• En dag på jobbet
    - livet som revisorassistent

Linnéas blogg

Mitt namn är Linnéa, jag jobbar på BDO:s Borås kontor som revisorsassistent sedan 2 år tillbaka.

Jag upptäckte revision ganska sent i mitt arbetsliv och jobbade med bokföring på en annan byrå när jag övertalades att testa på att jobba med revision av en kollega som också är en nära vän och stor förebild för mig. Sedan dess har min enda målsättning i livet varit att bli en auktoriserad revisor och efter ett tag valde jag till och med att byta byrå för att jag upplevde att utvecklingen inte gick tillräckligt fort. Mina ambitioner var helt enkelt högre än vad byrån kunde erbjuda.

Jag är en person som har offantligt mycket energi, jag ger alltid allt och har känslor som rör sig snabbare än en pingisboll in action. Det krävs ett jobb som kan utmana mig och hålla mig sysselsatt för att det ska vara intressant i längden och som inte innebär att vara fast på en och samma plats dag in och dag ut.

Så jag reflekterade lite över orsakerna till vad som gör jobbet så roligt för min del, och vad det är rent konkret som gör att jag fortfarande, nästan fem år senare, aldrig tröttnar på att gå till jobbet och tycker det är så genuint roligt, här är orsakerna jag kom fram till:

  • Jag får utlopp för min tävlingsinstinkt genom att hela tiden försöka bli bättre, snabbare och effektivare på vad jag gör – och revision är ett yrke som ständigt förändras på alla möjliga sätt – du blir liksom aldrig färdig!
  • Jag får utlopp för mitt behov av variation genom att jobba nära olika personer, i olika branscher och i olika miljöer – ofta känns det som att jag har en ny arbetsplats varje vecka, men alltid har en fast punkt att komma tillbaka till i form av mitt egna lilla kontor på Katrinedalsgatan.
  • Jag får utlopp för mitt behov av utveckling genom att gå på lärorika kurser, jobba med olika kontor och olika revisorer som har olika förväntningar och ställer olika krav.
  • Jag får utlopp för mitt behov av att vara ombytlig genom att ofta vara ute på kunduppdrag där jag jobbar med olika personer, i olika team och i olika roller – ena dagen är man en granskningsansvarig och nästa dag är man en ensam assistent.
  • Jag får utlopp för alla mina känslor genom att själv försöka vara en förebild för juniora kollegor och stötta dem genom handledning och utveckling – förhoppningsvis kan jag sprida samma glädje för jobbet som någon en gång gjorde för mig, om jag kanaliserar mina känslor på rätt sätt.
  • Slutligen får jag utlopp för min passion för detta jobbet genom att arbeta i en organisation som hittills aldrig försökt hålla mig tillbaka utan alltid hejat på mig och pushat mig att gå lite längre och våga lite mer – nu senast när jag tog initiativet att börja skriva om mina arbetsdagar.

Syftet med mina linkedin-inlägg är att jag vill få fler att vilja jobba med revision och jag vill få fler assistenter att stanna i yrket. Om ett år är det min tur att skriva provet och förhoppningsvis bli en auktoriserad revisor, så min ambition är att dela mina dagar fram till dess för att visa på bredden och variationen i detta jobb innan jag sedan halkar längst ned i näringskedjan igen och blir den färskaste av revisorer på kontoret 😊

Tack för ordet, keep-up-the-good-work BDO!

Over and out,
Linnéa som #villblirevisor


 

Tisdag 7 december

Idag ska jag sitta tentavakt åt min kollega Felix som skriver FARs kunskapstest - stort lycka till alla ni som skriver idag!

Kunskapstestet skrivs i förberedande syfte och är en slags generalrepetition ett eller ett par år innan det ”riktiga” provet - bättre tillfälle att testa sina kunskaper i skarpt läge finns knappt!

Jag skrev provet förra året och fick väldigt bra indikationer på vilka områden jag kan och vilka områden jag behöver plugga upp inför nästa år - så värdefullt att ha med sig när man pluggar inför ”the-real-deal”!

Några sista tips!
- kom ihåg att läsa frågorna ordentligt
- läs igenom dina svar en extra gång innan du skickar in
- drick vatten så du inte blir dåsig

✨LYCKA TILL ✨


Onsdag 1 december

Idag står det handledning på schemat - 2 blivande stjärnor på revisionshimlen ska ta sina första stapplande steg in i revisionsvärlden 🤩 kul!
Jag minns det som igår när jag sadlade om och började jobba med revision - jag skulle sammanfatta det hela som en väldigt förvirrande period då jag spenderade mycket tid med att överanalysera saker 😂 jobbet var så svårt! Och det var så många frågor! Och så få personer att fråga! Man ville ju inte heller verka dum utan man samlade på sig sina frågor in i det sista tills man till slut inte kom vidare alls och då tog man mod till sig och gick och frågade handledaren om hjälp!

Och jag satt i timmar på kvällarna och läste allt som fanns att läsa. Jag läste gamla planeringar för att lära mig hur man skulle formulera sig. Jag läste gamla granskningsprogram för att förstå hur man skulle skriva. Jag bläddrade i gamla akter som då fanns i pärmar för att se hur revisorn hade tänkt och vad hon hade granskat. Och när jag skulle skriva någonting själv i granskningprogrammet hade jag bara skrivkramp och fick inte ur mig ett enda ord.

Det luriga är att när du frågar en revisor något så kommer du 9 gånger av 10 få svaret att ”det beror på” - och det kommer ta dig ett tag innan du listar ut vad tusan det beror på - men hang in there - en morgon vaknar du och fattar vad det beror på, och från och med den dagen kommer jobbet bara bli roligare och roligare - jag lovar!

