Prisbasbeloppet 2024: Höjningar och påverkan på skatteavdrag och förmåner 

Förändringen av prisbasbeloppet får konsekvenser för skatteavdrag, förmånsvärden och olika ekonomiska förmåner som berör både arbetsgivare och arbetstagare. Läs vidare för att få en översikt över dessa förändringar hur det nya beloppet påverkar ekonomin under året. 

År 2024 har det svenska prisbasbeloppet justerats och höjts jämfört med föregående år. Den nya siffran för prisbasbeloppet är nu 57 300 kr, vilket innebär en ökning med 4 800 kr från 2023 års nivå. Dessutom har det förhöjda prisbasbeloppet för 2024 fastställts till 58 500 kr. 

Prisbasbeloppet påverkar bland annat skatteavdraget samt beräkningar för olika förmåner så som bilförmån och kostförmåner. Förmånsvärden för kost har höjt till 60 kronor för frukost och 120 kronor för lunch eller middag. 

Beräkningen för föräldra- och sjukpenning påverkas också av prisbasbeloppet och om du som arbetsgivare betalar ut föräldralön eller sjuklön from dag 15 så blir ersättningen from 2024 ändrad. 

Har du frågor om prisbasbelopp eller vad man ska tänka på inom löneområdet under 2024 - tveka inte att kontakta våra lönekonsulter. Vi finns här för att ge dig den information och vägledning du behöver för att hantera dessa ekonomiska förändringar på bästa sätt.