Resan mot auktorisation

Följ med Oskar Crafoord på resan mot att bli auktoriserad Skatterådgivare

Är du intresserad av att göra karriär som skattejurist på byrå? 💼💡

7 mars

Här är de igen - Julia Asp och Styrbjörn Soras, två ambitiösa och skatteintresserade juriststudenter som även arbetar som amanuenser på Juridicum i Lund. Jag har nöjet att vara mentor åt dem genom Mentorskapsprogrammet, som organiseras av Näringslivsutskottet vid Juridiska Föreningen i Lund och Sällskapet Lundajurister.
 
Denna gång besökte de BDO Sverige:s kontor i Malmö för att diskutera karriärmöjligheter för skattejurister som #villbliskatterådgivare på byrå. Våra samtal spände över olika ämnen, från en typisk arbetsdag till att utforska olika specialiseringar inom skatterätt. Vi gick också igenom vanliga titlar på revisionsbyråer och kraven för att bli Auktoriserad skatterådgivare FAR. Det krävs bl.a. att du ska ha arbetat 5 år med skatterätt samt att du ska ha gått FAR:s kurs i yrkesetik. Processen avslutas med en tentamen. Likt advokatexamen, utgörs tentamen för skatterådgivare av en muntlig examination.
 
Jag ser fram emot att fortsätta följa Julia och Styrbjörns resa! 📚🎓💼

Oskar, skatterådgivare på BDO tillsammans med Julia och Styrbjörn, juriststudenter i Lund
Oskar Craaford

Om Oskar Crafoord

Skattejurist på BDO i Malmö. Brädspelsfantast och offpiståkare som under hashtaggen #villbliskatterådgivare delar med sig av sin resa mot att bli auktoriserad Skatterådgivare.
🌟 Vilken dröm hade du när du var student?🌟

20 FEBRUARI

På skattekursen under termin 4 på juristprogrammet i Lund insåg jag; skatterätt var min framtid. Att kombinera siffror och paragrafer, samt att arbeta inom ett rättsområde som ständigt förändras, lockade mig. För att bredda min förståelse valde jag att även läsa ekonomiprogrammet i Lund.

Det var först under Mats Tjernbergs fördjupningskurs "Allmän företagsbeskattning" på termin 7 som jag insåg att jag #villbliskatterådgivare. Att interagera med gästföreläsare som själva var skatterådgivare gav mig en inblick i den spännande världen av skatterådgivning.

Som många andra studenter hade jag inte hört talas om ”Auktoriserad skatterådgivare FAR” vid denna tidpunkt. Det är både ekonomistudenter och juriststudenter som läser kursen "Allmän företagsbeskattning och för dem är det intressant att veta, att såväl ekonomer som jurister kan få den skyddade titeln ”Auktoriserad skatterådgivare FAR”. Enligt FAR är utbildningskravet att du ska:

”Ha en akademisk examen om minst 180 högskolepoäng (tre års heltidsstudier).”

Kursen "Allmän företagsbeskattning" är en plats där teori möter verklighet. Studenter får utforska olika case inom bland annat fåmansbolagsbeskattning och tillämpa sina kunskaper praktiskt. Efter att ha läst denna kurs och kursen ”Internationell beskattning” på Juridicum, kände jag att jag hade en bra grund att stå på som nybliven yrkesverksam. Det var en trygghet att kunna känna igen olika skatterättsliga frågeställningar, som dök upp i rollen som yrkesverksam inom skatterätt.

Att vara skatterådgivare och ha kundmöten påminner mig mycket om att vara den där studenten som redovisar på ett seminarium på Juridicum och ritar på tavlan för att förklara ägarstrukturer och investeringar. Jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt att stå vid tavlan och förklara skatterätt.

Nu är det jag som fått möjligheten att delta som praktiker och gästföreläsare på kursen ”Allmän företagsbeskattning” och jag hoppas kunna inspirera dagens studenter till den spännande världen av skatterådgivning.