Och rätt som det är sitter du själv där och lär upp blivande revisorer och sluter cirkeln 💫

✨Detta kommer bli en fantastisk dag - nu kör vi! ✨


Fredag 26 november

Idag har jag varit på inventering - och det lär det bli mer av de kommande veckorna så här kommer allt du behöver veta om den saken:

Varför inventerar man?
För att veta hur många av varje grej man har på sitt lager

Varför kommer revisorn och inventerar lagret? För att vara säker på att det verkligen finns ett lager - ofta är lagret en tung post i balansräkningen för de bolag som har lager och därför är det ett krav vi har på oss att alltid kontrollinventera lagret för att säkerställa dess existens - det är i väldigt få fall som vi inte behöver närvara vid inventering

Ska alla lager räknas?
Nej, bara om de är väsentliga

När ska lagret räknas?
I anslutning till balansdagen

Idag räknade jag småskruv och andra konstiga små grejer, typ 300 000 spiraler som är ett par millimeter långa… näe! Dom vägde jag! Och ytte-pytte-små skumgummikuddar som väger typ lika mycket som tre nävar luft 😊

På måndag ska jag räkna badkar… tycker du fortfarande att detta jobbet verkar vara stillasittande och enformigt? Inte riktigt va!
✨Hoppas du får en härlig helg✨


Onsdag 24 november

Dagens kalldusch: 1 månad kvar till jul och bara 4 dagar kvar i kalendern som inte är uppbokade 😱Vad hände med lågsäsongen? Var tog hösten vägen? Det var ju sommar alldeles nyss! Jag skulle ju få massor gjort innan nästa högsäsong - vad tusan har jag gjort sedan semestern?

Så denna dagen har mest av allt gått åt till frenetiskt planering och pusslande - hur kan det vara möjligt att ännu en höst passerat utan att man fått gjort allt det där man sa i våras att man skulle göra på hösten? Hur kommer det sig att man aldrig blir bättre trots att man har en så bra plan?

Så - 4 fria dagar kvar i kalendern fram till jul - undrar hur dessa dagar ska spenderas på bästa sätt 🤔

Vad är det då som ska göras innan jul?

Jag ska åka på några inventeringar - först ut ska jag hjälpa Uppsala kontoret att räkna lampor på fredag, jag ska åka till Vårgårda, Kinna, Skene och Uppsala på löpande granskning, jag ska åka till Göteborg på ett par möten och jag ska gå på julfest, jag ska vara handledare och jag ska åka till Fristad. Jag ska räkna badkar och jag ska väga skruv. Jag ska träffa gamla kunder och nya kunder. Jag ska åka till gigantiskt stora bolag och till små bolag.

Det låter som 30 dagar med full fart - precis som jag vill ha det! Jag tittar på min fullspäckade kalender och konstaterar att det är underbart att träffa alla mina kunder igen efter att ha gjort allt på distans😊

✨Hoppas du har en fin kväll✨
 


Tisdag 23 november

För ett tag sedan hörde en tjej av sig som sökte jobb inom revision. Hon hade pluggat färdigt men fick inte in en fot på arbetsmarknaden och när hon kontaktade mig var hon trött och frustrerad på att söka jobb. Hur kan det vara så svårt att få sitt första jobb om efterfrågan på revisorsassistenter är så hög? Det mejkar ingen sence!

Att jobba med revision är väldigt komplext och det tar många år att lära sig allt som finns att veta. Jobbet är ständigt under utveckling och du kommer aldrig till en punkt då du kan luta dig tillbaka och säga ”så där - nu kan jag allt!”.

Så när revisionsbyråer ska anställa folk vet byrån att det kommer medföra lång tid av handledning och byrån vill inte riskera att satsa på fel person. Därför kan processen till en anställning vara lång och kräver ibland flera möten och samtal.

Har man någon form av erfarenhet av bokföring eller bokslutskunskaper har man ett enormt försprång gentemot andra sökande men har man inte det kan det vara svårt att få det där första jobbet.

Om du är en sådan där person som har svårt att få ditt första jobb så kan ett tips vara att sänka dina krav en liten aning bara för att få in den där första foten någonstans medan du fortsätter att söka ditt drömjobb.

Eller ännu bättre, om du fortfarande pluggar, försök att få ett extrajobb inom branschen så att när du väl är färdig med dina studier så har du redan samlat på dig arbetslivserfarenhet - det gör dig till en drömkandidat för jobbet! Det kommer även öka din förståelse för jobbet när du pluggar eftersom du kan koppla på dina teoretiska kunskaper med dina praktiska kunskaper.

Så ge inte upp! Branschen behöver varenda en av er - men ni måste också visa att ni är personen som efterfrågas, personen som byrån gör rätt i att satsa allt på - vilket kan vara lättare sagt än gjort!

✨Ha en fin dag och hör av dig du också om du funderar över något ✨

 


Fredag 19 november

Denna vecka sitter vi, tre-fyra stycken BDO kollegor och gör löpande granskning av koncernen i Göteborg som jag nämnde i mina inlägg för några veckor sedan.

Fokus är att gå igenom företagets rutiner och vissa av de stickprovsgranskningar som vi kan göra innan bokslut och räkenskapsåret är slut.

Löpande granskning gör man på de flesta större kunderna eftersom man då kan fånga upp frågor under tiden som räkenskapsåret pågår - när vi sedan sitter och granskar bokslutet är det så att säga för sent att ändra några rutiner som kan innebära fel eller liknande.

