Möt två kenyanska entreprenörer med nytt hopp om framtiden

Esther Nyambura och Christine Mwadime är två kenyanska butiksägare som deltar i BDO:s byprojekt. Båda drömmer om en bättre framtid där de själva kan påverka sina förutsättningar genom att utveckla sina verksamheter.

För sex månader sedan startade vi upp ett projekt i den lilla byn Ronge, 34 mil sydöst om Nairobi tillsammans med organisationen Hand in Hand. Målet är att skapa 228 nya jobb under 30 månader. Vägen dit kommer att fyllas med utbildning, yrkesträning, nätverksbyggande och möjlighet till finansiellt stöd.

 

Esther Nyambura är sekreterare i projektets ungdomsgrupp och är tacksam över att ha Hand in Hand med på sin resa. Hon har en matvarubutik som står inför flera utmaningar.

− Jag har haft min affär i två år men vet inte så mycket om hur man driver företag, lagerhållning eller hur man differentierar sig på marknaden.

De säsongsbetonade regnen är korta och samhällets medlemmar reser långa sträckor för att köpa jordbruksprodukter. Därför planerar Esther att utöka verksamheten till att även börja sälja spannmål i butiken. Hennes inkomst med en månadslön på omkring 350 kr är långt ifrån tillräcklig för familjen att leva på. Hon och hennes man har två barn och för Esther är det viktigt att bidra till familjen.

 

Trebarnsmamman Christine Mwadime är medlem i en av självhjälpsgrupperna som genomgått utbildning i sparande och bokföring. Det har gjort det möjligt för henne att spara mer till sitt företag och få bättre kontroll över verksamheten.

Hon är skräddare och ägare till en kiosk som i dagsläget ger en begränsad inkomst. Genom Hand in Hands utbildning och möjlighet till finansiellt stöd är hennes förhoppning att programmet ska bidra till nya kunskaper och färdigheter för att driva sitt företag med framgång. Hennes månadsinkomst har redan ökat från 80 till 130 kr. Hon är fast besluten om att fortsätta att lära sig mer och utveckla sin affärsverksamhet så att hon och hennes familj kan få en bättre framtid.

 

Senaithy Makena är platsansvarig från Hand in Hand i Ronge. Hennes uppgift är att ansluta nya medlemmar, hålla I utbildningar och informationsmöten samt rapportera utvecklingen till Hand in Hand. Hon är glad över att se och vara en del av att deltagarna är ivriga att lära sig nya färdigheter för att förbättra sin försörjning och framtid.

Registrera dig för att få senaste nytt från BDO

 

 

Partnerföretag till Hand in Hand

Sedan 2016 då vi inledde ett samarbete med Hand in Hand har vi bidragit till att över 300 småskaliga entreprenörer sett dagens ljus. Vi är stolta över att vara en del av det arbetet då företagande och entreprenörskap är något vi jobbar med dagligen. Genom vårt partnerskap med Hand in Hand kan vi göra verklig skillnad. Skapa framtidshopp genom att skapa jobbtillfällen och försörjning för människor som lever i utsatthet.

Please fill out the following form to access the download.