitt engagemang är det som kommer göra mig till en bra ledare för mitt team. Engagemang för revision. Engagemang för BDO. Engagemang för mina kollegor.

Som sagt var - stort tack för förtroendet - nu kör vi - först ut mot Åre ✈️


✨Ha en fin dag allihop ✨


Onsdag 4 Maj

100 inlägg… om revision. Om mitt jobb.. om min vardag.. om mina kunder… för kollegor, nya och gamla, interna och externa..
Jag gjorde dessa inlägg för att sprida passionen vidare, precis som jag själv blev inspirerad av någon en gång i tiden.. och fortfarande inspireras dagligen av människor i min omgivning på olika sätt.. och jag gjorde inläggen för att få upp intresset för revision.. för att visa vad vi gör.. och för att peppa mina kollegor… och för att ge lite perspektiv till de mer seniora hur det kan vara som ny i branschen.. och för att försöka sprida lite glädje mitt i alltihop..

Jag har haft jäkligt kul när jag skrivit mina inlägg! Detta jobbet är så intressant, spännande och utvecklande, det finns så många saker att skriva om, frågan är bara var man börjar! Och om en enda person har blivit inspirerad av mina inlägg var det värt varenda minut jag spenderat på att skriva dem.

Den här impulsiva idéen som föddes i ett svart ögonblick har på så många sätt gett mig själv en behövlig nytändning. Och insikt i hur mycket mer mitt jobb är förutom det som jag redan visste att det var - och hur mycket mer kul man kan krama ur det för en ännu mer stimulerande vardag. För i sista änden är det precis vad allt handlar om för mig - en stimulerande vardag. Ett jobb måste man ha för att försörja sig. Desto roligare jobb - desto mer hållbart blir det att göra det i det långa loppet.

Jag bryr mig inte om titlar eller att göra karriär - jag bryr mig om mig själv och min familj och att ha ett långt och lyckligt liv tillsammans med dem. Min enda rimliga slutsats är att man ska ha kul medan man försörjer sig och för mig innebär det att spendera mina arbetsdagar med något jag finner meningsfull. Som jag brinner för. Som utvecklar mig. För att vara den allra bästa versionen av mig själv. För mig och för dom.

Så vad händer nu då?

Jag ska jobba vidare med mina revisioner och jag ser fram emot semestern som är runt hörnet.. sedan är det dags att på allvar börja plugga och förbereda mig inför provet och gå in i någon form av fokusbubbla för att lyckas med den uppgiften… men vem vet.. jag kanske får feeling och kör en ”revisors-provet-special-edition” här på linkedin i november 😂 hade inte förvånat mig alls!
Hursomhelst…
Tack till alla peppande kollegor på BDOs kontor från norr till söder som pushat mig och stöttat det här lilla projektet , tack till alla studenter som hört av sig med frågor, tack till min man som ALLTID stöttar mig och pushar mig till att klara mer även när jag är långt utanför min comfort-zone. Tack till mina kunder som fyller mina arbetsdagar med så mycket glädje och mening.

Tack för mig för denna gång 🙏
✨Over and out - ha det så bra ✨


Tisdag 3 Maj

En dag som alla andra dagar - det vill säga en dag som ingen annan dag… vad gjorde du på jobbet idag?

Själv har jag spenderat timmar åt att grubbla på hur en not bör formuleras, hur ett aktiekapital ska redovisas och om ett fast-pris projekt verkligen är ett fast-pris projekt… det är märkligt hur detaljfrågor ibland kan vara så tidskrävande och svåra att få grepp om… det kan tyckas oväsentligt men det stör så mycket med en felaktig eller ofullständig uppgift i årsredovisningen och påverkar i allra högsta grad den rättvisande bilden av ett bolags verksamhetsår… och ibland är det de företag som tycks vara så enkla som är de allra svåraste att granska och förstå sig på.

Det är märkligt hur vissa dagar rusar förbi med massor av saker avklarade och andra dagar rusar förbi och det enda man har gjort är att grubbla över frågor som vissa kommer spendera en hel livstid utan att ägna en enda tanke åt…

Men det är en del av jobbet… att inte nöja sig och att inte sluta grubbla förrän man vet någonting med säkerhet…

Vi får väl se… jag ska ta en joggingtur på saken och därefter sova på saken för säkerhetsskull och sedan kanske jag känner mig redo att ta ett beslut om den där noten, det där aktiekapitalet och det där projektet…

✨Ha en fin kväll ✨


Måndag 2 Maj

April blixtrade förbi snabbare än någonsin.
- Vi är mitt i högsäsongen - arbetsdagarna är både långa och många. Mycket ska bli klart.
- Vi arbetar hårt och det finns lite tid för eftertanke och reflektion, vi lägger dagar och veckor bakom oss i en rasande hastighet.
- Vi stänger granskningar och levererar. Delegerar, planerar, reviewar, rapporterar, diskuterar, funderar och kör på.

”Jobba inte för sent nu” säger alla. Eller; ”du jobbar alldeles för mycket”... Och ingen förstår att jag jobbar precis lagom mycket för att bli färdig med mina åtaganden till semestern. Att jag måste jobba sent nu - så jag kan vara ledig sen. Att jag bara blir stressad och får ännu mer dåligt samvete över att jag för tillfället måste prioritera mitt jobb framför det mesta annat som är kul i livet.

Det är ingen som uppmanar oss att jobba mer. Det är ingen som säger att vi måste jobba över. Det är heller ingen som säger att vi inte får vara lediga när vi behöver det.
Och jag har inga problem med att jobba mycket. Jag tycker att jobbet är kul och jag har lärt mig att hantera topparna och att lyssna på min kropp. Jag vet när jag behöver ta en dag ledigt och när jag fixar att jobba hur mycket som helst. Klart att jag har dåliga dagar, när stressen kommer ikapp och det skapas ett blint tunnelseende och huvudet dunkar. Då vet jag att jag behöver ett break.

Jag tänker att det är på det sättet detta jobbet kan slita ut en - vi revisorer får inga arbetsskador i form av utslitna knän eller axlar, tinnitus eller andra förslitningsskador - men om vi inte är varsamma löper vi risk för utbrändh