Jag skulle säga att ju bättre löpande granskning vi gjort, desto bättre revisioner blir det i sista änden och det är det perfekta tillfället att verkligen lära känna sina kunder och se vad de gör om dagarna 😊

✨Ha en fin dag där ute✨

 


Onsdag 17 november

Denna vecka sitter vi, tre-fyra stycken BDO kollegor och gör löpande granskning av koncernen i Göteborg som jag nämnde i mina inlägg för några veckor sedan.

Fokus är att gå igenom företagets rutiner och vissa av de stickprovsgranskningar som vi kan göra innan bokslut och räkenskapsåret är slut.

Löpande granskning gör man på de flesta större kunderna eftersom man då kan fånga upp frågor under tiden som räkenskapsåret pågår - när vi sedan sitter och granskar bokslutet är det så att säga för sent att ändra några rutiner som kan innebära fel eller liknande.

Jag skulle säga att ju bättre löpande granskning vi gjort, desto bättre revisioner blir det i sista änden och det är det perfekta tillfället att verkligen lära känna sina kunder och se vad de gör om dagarna 😊

✨Ha en fin dag där ute✨


Måndag 15 november

✨Idag kom nyheten att min arbetsgivare, BDO återigen platsat på listan över Sveriges högst rankade arbetsgivare i ”årets karriärval” ✨

Det kanske inte undgått någon att jag verkligen trivs på BDO, vore konstigt att promota en byrå så hårt som jag gör om jag inte vore oerhört stolt över min arbetsplats, eller hur?

Så jag fick frågan vad det är jag gillar med BDO och varför jag tror att vi har en plats på denna prestigefyllda lista för tredje året i rad.

Jag lämnade ett ganska långt svar men när jag nu i efterhand tänker efter hade jag kunnat skala ner min text till följande 2 meningar: BDO är i en liga för sig! Någonstans mittemellan liten och stor och det måste vara den absolut bästa positionen för att vara förankrad med verkligheten och människorna som lever mitt i den.

För jag tror verkligen det är så enkelt; för att nå sin målgrupp måste man vara nära sin målgrupp - och så anser jag verkligen att vi på BDO har det; cheferna arbetar nära sina medarbetare, vilket skapar en företagskultur som präglas av insikter.

Till exempel min högsta chef, Malin Nilsson, är (typ?) vän med varenda kollega i BDO Sverige som har linkedin, och verkar läsa nästan alla inlägg som skrivs - då är man nära människorna man leder, oavsett var de sitter någonstans!

Min närmsta chef, Peter Karlsson, är ofta med mig på kunduppdrag - han är engagerad i min utveckling likväl som sin kunds utveckling. Det skapar nöjda kunder och nöjda medarbetare.

Så det är klart att man vill vara en del av BDO om man vill ha en lönsam karriär? Det är klart man satsar på BDO om man vill ha en långvarig arbetsgivare som satsar på sina anställda? Lön får man hos alla arbetsgivare, arbetstiderna är nästan likadana hos alla arbetsgivare och jobbet är väl mer eller mindre det samma hos alla arbetsgivare - men arbetsglädje? Bekräftelse och utmärkelser…? Det har inte alla arbetsgivare…

Så: jag tror att man väljer att arbeta på BDO eftersom man hör talas om att vi får bra resultat och vinner utmärkelser som denna. Eller så kanske man känner någon som talar gott om BDO.

Jag tror man stannar på BDO för att BDO är en organisation som är någonstans mittemellan liten och stor och det måste vara den absolut bästa positionen för att vara förankrad med verkligheten och människorna som lever mitt i den.

Avslutar detta inlägg med att rikta ett stort tack och grattis till alla medarbetare i organisationen oavsett titel, erfarenhet eller ort - keep up the good work, fortsätt gå till jobbet med ett leende, fortsätt göra vad ni kan för att bidra till fina arbetsdagar, hjälp till med det ni tror att ni kan hjälpa till med och sprid lite kärlek omkring er - det är så lätt och gör så mycket 💖 priser som detta vinns därför att vi alla bidrar till en grym organisation där människor trivs. Jag kan inte mycket om organisationsteori men det är väl knappast svårare än så?

Önskar er alla en fortsatt fin kväll 😊


Torsdag 11 november

Idag är jag på väg till en löpande granskning hos en kund i Göteborg, faktiskt alldeles i närheten av vårt fina BDO-kontor på Stenpiren i Göteborg. Det är ett spännande bolag som utvecklar programvaror och har emellanåt ganska komplexa transaktioner och verksamhet.

Förra året var mitt första år hos denna kund och år 2 hos samma kund är alltid liiite roligare och revisionen blir alltid liiiite bättre när man vet vad man har att jobba med 😊

För övrigt väldigt nöjd med mitt beslut att ta bussen idag! Väldigt trevligt att ta det lugnt och lyssna på lite bra musik istället för att hetsa i trafiken!

Vad gör du för kul idag? Hetsar du i morgontrafiken? Eller sitter du också på en buss på väg någonstans? Du kanske redan har kommit fram dit du ska…
Ser fram emot en bra dag i Göteborg - hoppas du också får en bra dag i din stad!


Onsdag 10 november

Då var det dags… för Elevate… på en scen… på Borås Högskola… det är väldigt nervöst nu men jag hoppas att det kommer gå bra 😊

Therese och jag ska prata om våra jobb, hon om redovisning och jag om revision, för första- och andraårs studerande på Borås högskola - förhoppningsvis blir några inspirerade och vem vet, det kanske till och med finns några som kommer vara våra framtida kollegor? Hade varit så kul - är ju faktiskt hela syftet med mina inlägg på linkedin och event som detta - att fler ska vilja jobba med revision!