När insåg du att du #villbliskatterådgivare Hans Peter Larsson? 💼✨


Vilken dröm hade du när du var student?
Att möta passionerade människor

7 februari

Kan ni också känna den där inspirerande känslan när ni möter passionerade människor? Det är svårt att inte bli inspirerad av min kommunikativa kollega Linnea Ibrahimovic, som bloggar om revisionsyrket med hastaggen #villblirevisor 🌟. Detta har gjort mig nyfiken på att dela med mig av min vardag som skattejurist och som mentor för skatteintresserade juriststudenter med hashtaggen #villbliskatterådgivare.
 
Jag tror att det finns många där ute som inte känner till titeln "Auktoriserad Skatterådgivare FAR" (Föreningen Auktoriserade Revisorer) och att man som skattejurist kan bli auktoriserad. Jag vill därför öka medvetenheten om detta. 🔍
 
För att bli en auktoriserad skatterådgivare måste man bl.a.
·        ha gått FAR:s kurs Yrkesetik för skatterådgivare.
·        få godkänt i FAR:s muntliga examination.
·        arbeta på en skatterådgivnings-, redovisnings- eller revisionsbyrå och ha minst fem års praktik som skatterådgivare.

FAR skriver följande om rollen:
”En Auktoriserad Skatterådgivare FAR är medlem i FAR, har genomfört examen för skatterådgivare, har dokumenterad utbildning och yrkeserfarenhet och följer FAR:s regler om etik, vidareutbildning och kvalitet. Genom att anlita en Auktoriserad Skatterådgivare FAR kan du känna dig trygg med att få rätt hjälp. Auktorisationen innebär en tydlig kvalitetsstämpel.”
 
På återseende! 👋

#villbliskatterådgivare
Samarbeten som öppnar upp möjligheter

21 Januari

Förra veckan hade jag och Oskar Gustafsson nöjet att välkomna Connect Sverige Region Syd:s Investerarutbildning till BDO i Malmö. Vi berättade bl.a. om BDO:s Startup & Scaleup Network och vad BDO kan erbjuda för tjänster inom detta segment. 🌟💼

Jag fick även förmånen att, i egenskap av gästföreläsare på utbildningen, föreläsa om skatterättsliga frågor vid investeringar i onoterade bolag och vad man kan tänka på gällande de förmånliga reglerna om kvalificerade personaloptioner. 🎤 📚

Deltagarna hade mycket energi och frågor, vilket var väldigt roligt! Glädjande var även denna utvärdering från en av deltagarna: ”Men mest förvånande var nog att skatt faktiskt KAN vara intressant.” 🤯💡

Stort tack till Connect Sverige Region Syd för ett gott samarbete. Tack till Jonatan Tops för givande frågor som lyfte föreläsningen🙌. Tack till Claudia Morales för gott samarbete kring anordnandet av evenemanget och för de fina bilderna du tog 📸. Tack även till Stefan Lindholm för din intressanta föreläsning och för att du har agerat bollplank vid framtagandet av skatteföreläsningen 🤝.

Lycka till med era framtida investeringar i Startups!🚀

Oskar Crafoord
Följ med resan mot att bli auktoriserad Skatterådgivare

17 Januari

Mitt namn är Oskar Crafoord och jag jobbar som skattejurist i Malmö. Jag skulle beskriva mig som en brädspelsfantast från Lund. Mitt favoritbrädspel är Terraforming Mars, där man har vars ett företag som ska kolonisera Mars. Utöver brädspel tycker jag om offpist-skidåkning.

Jag valde att läsa juridik och ekonomi i Lund och insåg tidigt under juristprogrammet att jag ville arbeta med skatt. En perfekt kombination av ekonomi och juridik! 

Min roll på BDO som skattejurist är väldigt omväxlande samt innebär bl a att genomföra rättsutredningar av varierande komplexitet, agera ombud i skatteprocesser i domstol och att upprätta deklarationer för privatpersoner och företag. Arbetet är fokuserat på små och medelstora företag  samt privatpersoner och innefattar inte sällan internationella inslag.

