• Storaffär för BDO trots instabilt affärsklimat
Artiklar:

Storaffär för BDO trots instabilt affärsklimat

08 juni 2020

Trots den oroliga tid som råder just nu har BDO:s team inom Corporate Finance genomfört en av de största affärerna i avdelningens historia. JVAB är ett välskött familjeföretag med över 35 års erfarenhet av bygg- och anläggningsbranschen. BDO agerade finansiell rådgivare åt ägarna när de köptes upp av Eleda Group. Och det blev en betydligt mer komplex transaktion än någon av dem hade kunnat ana.

JVAB är en lönsam totalentreprenad som levererar byggtjänster inom vatten och avlopp (VA), mark och väg tillsammans med rörinspektion för professionella kunder inom den offentliga sektorn och i det privata näringslivet.

Under årens lopp har flera aktörer tagit kontakt med JVAB och varit intresserade av att köpa upp företaget. Bolaget har drivits med stor framgång och till slut blev erbjudandet tillräckligt attraktivt för att väcka ägarnas intresse. I huvudsak är det tre bröder som äger JVAB där en av dem, Fredric Kastevik är vd.

– BDO får toppbetyg för sitt stöd och agerande som bollplank åt oss i ägargruppen. Jag vill särskilt framhålla hela teamets tillgänglighet och engagemang under hela säljprocessen, säger Fredric Kastevik, vd på JVAB.

BDO bistod i förhandlingarna och uppdraget var tydligt. Maximera köpeskillingen och förhandla fram ett bra avtal.

– En viktig del för att få fram en bra värdering är att kunna visa en rättvisande bild av företaget, säger Claes Nordebäck som var ansvarig finansiell rådgivare på BDO.

BDO förhandlade upp aktievärdet med ca 100 miljoner kr. Ägarna hade även som önskemål att vara kvar i företaget samt fortsätta sköta sin verksamhet på samma sätt som tidigare även efter uppköpet.

– JVAB kommer precis som de önskat att fortsätta drivas av bröderna Kastevik på ett självständigt sätt även med den nya ägarstrukturen. Med en stark ägare får företaget en snabbare tillväxtresa genom ytterligare expansion och strategisk positionering, berättar Claes Nordebäck.

Eleda Group är en expansiv koncern med fokus på anläggnings-, entreprenad- och servicetjänster inom infrastruktur. Under processens gång blev Eleda Group uppköpta samtidigt som ytterligare bolag knöts till koncernen. Den slutgiltiga ägaren av JVAB blev Altor fond V som samtidigt med förvärvet av Eleda Group även förvärvade One Nordic ur Altor fond III.

– Det blev en komplex transaktion med många internationella kontakter involverade och vi jobbade hårt för att få ihop det. Samarbetet med JVABs ledningen fungerade fantastiskt. Samtidigt som de levererade starka resultat i detta makroekonomiskt instabila läge, genererade vi en mycket lyckad affär med många nöjda parter, säger Claes Nordebäck.