Ser fram emot att göra det här - hoppas att detta är ett sånt där tillfälle som känns så jäkla gött efteråt. När man blir så där härligt stolt över att man vågade, och man känner att man precis tagit ett enormt steg i sin personliga utveckling - den känslan ser jag fram emot just nu 😊

✨Hoppas ni alla får en fin dag✨


Fredag 5 november

Du som funderar på att bli revisor sitter säkert och undrar massa saker med hur jobbet funkar praktiskt.

I detta inlägg vill jag förklara lite mer om tidpunkten för revisionen när man jobbar med tre så olika uppdrag som jag gör denna vecka - för det är stor skillnad!

I det minsta uppdraget pågår revisionen i cirka en vecka. Vi får bokslutet och en färdig årsredovisning till oss varpå vi planerar årets revision, granskar bolaget antingen från vårt kontor, eller som i detta fall där vi suttit hos kunden och granskat allt. Detta specifika bolag är då ett juni-bokslut, vilket är anledningen till varför jag sitter och granskar bokslut och årsredovisning denna tiden på året 😊

I det näst största uppdraget pågår revisionen under ett par månader. I detta fall börjar det nu på hösten med uppstartsmöte, planering av årets revision och så småningom genomförs så kallad löpande granskning på plats hos kund. Sedan kommer vi fram till balansdagen, i detta fall den sista december, varpå vi får ett snabbt bokslut och årsredovisning i början av januari och i slutet av januari ska hela revisionen vara färdig och avrapporterad till revisorerna i moderbolaget som upprättar koncernredovisningen. Här är det tydliga deadlines och mycket ramar att hålla sig inom.

I det största uppdraget är revisionen något av en never-ending-story som pågår året runt skulle jag vilja påstå! Det börjar strax efter semestern med uppföljningar från vårens revisioner som sedan mynnar ut i uppstartsmöten och planeringar av årets löpande revision som sedan utförs i november/december. Därefter planerar vi för bokslutsgranskningen och tar emot bokslut från koncernens olika bolag allteftersom under våren. Till sist kvarstår bara moderbolagen och koncernredovisningen. Och när detta är gjort brukar det inte vara långt kvar till semester 🏖

Som ni förstår är det stor skillnad och det är också en av anledningarna varför man som revisorsassistent hela tiden har många bollar i luften. En vecka som denna är det många saker som händer parallellt 😊


Så har även denna vecka kommit till sitt slut - det enda jag har kvar att planera för nu är helgens barnkalas som har en deadline på lördag klockan 15 då jag ska vara projektledare för ett team på 8 stycken 10-åringar - kommer bli en ordentlig utmaning 😂

✨Trevlig helg ✨


Torsdag 4 november

God morgon!
I detta inlägg vill jag förklara lite mer om de olika roller man har i olika uppdrag som revisorsassistent - för den rollen skiljer sig åt från fall till fall, denna vecka skiljer sig rollen åt ganska mycket!

I det minsta bolaget som jag nämnde i förra inlägget jobbar jag ensam tillsammans med revisorn. Man gör det mesta jobbet själv i samråd med revisorn.

I det näst största uppdraget jobbar jag tillsammans med en till assistent och den påskrivande revisorn. Allt som jag gör kontrolleras noga av mellan-revisorn och på så vis kan den påskrivande revisorn avlastas från detaljfrågor i revisionen samtidigt som kvaliten garanteras.

I det största uppdraget är vi ett större team med flera assistenter med olika kunskapsnivåer och även flera auktoriserade revisorer. Min roll i teamet är något av en projektledarroll eftersom jag varit inblandad i uppdragen i många år. Här har jag kontakt med ekonomipersonalen hos kunden, assistenterna och revisorerna.

Det sistnämnda uppdraget är nog där jag utvecklas som mest personligen - dels eftersom man växer med ansvar, dels eftersom jag hela tiden lär mig så mycket från de andra i teamet som jobbar på andra sätt än jag är van vid att jobba. Det känns som att jag dagligen får aha-upplevelser - och dessa små stunder är verkligen, om något, det som driver mig! Jag älskar känslan av att komma på (eller att lära mig) bättre, effektivare och snyggare sätt att göra saker på.

Det skiljer sig som sagt var väldigt mycket åt vilken roll man har beroende på uppdrag! Och jag skulle inte säga att något uppdrag är roligare än något annat. Jag skulle heller inte kunna välja en typ av dessa 3 uppdrag att göra för all framtid - däremot gör kombinationen att jag utvecklas maximalt och får variationen som jag uppskattar så mycket.

I det största uppdraget utvecklas jag av andra människor - när vi alla sätts ihop i en grupp har vi så mycket kunskap och utbyte av varandra!

I det mellanstora uppdraget pressas jag att prestera eftersom allt mitt arbete kommer att detaljgranskas av en annan assistent som är lika nogrann som jag själv är. Klart jag vill briljera och lämna ifrån mig mitt absolut bästa!

I det förstnämnda uppdraget är det fritt fram att tillämpa kombinationen av mina erfarenheter från de båda andra uppdragen.

Vilken roll ser du fram emot att ha? Är du en ensamvarg eller en ledarvarg tro? 🤔

✨Ha en fin torsdag ✨


Onsdag 3 november

God morgon!
Mitt självutnämnda uppdrag att sprida passionen för mitt jobb vidare till alla blivande revisorer och revisorsassistenter fortsätter outtröttligt 🦸🏼‍♀️!

