Intervju - Åsa Pedersen om Mentorprogrammet YOU

På BDO globalt delar vi ett gemensamt mål: vårt WHY, vår identitet och drivkraft – People helping people achieve their dreams. Det definierar vad vi står för som företag och handlar om att vi bryr oss om varandra. Vi inspireras av att se våra medarbetare och kunder nå sina mål och utvecklas. Där inkluderar vi aspekter som mångfald och jämställdhet då det är viktigt för oss att vi är med och bidrar till ett jämställt arbetsliv. Ur ett arbetsgivarperspektiv är det också viktigt att arbeta med jämställdhetsfrågan, både för vår tillväxt men också för att kunna fortsätta vara en relevant och attraktiv arbetsgivare

Mentorprogrammet YOU startades år 2017 som är ett initiativ för att BDO skulle bli mer jämställda och få fler kvinnor att stanna kvar i organisationen. Programmet har hittills resulterat i att fler kompetenta kvinnor utvecklas i sin karriär hos oss, vilket vi tycker är väldigt roligt!

I korthet innebär programmet att varje deltagare tilldelas en mentor, som alltid är en partner. Mentorn delar med sig av sin erfarenhet, stöttar i frågor kring affärsmannaskap och andra specifika frågor i arbetet. Tillsammans planerar mentorn och deltagaren ett antal möten per år med en tydlig agenda kring vad deltagaren vill utvecklas kring och där en plan med mål sätts och följs upp. Informella tillfällen ingår också som exempelvis lunchmöten eller spontana frågor om funderingar uppstår.

Åsa Pedersen, auktoriserad redovisningskonsult på BDO vid Kalmarkontoret, har nyligen blivit nominerad till att delta i YOU och i en intervju nedan delar hon med sig av sin resa på BDO, sina förväntningar och erfarenheter av programmet hittills.

Berätta lite kort om dig och din bakgrund!

Jag är bosatt i Kalmar på Östkusten tillsammans med min son. Förutom att resa, älskar jag all form av träning och olika sportaktiviteter. Jag tycker om löpning, cykling - både på landsväg och mountainbike, styrketräning, Padel och skidor på vintern. Har även börjat intressera mig för vandring och fjällandskap och ska vandra delar av Kungsleden i sommar. Jag umgås också gärna med familj och vänner på min fritid.

Jag är utbildad civilekonom och är Auktoriserad Redovisningskonsult. Jag har arbetat på BDO i 7 år. Jag har över 20 års erfarenhet av redovisning och rådgivning och har även tidigare jobbat med revision.

När jag började på BDO fick jag förfrågan om att hoppa på rollen som Utvecklingsledare, parallellt med min konsultroll, då jag hade erfarenhet av digitala verktyg från min tidigare arbetsgivare. I rollen som Utvecklingsledare ingår bl a att utveckla vårt digitala erbjudande där vår webbaserade kundportal utgör en del. Jag jobbar också med kvalitet i våra arbetsprocesser och att de tjänster vi levererar är i enlighet med REKO, som är ett kvalitetsregelverk för redovisningskonsulter.

I ett nära samarbete med vår affärsområdeschef inom Företagsservice är jag också med och driver olika nationella projekt. Det är väldigt omväxlande, utvecklande och roligt! Ingen dag är den andra lik, vilket passar mig som person.

Hur kommer det sig att du valde du att gå med i mentorprogrammet YOU?

Jag fick reda på att min kontorschef hade nominerat mig och såg det som en chans att få utvecklas ytterligare inom BDO. Det kändes spännande att få möjlighet att träffa andra kvinnliga kollegor i nätverket som jag annars kanske inte skulle träffat och kanske en dag också kunna bli partner. Jag har tidigare haft mentorer i mitt yrkesliv och vet hur mycket självförtroendet växer när någon tror på en, som kan pusha och våga flytta fram gränserna ibland. Generellt sätt tror jag att kvinnor ibland kan vara lite försiktigare än vad män är och då är det extra viktigt. Det är ett mycket bra initiativ av BDO att uppmuntra och stötta kvinnligt ledarskap och att vi arbetar aktivt för att bli mer jämställda och bidra till ett jämställt arbetsliv.

Hur har upplägget av programmet sett ut för dig?

Jag har blivit tilldelad en coach, Anders Sköldberg, som jag tycker är en av BDO:s skickligaste konsulter inom Företagsservice. Anders har mångårig erfarenhet i branschen och är exceptionellt duktig på att nätverka. Han gör nog det hela tiden, utan att ens tänka på att det är just det han gör. Jag tänker att han ska få dela med sig av sina erfarenheter inom försäljning. Anders och jag har haft ett första möte efter jul och tillsammans upprättat en målbild fram till och med hösten 2020. Vi har också inplanerade uppföljningsmöten där vi gör avstämningar för att diskutera eventuella utmaningar och hur väl jag följer planen.

På vilket sätt tycker du att programmet bidragit till din utveckling på BDO?

Jag är relativt ny i programmet men drivs och motiveras av att vilja uppfylla de mål som jag satt upp för mig tillsammans med Anders. Mina mål handlar främst om att bli skickligare på att nätverka, sälja våra tjänster och skapa nya kundkontakter. Jag vill också få möjlighet att bredda mitt nätverk inom BDO via YOU, knyta kontakt med fler kvinnor i organisationen och hoppas kunna bidra med min kunskap och den erfarenhet inom olika områden jag samlat på mig genom åren.

Vilka är dina främsta lärdomar som du tar med dig och som du vill dela med andra kvinnor?

Våga visa framfötterna, ta för dig och tro på dig själv! Se gärna till att skaffa dig en bra mentor som du kan prata med och ta lärdom av. Det kan vara bra att ha någon som stöttar och pushar dig när du behöver det.