På rätt kurs med BDO i besättningen

På rätt kurs med BDO i besättningen

Det var seglaren Anna Östling som inspirerade entreprenören. Hon är inte bara rorsman i ett professionellt sailracingteam utan också en driven företagare med hållbarhet på agendan. Familjeföretaget VMG* Design driver hon tillsammans med sin man Sebastian Östling, även han elitseglare. BDO har följt Team Anna under många år och är både affärsrådgivare till företaget och stolt sponsor till deras idrottssatsning. Teamet består av fem tjejer som seglar matchracing med Anna Östling i spetsen.

– Vi har många projekt på gång och hittar samarbeten med företag som vill göra skillnad och delar våra hjärtefrågor såsom hållbarhet, rent hav och lika villkor för killar och tjejer, säger Anna.
Wings

Laganda, resultatinriktad träning och en kärlek till sporten har tagit Team Anna till två VM-guld, ett flertal världscupsegrar, OS i London 2012 och nu senast en vinst i GKSS Women’s Trophy. År 2016 nominerades teamet dessutom till ”Årets lag” på Idrottsgalan. År 2011 seglade Anna OS-kval i Australien. Tillsammans med sin man som tävlade i samma landslag passade hon på att se lite mer av landet. I en avlägsen by gick hon in i en butik som sålde trädgårdsdekorationer av återvunnen plåt. Anna blev helförtjust i plåtdjuren och köpte med sig en plåtmus. Väl på plats hemma i Göteborg var det många som undrade var de kunde få tag på den.

” En härlig kombination av företagande och idrottande ”

Anna började göra lite efterforskningar och lyckades lokalisera designern. Plåten som djuren görs av visade sig komma från återvunna oljefat. Efter att ha kommit överens om en första beställning – en hel container – blev de godkända som distributör i Sverige.

– Det var en stor investering och jag minns hur vi satt på Atlanten och guppade i två veckor och funderade över om vi fattat rätt beslut. Men jag tänkte – om jag gillar det måste det ju finnas fler som gör det.

Det visade sig att Anna hade rätt. De beslutade att ställa ut på den prestigefyllda designmässan Formex och med sin trädgårdskonst var de ett ganska udda inslag.

– Vi hade något nytt att erbjuda, som inte bara hade en snygg yta utan dessutom var hållbart. Vi gjorde succé och sålde slut på precis allt!

Så har det fortsatt, en härlig kombination av företagande och idrottande, där VMG Design har kunnat växa parallellt med seglingen. Nu är de inne på sin 15:e container och har sedan 2014, vid sidan av sina idrottskarriärer, försett Sverige med glada djur och möbler gjorda av gamla återvunna oljetunnor under varumärket Plåtdjur. Plåtdjur har över 200 återförsäljare från Skellefteå i norr till Simrishamn i söder och nyss tog de sig an övriga Norden. VMG Design tar också ett socialt företagaransvar genom att stötta ett projekt för unga utsatta kvinnor i Uganda.

Anna

Plåtdjur av återvunna oljetunnor

– När vi först tog kontakt med BDO hade vi ingen erfarenhet av att driva företag. Med BDO:s hjälp har vi fått en tydlig riktning även i de ekonomiska delarna. Nu har vi en mycket större förståelse för hur allt hänger ihop, och det känns skönt att kunna ha ett bollplank när vi ställs inför svåra beslut.

Anders Blohmé har jobbat som Anna och Sebastians rådgivare sedan de startade VMG Design.

– Det är ett företag som drivs med full fart och mycket kreativitet, vi har kontakt i många typer av frågor – högt som lågt. BDO hjälper bland annat till med avslut av bokslut, skattefrågor och löpande frågeställningar som dyker upp längs vägen, säger Anders Blohmé.

Anna gillar att starta nya projekt och samarbeten och när de nu med BDO:s hjälp har ordning och reda i företaget har de både mer tid över till idrotten och att utveckla företaget. Makarna Östling älskar design som sticker ut och planen är att fylla på med produkter som faller dem i smaken, och som står för en hållbar livsstil.

– I år distribuerar vi även våra nya favvoskor FitKicks – ett par lätta, ergonomiska skor som ska underlätta för och inspirera till en aktiv, hälsosam vardag, berättar Anna.

Anna är även en väl anlitad föreläsare där hon pratar om ledarskap och om hur du skapar högpresterande team. Tillsammans med BDO har hon också arrangerat flera seglingsevent. Det mesta som kommer i Annas väg tar hon sig an med driv och entusiasm – jämställdhet är en sådan fråga. Teamet jobbar aktivt för att skapa samma möjligheter för idrottare oavsett kön och har varit drivande i frågan om en damklass på Match Cup Sweden sedan de bytte till en mer fysisk båt, M32. De bidrog till stor del att förslaget gick igenom och i somras gick Team Anna till start tillsammans med fem andra tjejbåtar. Anna imponerade stort och tog hem den historiska första titeln i GKSS Women’s Trophy.

– Det har varit jätteroligt att återigen få segla på Marstrand, och nu för första gången i M32. Jag är så stolt över mitt lag och hur vi presterade. Allt slit på vägen fram gav verkligen resultat. Vi ser fram emot fortsättningen nu och hoppas att vi inspirerat fler tjejer att ge sig in i den fartfyllda segling som M32 innebär.

Team Anna är också ambassadörer för The Perfect World Foundation och deras projekt Save the Ocean som går ut på att minska plast och skräp i havet. – Havet är vår arena och självklart kan vi inte annat än brinna för detta projekt, säger Anna med entusiasm.

The Perfect World Foundation är en ideell svensk organisation som verkar för att öka medvetandet, samla in pengar samt agera tillsammans med djur- och naturbevarande projekt i världen.

– Det är svindlande att tänka att havet, som producerar nästintill 70 procent av allt syre, om bara några år kommer bestå av lika mycket plast som fisk om vi inte gör något.

” Med BDO:s hjälp har vi fått en tydlig riktning även i de ekonomiska delarna. ”

Anna navigerar mellan allvarliga frågeställningar, seglingen och företagandet och BDO är glada över att kunna spela in några goda råd på vägen för att bidra till en stabil kurs för Team Anna och VMG Design.

*VMG är en term inom kappsegling och står för Velocity Made Good – den vägen där du på bästa sätt utnyttjar både vinkeln mot vinden för att snabbast ta dig runt banan.