Denna vecka sitter jag (bland annat - ska tilläggas!) med tre helt skilda uppdrag och det slog mig att dessa uppdrag utgör det perfekta exemplet på variationen i mitt jobb som revisorsassistent! Jag har därför tänkt återkomma till veckans bolag i två till inlägg denna vecka för att verkligen dela med mig på djupet av vad som skiljer uppdragen åt när vi jobbar med dem.

Det första bolaget är ett bolag som jag nu granskar för tredje året i rad. Det är en butik i Borås området som har en omsättning på ungefär 8 miljoner kronor. Revisorn finns på Boråskontoret.

Det andra uppdraget är också ett bolag som jag nu granskar för tredje året. Det är ett tillverkande bolag i Boråsområdet som har en omsättning på ungefär 70 miljoner kronor. Detta bolag har dock ett utländskt moderbolag (som ni vet från tidigare inlägg ställer detta lite högre krav på våra revisioner och medför striktare deadlines bland annat). Revisorn finns på Sveavägen på BDO:s Stockholms kontor.

Det tredje uppdraget är en koncern i Göteborg som jag också granskar för tredje året nu. Koncernen består av ett 20-tal bolag som tillsammans omsätter några hundra miljoner kronor. BDO-teamet granskar alla bolag som ingår i koncernen. Revisorerna och resten av teamet finns i Göteborg vilket gör uppdraget lite speciellt.

Jag undrar vilken typ av uppdrag som tilltalar dig mest? Vad vill du helst jobba med i din roll som revisorsassistent? En vacker dag kommer du också göra allt detta 🥰

Så; to be continued….!

✨hoppas du får en fantastisk onsdag - nu kör vi!✨


Tisdag 2 november

Det är många som vill anställa inom vår bransch nu - annonser finns överallt och du som söker jobb behöver egentligen bara fundera på vilken organisation du vill vara en del av… så med risk för att bli revisionsvärldens mest avskydda assistent kommer här lite tips:

- Fråga dig själv vad du vill göra i ditt yrkesliv; vad är viktigt för dig när du väljer din organisation och arbetsgivare?
- hur långt vill du komma i din karriär?
- Vad för slags uppdrag vill du jobba med?
- Vad för slags kollegor vill du jobba med?
- Vad är dina mål?

Våga jämföra dina arbetsgivare - både du och arbetsgivaren vinner på att du har övervägt dina valmöjligheter innan du påbörjar din provanställning.

Jag har valt mina möjligheter. Jag funderade noga innan jag skickade in min ansökan till BDO. Jag grundade mitt val på följande:
- BDO ger mig möjlighet att växa i min roll som revisor och ta mig så långt som jag själv vill, det finns inga gränser hur långt jag kan nå om jag jobbar för det!
- BDO har haft branschens nöjdaste kunder i många år nu - det är ingen tillfällighet! Det är skapat av nöjda medarbetare, vilket når hela vägen ut till kunden.
- BDO fullständigt kryllar av kvinnliga ledare - det är superviktigt för mig! Jag hade aldrig kunnat satsa helhjärtat på en organisation som jag inte känner satsar lika helhjärtat tillbaka på mig, där mina möjligheter skulle kunna begränsas på grund av mitt kön (eller mitt namn eller religion för den delen). Jag kan jobba lika hårt som en man och jag förväntar mig att ha likadana möjligheter som en man. En organisation som leds av en kvinna visar mig att det är en organisation som delar min åsikt. Det är viktigt för mig.

Ni är många som hör av er nu, som vill ha arbetskraft och som lockar med fina erbjudanden, men, tyvärr, jag har gjort ett noga val och har ingen avsikt att flytta på mig 😊

Vi söker också revisorsassistenter - både till BDO i Borås och övriga BDO kontor, du hittar lediga tjänster på hemsidan under fliken karriär.

Väg dina val noga och hör av dig när du tänkt klart 😉 vi tål att jämföras 😊

✨Ha en fin dag där ute ✨


Måndag 1 november

Alla som jobbar som redovisningskonsulter har garanterat nån gång hört en kund säga, i telefon lite snabbt ”jag kan inte prata nu för jag är hos revisorn…” och skrattat för sig själv och tänkt ”revisor? Jag? Knappast!”

Och du som #pluggarekonomi har kanske nån gång tänkt att det inte spelar någon större roll om du #villblirevisor eller #redovisningskonsult - det är väl typ samma sak, eller?

För att göra skillnaden solklar: #redovisningskonsulten gör och #revisorn granskar det redovisningskonsulten gjort - svårare än så är det egentligen inte!