Här på bdo.se och på LinkedIn under hastaggen #villbliskatterådgivare kommer jag framöver att ge en inblick i min arbetsvärld som skattejurist och mentor för skatteintresserade juriststudenter. Följ med på min resa mot att bli auktoriserad Skatterådgivare.

Oskar svarar på 5 snabba frågor om att jobba på BDO

Hur kommer det sig att du sökte dig till BDO?

För att få arbeta med väldigt duktiga och engagerade kollegor! Jag arbetade tidigare på domstol med skatteprocesser och fick upp ögonen för BDO efter att Lars Nilsson hade agerat ombud i en process där. Han utmärkte sig med sitt engagemang och juridiska kompetens. Jag insåg att sådana personer vill jag arbeta med och nu är Lars min chef. Det lockade även att återvända till en mer rådgivande roll. Det intresserade mig också att få arbeta med ägarledda bolag och deras ägare. Detta innebär mycket kontakt direkt med företagens ägare, vilket är inspirerande då dessa personer har sitt ”skin in the game”. 

Berätta om hur en dag kan se ut!

Jag gillar att inleda morgonen med utredningsarbete; exempelvis en omstrukturering av ägande av en bygg- och fastighetskoncern. Senare på dagen är det dags för kundmöte, där vi tillsammans med kunden ser över ägarstruktur och investeringar ur ett skattemässigt perspektiv. Kanske är det läge för kunden att genomföra ett generationsskifte av sin verksamhet och låta sina barn, någon anställd eller en extern part ta över? Detta medför många skatte- och civilrättsliga frågor. Alternativt kan det vara en kund som driver en startup och vill ha rådgivning kring optioner och andra incitamentsprogram. Det kan även vara en utländsk kund, som vill ha hjälp med att etablera ett företag i Sverige. Potentiella kunder kontaktar oss bl a genom vår hemsida och en uppgift kan därför vara att ringa upp dessa personer för att reda ut vilka skattemässiga frågeställningar personen har och vad vi kan hjälpa till med. Löpande under dagen kommer det skattefrågor från revisorer. Dagen avrundas ibland med att göra beräkningar i Excel och deklarationsprogram för att få fram belopp som är värdefulla för kunderna.

Vad tycker du är de främsta fördelarna med att jobba på BDO?

Att tidigt få ansvar och kundkontakt samt att få arbeta med mycket duktiga och engagerade medarbetare, som tycker om att ha kul på jobbet (det blir både skratt och skatt). Att ständigt få känna att man utvecklas bidrar till arbetsglädje. BDO har i egenskap av en medelstor byrå vad jag skulle kalla det bästa av två världar. Den internationella delen finns och man får arbeta med globala affärer tillsammans med kollegor från kontor i andra delar av världen. Det finns även möjlighet att göra secondments utomlands. Byrån är samtidigt tillräckligt liten, för att du som anställd inte ska vara en i mängden. Egna initiativ och idéer välkomnas och det är korta beslutsvägar. Jag tror att detta är en bidragande faktor till att BDO under flera år varit den revisionsbyrå som har nöjdast kunder i Sverige enligt SKI.

Vilka är dina bästa råd till framtida BDO medarbetare?

För dig som ska börja på BDO, kan jag rekommendera följande. Ta för dig och var nyfiken. Fråga alla dina kompetenta medarbetare om hjälp och vägledning samt sist men absolut inte minst, ha kul på vägen!

För dig som är intresserad av BDO som framtida arbetsplats, skulle jag verkligen rekommendera att ta kontakt med någon från det affärsområde du vill arbeta med och se om personkemin stämmer. Om du inte vet vem du ska kontakta, kan säkert HR hjälpa till med att förmedla kontakt! Konsultbyråer består av människor och avgörande för att du ska trivas är såklart att ha härliga kollegor, vilket det finns gott om här på BDO!

Vad ser du mest fram emot framöver på BDO?

Att få träffa inspirerande företagare och kunna hjälpa dem. Känslan av att leverera en bra lösning och göra en kund nöjd är fantastisk!

Jobba på BDO? Inget att dividera om.

Vi tänker långsiktigt, din resa är viktig för oss. Vill du bli en av oss?
Lediga tjänster