Efterlängtad EU-dom om marknadsvärde på koncerninterna tjänster
Efterlängtad EU-dom om marknadsvärde på koncerninterna tjänster
EU‑domstolen har nu avgjort det uppmärksammade Högkullen‑målet (C‑808/23) efter en begäran om förhandsavgörande från Högsta förvaltningsdomstolen (HFD). Frågan rör hur moderbolag ska prissätta tjänster till dotterbolag som saknar eller har begränsad avdragsrätt, och vilka kostnader som ska ingå i beskattningsunderlaget mot bakgrund av mervärdesskattelagens omvärderingsregler.
Domen ger ett försiktigt positivt besked till bolag med blandad verksamhet, särskilt inom fastighets‑ och finanssektorn. Samtidigt lämnar den flera frågor obesvarade och öppnar för fortsatt nationell prövning.
Domen ger ett försiktigt positivt besked till bolag med blandad verksamhet, särskilt inom fastighets‑ och finanssektorn. Samtidigt lämnar den flera frågor obesvarade och öppnar för fortsatt nationell prövning.
Bakgrund: Högkullen AB och tvisten om aktieägarkostnader
Högkullen AB (nedan ”bolaget”), moderbolag i en fastighetskoncern, fakturerade sina dotterbolag för tjänster som företagsledning, HR och IT. Bolaget uteslöt dock aktieägarkostnader i form av en planerad börsintroduktion från de kostnader som fakturerats dotterbolagen, även om bolaget dragit av ingående moms på dessa och på övriga kostnader i sin verksamhet.
Skatteverket menade att bolaget tillhandahållit tjänster till sina dotterbolag till underpris och använde den svenska omvärderingsregeln i mervärdesskattelagen för att höja beskattningsunderlaget. Enligt Skatteverket skulle samtliga kostnader i moderbolaget, dvs även kostnaderna för börsintroduktionen samt tjänster som varit undantagna moms vid förvärvstillfället, ses som kostnadskomponenter i de tillhandahållna tjänsterna till dotterbolagen, eftersom hela moderbolagets verksamhet var riktad mot koncernen.
Förvaltningsrätten höll med bolaget medan Kammarrätten däremot ansåg att bolaget, genom att ha yrkat avdrag för ingående moms på alla inköp, gett uttryck för uppfattningen att samtliga kostnader hörde till bolagets samlade ekonomiska verksamhet. För att klargöra rättsläget valde HFD att begära ett förhandsavgörande från EU-domstolen och ställde två frågor:
- Är det förenligt med mervärdesskattedirektivet att skattemyndigheten alltid betraktar ett moderbolags tjänster till sina dotterbolag som ett odelbart tillhandahållande vars marknadsvärde inte kan fastställas genom jämförelse med vad som skulle få betalas till en oberoende leverantör?
- Är det förenligt med direktivet att alltid räkna in hela moderbolagets kostnadsmassa, inklusive aktieägarkostnader, i beskattningsunderlaget när dess enda verksamhet är aktiv förvaltning av dotterbolagen och moderbolaget gjort avdrag för all ingående moms på sina förvärv?
EU-domstolens avgörande:
I den dom som EU-domstolen publicerade den 3 juli 2025, slog domstolen fast att det strider mot mervärdesskattedirektivet att skattemyndigheten rutinmässigt betraktar ett moderbolags tjänster till sina dotterbolag som ett unikt tillhandahållande som utesluter att tjänsternas marknadsvärde kan fastställas genom en jämförelse med vad som skulle få betalas till en oberoende leverantör.EU‑domstolen inledde med att besvara den första frågan genom att ange att det strider mot direktivet att utan vidare betrakta tjänsterna som odelbara och utesluta en jämförelse med vad som skulle betalats till en oberoende leverantör. Varje situation måste prövas utifrån sina omständigheter, och jämförelse ska göras mot marknadspris för respektive tjänst där det är möjligt.
Den andra frågan, om hur kostnadsmassan ska beräknas, besvarades inte eftersom den byggde på en felaktig premiss om ett odelbart tillhandahållande. Därmed är frågan om vilka kostnader som faktiskt ska ingå i beskattningsunderlaget fortsatt oklar.
BDO:s kommentarer
Domen är försiktigt positiv för svenska koncernbolag där det finns blandad verksamhet inom koncernen. Den underkänner Skatteverkets schablonmässiga metod och öppnar för en mer flexibel och affärsmässig bedömning av kostnader som faktureras dotterbolag, men eftersom frågan om kostnadsmassans omfattning lämnades obesvarad, kan Skatteverket fortfarande ifrågasätta avdrag och prissättning, så länge det sker med utgångspunkt i en konkret analys. Vi hoppas att HFD ytterligare klargör saken i sitt kommande avgörande.Ovanstående innebär att moderbolag framöver behöver kunna visa vilka tjänster de faktiskt tillhandahåller, dokumentera sina kostnader och göra jämförelser mot marknadspriser där det är möjligt. Den administrativa bördan ökar, men domen öppnar också upp för att utmana schabloniserade beslut.
Avgörandet i Högkullen-målet väcker en rad praktiska frågor för bolag med momsfri eller blandad verksamhet inom koncernen där ett bolag tillhandahåller koncerngemensamma tjänster. Domen visar tydligt att internprissättningen för koncerngemensamma tjänster behöver vila på en konkret och väl dokumenterad analys.
För att undvika framtida tvister och samtidigt säkerställa korrekta avdrag för ingående moms är det viktigt att se över och stärka den interna hanteringen av koncerninterna tjänster genom att tydligt identifiera och definiera vilka tjänster som faktiskt tillhandahålls dotterbolagen, samt att dokumentera detta på ett transparent sätt. Därefter bör internpriserna jämföras med marknadspriser genom en benchmark‑analys, för att bedöma om ersättningen motsvarar vad oberoende aktörer skulle ta betalt för liknande tjänster.
Vidare är det nödvändigt att granska kostnadsfördelningen noggrant. Det innebär att avgöra vilka kostnader som är direkt kopplade till de tillhandahållna tjänsterna och vilka som snarare är att betrakta som aktieägarkostnader – och därmed inte ska ligga till grund för avdrag av ingående moms. Slutligen behöver rutiner och processer för prissättning, fakturering och momshantering ses över och vid behov uppdateras, så att de överensstämmer med både EU‑rättsliga och nationella krav.
BDO hjälper gärna till med processen - från kartläggning och benchmark‑analyser till dokumentation och rådgivning om rätt kostnadsfördelning. Hör av er så diskuterar vi hur domen påverkar just er verksamhet och vad ni bör göra härnäst.