Så här kommer några konkreta exempel på skillnader:
- redovisningskonsulten jobbar med detaljer - stämmer av på öresnivå och bockar i oändlighet - ingenting lämnas åt slumpen!
- Revisorn granskar väsentliga poster och funderar på vad som kan gå riktigt fel
- Redovisningskonsulten ser till att lagervärdet redovisas korrekt - står det 100 tkr på sista raden i lagerlistan, ja då är det det som ska in i bokslutet
- Revisorn funderar mer på om det verkligen stämmer att lagervärdet är 100 tkr - skulle det kanske kunna finnas något som tyder på att lagerlistan är fel?
- Redovisningskonsulten jobbar på kontonivå (tänk kontoplan!)
- Revisorn jobbar på postnivå (tänk årsredovisning!)
- Redovisningskonsultens samarbeten med kunden är mer kontinuerliga; man har löpande dialog med kunden veckovis eller månadsvis eller i vissa fall kvartalsvis eller årsvis. Antingen hos kunden eller i samband med kundens inlämning av underlag.
- Revisorns samarbete med kund sker mer koncentrerat under en kort period (bör tilläggas att det är skillnad på kontakten med en #revisorsassistent och påskrivande revisor - här är mest ur assistentens synvinkel, den påskrivande har ibland mer, ibland mindre kundkontakt beroende på kund och revisor)
- Redovisningskonsulten har ofta färre antal kunder än revisorn, eftersom varje kund kräver mer tid per vecka/månad/år för redovisningskonsulten och vice versa
- Redovisningskonsultens roll är på sätt och vis bredare än revisorns eftersom man här måste kunna bokföring i detaljnivå - revisorn behöver snarare veta lite om mycket
Listan kan göras längre men detta är några konkreta exempel - fyll gärna på med fler i kommentar nedan 👇

Så; är det någon skillnad? JA!

En duktig redovisningskonsult kan underlätta revisorns jobb och en bra revisor kan utgöra ett bra stöd till en redovisningskonsult men den ena kan aldrig utesluta den andra av naturliga skäl

Den 10 november kommer jag och min kollega Therese diskutera ämnet vidare på #Boråshögskola i samband med #Elevate Hon har bytt bana från rev. till red., jag gjorde tvärtom och nu har vi mötts på #BDO - det kan vara intressant att ta del av våra erfarenheter och vad vi drar för slutsatser om våra hittills gjorda karriärsval 😊

✨Tack för ordet ✨


Torsdag 28 oktober

Idag blir det en tripp till Ulricehamn 🤩 staden jag i smyg drömmer om att flytta till när barnen flyttat hemifrån! Det är en så mysig liten stad med trähus, kullersten och en sjö mitt i centrum som ger en så härlig kust-vibe till hela staden!

Nog om Ulricehamn, idag kommer jag sitta hos en redovisningsbyrå och göra bokslutsgranskning av en optiker-verksamhet som jag nu granskar för 3:e året - det är faktiskt riktigt kul! Nu börjar man verkligen känna att man har bra koll på bolaget, planeringen av revisionen går snabbt och blir bra, granskningen kan anpassas utifrån min kundkännedom… detta kommer bli en bra dag och en bra revision 👌

✨Ha en fin torsdag allihop ✨


Tisdag 26 oktober

Stereotypen av en revisorsassistent är att det är en person som jobbar väldigt mycket. Kritiken mot detta jobb återkommer ständigt till att det är ett för hårt jobb, där man får jobba över mycket.

Det slog mig att denna veckan är det perfekta exemplet på varför vi jobbar så mycket! Låt mig förklara…

Som jag nämnde igår så är det mycket att göra nu… det är mycket pågrund av sena fyror (april-bokslut) som ska stängas eftersom det närmar sig dagen då de måste ha stämma (den sista oktober - som råkar vara på söndag) och det är mycket pågrund av tidiga åttor (augusti-bokslut) som också ska stängas (eftersom kunderna lämnat in sina bokslut och förväntar sig att vi ska göra vårt jobb) plus att det är löpande granskningar för våra största kunder som ska planeras och utföras (som måste göras för att vi ska ha möjlighet att göra bra revisioner till våren).

Om vi inte jobbar mycket nu resulterar det i att de bolag som har bokslut i april blir för sent reviderade och de får en anmärkning i sin revisionsberättelse som på sikt kan påverka deras möjlighet att få lån, relationer med kunder och leverantörer med mera.

Och veckor som denna faller det sig naturligt att man jobbar lite extra - för man vill inte att ens kunder ska hamna i den situationen. Man vill heller inte att ens kontor inte ska hinna med sina åtaganden och man vill heller inte lämna en kollega i sticket.

Så detta är en sån där vecka då man bara matar på och kör all-in - en klassisk sån där vecka som orsakar det här jobbet dåliga rescensioner 😊 jorden snurrar vidare även om vi inte jobbar över eller hinner med allt som ska levereras, men det vore ändå för jäkla gott om man kan undvika att de där sista bolagen med aprilbosklut får oren revisionsberättelse…

Så när du står där och funderar på om du ska jobba med revision eller ej, men tvekar eftersom det är ett så hårt jobb… ha då i åtanke att det finns en orsak till att det ibland kör ihop sig 😊

Tankar om det? En tisdag morgon…

✨Ha en fin tisdag allihop ✨


Fredag 22 oktober

Igår hände något fantastiskt! En riktig milstolpe i mitt bloggingprojekt vill jag påstå - jag fick min första jobbrelaterade fråga här på linkedin, baserade på mina inlägg - tack för det! You made my day 🤩

En kille som funderar på att bli revisor undrade hur arbetslivet fungerar i kombination med att ha familj och barn, han var orolig att det skulle bli svårt att kombinera.

Det är sant att man jobbar hårt som revisorsassistent. Och i perioder är det tufft att få ihop jobblivet med familjelivet - men av egen erfarenhet vet jag att det går om man har en stöttande partner! I vårt jobb så jobbar man hårt på våren - många dagar, långa dagar. Men man kan jobba klockan 10-22 om man vill det eller så kan man jobba 6-18 om man föredrar det. Man kan jobba 6 dagar i veckan 8 timmar om dagen eller så kan man jobba 5 dagar i veckan a’ 10 timmar. När vi tillslut går på semester i juli då går man på ledighet FULLT UT! Man är borta i 5 veckor, kanske 6 beroende på hur mycket komp man jobbar ihop. Därefter jobbar men 7 timmar om dagen (maximalt). Tempot dras ner och man laddar batterierna för att klara nästa högsäsong.

