Intervju - Sumaiya Blomqvist

Berätta kort om dig själv och din roll på BDO!

Mitt namn är Sumaiya Blomqvist och jag är uppvuxen i Bangladesh. Efter att jag tagit min kandidatexamen i ekonomi 2012  i Bangladesh fick jag ett stipendium från Svenska Institutet att läsa min master med inriktning finance på Umeå universitet. Jag flyttade till Umeå under hösten 2014. Första intrycket var att här finns inte så mycket folk. Jag kommer från en stad där det bor 22 miljoner invånare. Vintern 2014 var väldigt tuff - kallt, mörkt och jag bodde ensam för första gången. Nu minns jag Umeå som en stad där jag fick träffa min man, fick ett bra jobb med härliga kollegor där jag trivdes mycket, lärde mig att vara självständigt och växte som en person.

Efter min masterexamen läste jag svenska i ett år och det var under den här tiden som jag kom på att jag ville fördjupa mig inom redovisning och påbörjade en utbildning som redovisningsekonom. Att välja ekonomi handlade i början främst om att det finns bra karriärvägar när man är klar med sina studier. När jag började studera på universitet kände jag att jag tycker om att studera ekonomi. Efter detta har jag aldrig tänkt på att göra något annat i livet. Jag ville jobba inom ekonomi och nu gör jag det.

I utbildningen ingick praktik och detta blev mitt första möte med BDO. Jag trivdes väldigt bra och efter praktiken blev jag erbjuden en anställning som redovisningskonsult. Kontoret i Umeå är ganska litet i jämförelse med Stockholm kontor och jag kom snabbt in i gemenskapen och lärde mig mycket på kort tid. Min handledare i Umeå var FS gruppchef samt kvalitetskontroller inom BDO. Jag fick lära mig mycket från henne samt jag fick väldigt mycket hjälp från mina andra kollegor. Efter att jag bott i Umeå i 5 år saknade jag storstadspulsen som jag är van vid från min uppväxt i Bangladesh och valde att flytta till Stockholm. Bytet av kontor var inga problem utan jag möttes av förståelse av mina chefer både i Umeå och i Stockholm och fick börja i redovisningsteamet på Stockholmskontoret i juni 2020.

På min fritid tycker jag att springa ute i naturen, det är den bästa träningen för mig.  Jag älskar att resa och har varit på 18 länder hittills och vill resa mycket mer när pandemin är över. Jag brukar spendera en del av min fritid att titta på dokumentärer om olika samhällsviktiga ämnen samt lyssna på podcasts som handlar om hälsa och livsstil.

Hur kommer det sig att du sökte dig till BDO?

Innan min praktik visste jag inte så mycket om BDO men jag visste att jag ville praktisera på en konsultbyrå. Under intervjun hos BDO fick jag direkt en positiv känsla och ett personligt intryck. Inför praktiken fick jag tillsammans med min handledare göra en plan där jag själv fick bestämma vilka delar i rollen som redovisningskonsult jag ville prova på. Jag är ambitiös som person och upplevde verkligen att mitt driv och vilja att ta egna initiativ uppskattades.

Berätta om hur en dag kan se ut

Som redovisningskonsult hanterar jag alla händelser som är kopplat till verksamhetens bankkonto. En stor del av mina kunder är helt digitalt. Vi får in alla fakturor direkt i Fortnox från leverantör som vår kund attesterar efter att vi ser att in- och utbetalning matchar. Jag håller koll på kundens balanskonto samt resultat och fungerar som rådgivare kring deras kostnader.

Varje dag ser olika ut och det är också en av anledningarna till att jag trivs i konsultrollen så bra. Det är mycket kundkontakt som sker antingen via vår ärendeportal, mail, telefon eller i fysiska möten. Jag jobbar självständigt och vi har ett bra samarbete i teamet. På varje uppdrag har vi en uppdragsansvarig som jag kan vända mig till om det behövs, det känns tryggt!

Den rådgivande delen i rollen blir allt större och att arbeta med service och rådgivning är roligast. Jag försöker hålla mig uppdaterad inom digitalisering för att kunna spara tid och vara mer effektiv. Jag hjälper mina kunder att implementera digitala verktyg för sin redovisning och gå ifrån det traditionella pappersarbetet. I början är det lite ovant för de flesta, men sen uppskattas det otroligt mycket när de upptäcker hur tidsbesparande och mycket säkrare det är! Jag brinner för dataanalys och har börjat jobba med i ett nationellt projekt på BDO.

Vad tycker du är de främsta fördelarna med att jobba på BDO?

De främsta fördelarna är att du har alla möjligheter på BDO. Du ges möjlighet att vara involverad i vad som sker i verksamheten och delaktighet uppmuntras. Det är positivt och ger en känsla av delaktighet att få vara med att bidra till företagets utveckling och att hela tiden bli bättre. Ett exempel på det är min regionchef i Norr som rekommenderade mig att vara med i enarbetsgrupp för att arbeta med vårt visionsarbete efter bara  6 månader som anställd.  Arbetsgruppen kallades för ”Leading through innovation” där vi arbetade med frågor kring hur vi ska inspirera våra medarbetare, skapa en innovativ kultur och vara relevanta för framtiden. 

Vilka är dina bästa råd till framtida BDO medarbetare?

Ta chansen att prova på att arbeta som konsult! Du får jobba med olika kunder, får koll på olika branscher och skapar ett stort kontaktnät. Varje dag ser olika ut och du har flera uppdrag på samtidigt så det är lärorikt och utvecklande. Det är jättebra för din karriärutveckling.

Jag tycker att vi måste bli bättre på att prova oss fram. Våga göra något som du inte har gjort förut för att lära sig. Det är okej att göra misstag och det är så vi lär oss. På BDO har vi en tillåtande kultur, det är viktigt för mig. Om du är i början av din karriär är det väldigt bra att jobba i ett team, du är inte expert på allting och i ett team fastnar du inte utan kan fråga och lära dig av de andra.

Fördelen med att arbeta inom redovisning är att du får en inblick i hela verksamheten och ger löpande råd till kunden under året. Du har möjlighet att påverka utfallet för kunden och det är givande!