Jag uppskattar variationen. Jag uppskattar att ta det lugnt på hösten och jag har inga problem med att växla upp några månader på våren. Dessa månader börjar jag mina dagar tidigt, går hem i vanlig tid efter jobbet och efter middagen eller barnens aktiviteter jobbar jag hemifrån några timmar till. Eller så sitter jag kvar på kontoret till klockan 23 ett par kvällar. Alla dessa timmar som jag jobbar över ser jag inte som timmar som försvinner från min familj utan snarare timmar med min familj som förflyttas till ett annat tillfälle, tillexempel en extra ledig vecka i fjällen med familjen över jul!

Mitt slutliga svar är att det absolut är tufft emellanåt - men när man sedan är ledig måste man se till att vara 100% ledig och kompensera sin familj för den tid man varit frånvarande och få ut mesta möjliga av den tiden. För å ena sidan är jag övertygad om att vårt absolut viktigaste jobb är att vara föräldrar och å andra sidan tror jag att våra barn mår bäst av att se att vi jobbar på ett arbete som vi tycker är kul i längden.

Dessa frågor är viktiga att ta reda på när det är dags att ge sig ut på arbetsmarknaden för det kan variera mycket på olika arbetsplatser - så när du väl är på intervju ska du inte tveka på att kolla vad det är för förväntningar på övertid (och om du är beredd på att acceptera dessa förhållanden) och om du får några bra förmåner i form av ersättning vid övertid, flex, komp, arbetstidsförkortning, semesterveckor etc. På BDO har vi väldigt förmånliga kompensationer för vår arbetstid men det kan säkert variera beroende på ort och arbetsgivare.

✨Vill passa på att skicka ett stort TACK till min man som stöttat mig i mitt jobb under alla dessa år och steppat upp där hemma när jag behöver hugga i på jobbet - jag är så tacksam för att du alltid har backat upp mig ✨


Torsdag 21 oktober

Idag gick eventet talang av stapeln - så kul! Vi har minglat, haft speedintervjuer, gjort case, kahoot (med prisutdelning!) och ätit lite mat. Eftermiddagen gick över förväntan och jag hoppas att det var lika givande för er som kom som det var för oss 💫

✨ Tack till alla som medverkat - och särskilt tack till Felix och Johanna som tagit sig tiden att fixa så bra, riktigt kul att göra detta ihop med er✨

En intensiv vecka går mot sitt slut - intervjuerna var en ny erfarenhet för mig som jag laddat mycket inför och jag har lagt mycket energi på att förbereda mig. Jag har även pratat inför folk idag - vilket är något av det absolut värsta jag vet, men jag har intalat mig själv att om jag pratar om något jag älskar för folk som jag vill ska älska det lika mycket som jag gör - då kommer det inte att vara samma sak - och idag, när jag stod där framme och pratade så kändes det faktiskt nästan helt naturligt. Det jag ville prata om var viktigare än att slippa prata helt och hållet - STORT steg för mig!

Återigen är det bevisat att utveckling är både läskigt och berikande - och nästa gång jag ska göra det jag gjorde idag kommer det bli lite mindre läskigt 👌

Önskar er alla en trevlig helg när den väl infinner sig 🍂


Onsdag 20 oktober

2 dagars kurs är ÄNTLIGEN slut - tack och lov! Missförstå mig rätt - jag gillar kurser och att gå utbildningar men koncernredovisning är inte min grej! Verkligen INTE min grej! Ni som känner mig vet exakt hur mycket jag kämpat för att förstå detta och numera accepterat att jag förstår mig helt enkelt inte på det. Trots grymma föreläsare från FAR tar jag mest bara med mig kraftig huvudvärk från dessa två dagar 😬

Så, när det är dags för omvända förvärv är jag troligtvis den sista personen ni vill kontakta, men vad gör väl det när jag har Ulrika Eklöw som kollega?! Vilken kvinna! Vilken energi! Jag vill skicka min största beundranseloge till dig för ditt engagemang och ditt fina sätt att försöka få med alla på resonemangen in i det sista! Jag är lite avis på alla i Stockholm som får ha dig i sina korridorer - men är ändå glad att du i alla fall finns i min organisation! Det är sådana som du som har förmågan att sprida intresse för det du brinner för och den lågan du har smittar verkligen av sig!

Så välkommen till BDO och grattis BDO som har en sådan stjärna till redovisningsspecialist hos sig 💫


Måndag 18 oktober

Det är dags att backa bandet några veckor så ni förstår varför jag helt plötsligt dyker upp titt som tätt i ert flöde och berättar om vad jag håller på med! Hoppar upp som gubben i lådan från ingenstans och skriver om mina arbetsdagar!

Ett litet frö planterades i mitt huvud för några veckor sedan när en yngre kollega på vårt kontor sa upp sig. När h*n började hos oss var drömmen att bli revisor och nu, ett år senare inser h*n att revision inte alls är rätt.

H*n är inte ensam om att känna så. De senaste åren har det varit massflykt av assistenter (ok- kraftig överdrift men många assistenter jobbar inte mer än i genomsnitt 3,5 år). Det är ju ungefär så länge som jag själv har jobbat. Och jag kan till viss del förstå att många slutar vid denna tid. Kraven ökar. Man har jobbat hårt i många år. Provet är inte längre en avlägsen hägring. Man får lockande jobberbjudanden titt som tätt. Men för egen del kan jag inte se mig själv jobba med någonting annat! Det här jobbet är spännande, variationsrikt, ombytligt, utvecklande, fritt… hur som helst, jag tänker att det kanske finns fler där ute, som min kollega, som undrar hur det är att jobba som revisor. Personer som kanske ännu inte vågat ta det där steget som min kollega tog - att bara kasta sig ut i okänd terräng och prova något nytt… för det kan vara läskigt.

Så planen är att dela mina dagar ett tag framöver och visa hur en vanlig dag på jobbet kan se ut när man jobbar som assistent på en av Sveriges största byråer i en mellanstor stad. Så de där personerna som jag försöker nå ser att det är värt det! Och att det kanske inte är fullt så läskigt, utan framförallt ett roligt jobb!

Och om jag så bara kan få en enda person där ute att få upp ögonen för det här yrket då är det värt det för min del.

Tack för ordet 💕 Ha en fin måndag


Fredag 15 oktober

Då är ännu en vecka nästan slut… det går så fort! Blev den som jag tänkte i måndags när jag stack ut till min kund? Nope… nästan inte alls faktiskt…
Blev det en dålig vecka? Nej, det vill jag inte påstå…
Blev det en bra vecka? Ja, det tycker jag…

Veckans sämsta: bilen som inte startade i onsdags! Men jag fick ju en härlig cykeltur i alla fall (tur att det inte regnade)

Veckans bästa: Fröken ekonomichef på företaget jag var hos i måndags! Jösses vad härligt det är att arbeta med människor som levererar allt man begär med ett leende! Jag vill ha fler sådana personer i mitt liv! Jag vill själv vara en sådan person!

Summa summarum; du kan nästan alltid räkna med att det nästan aldrig blir som du tänkt dig ✨
Hoppas du haft en bra vecka hittills - snart är det helg, hoppas du ska göra något kul! Jag och min kära man ska lägga golv… Det blir kul när det är klart om inget annat 😇


Måndag 11 oktober

Då var det dags att åka ut igen! Idag, och kanske imorgon, sitter jag hos bolaget med det finska moderbolaget. Ett spännande bolag med ganska komplexa transaktioner. På fredag är det deadline och den finska revisorn ska ha mitt slutliga PM av revisionen.

Det kommer bli en tuff och intensiv vecka - finns ingen tid att förlora, nu kör vi!

✨ Hoppas du får en bra dag & vecka ✨

 


Onsdag 8 oktober

Off we go… till ett företag som har butiker i Borås och 2 närliggande kommuner. Jag hoppas på en turbo-revision, en sån där riktig 48 timmar in och ut revision… planeringen blev klar igår, granskningen görs idag - kommer jag klara av att stänga revisionen tills imorgon…? Utmaningen antagen - to be continued… over and out - ha en fin onsdag 😊

 


7 oktober 2021

Tisdag…en rörig tisdag? Ja, definitivt en rörig tisdag! Saker ska göras men blir inte gjorda - andra saker har man helt missat att man skulle göra fram tills dess man inser att man skulle gjort dem…!

Det som skulle gjorts är planering av revision som ska göras på plats hos kund imorgon och ett internt revisionsmöte…

Det som gjorts är djupa dataanalyser, samtal till höger och vänster om allt och ingenting, insamling av underskrifter och akuta planeringsåtgärder... Men jag var med på mötet (ett riktigt givande möte) och nu ska jag bara planera morgondagens revision också innan något annat dyker upp 😂

Hoppas alla ni andra fick gjort vad ni tänkt er!
Ha en fortsatt fin tisdag!


30 september 2021

Så, vad är på gång… en regnig torsdag som denna jobbar jag dels med en liten lokal koncern som är verksamma inom fastighetsbranschen. Det är ett kombiuppdrag där vi gör bokslutet här på BDO:s Boråskontor.

Prio 1 är dock att få iväg en planering till en revisor i Finland där vi i Sverige granskar ett svenskt dotterföretag. När det är revisorer utanför BDO eller från andra BDO-kontor (i Sverige eller världen) inblandade i koncerner får man så kallade rapportpaket från revisorn i moderbolaget med direktiv om vad revisorn vill att man ska granska i dotterbolaget. Rapportpaketen innehåller ofta en mängd olika deadlines (i detta fall är det ett mindre omfattande rapportpaket med endast 8 olika moment). Revisioner av detta slag är oftast väldigt roliga för granskningen slussas fram mellan olika deadlines och är en process som pågår under en fast tid (cirka 1,5 månad i detta fall) och lämnar inget utrymme för att dra ut på tiden eller fokusera på fel saker. Så, som sagt, idag är det deadline för att få iväg planeringen av revisionen till revisorn i Finland. När det väl är gjort och avlevererat kan jag återgå till att avsluta granskningen i den lilla koncernen 😊

Ha en fin torsdag allihop och håll hårt i paraplyet!

 


24 september 2021

Idag har jag varit på kurs - den sista dagen i kunskapsstegen som vi går på BDO, det känns väldigt stort på nåt sätt… och som att jag nu på allvar börjar min resa mot att bli en auktoriserad revisor.

Jag har jobbat med revision sedan 2017 och hela den tiden har jag sett fram emot att få skriva det där provet och bli en ”riktig” revisor och nu är det närmre än någonsin - och jag är mer taggad än nånsin! Men efter denna kursen inser jag också hur hårt jag måste plugga för att sätta provet på första försöket - vilket också är ett mål i sig…vi får väl se hur det går 😝 det är bara till att satsa allt!