Artiklar:

Ett samarbete som verkligen lirar

08 mars 2017

Pop- och soulsångerskan Jennifer Brown och BDO:s Anders Sköldberg lärde känna varandra för snart sex år sedan när Anders kompade Jennifer på en spelning. När Jennifer nu gör comeback i rampljuset, med nytt album på svenska, finns Anders fortfarande med i bakgrunden, som redovisningskonsult och ekonomisk rådgivare. Möt BDO:s mest musikaliska radarpar.

För den breda publiken har Jennifer Brown varit tämligen osynlig under flera år. Senaste albumet släpptes 2009. Men med singelsläpp både 2015 och i somras – och med ett kommande album helt på svenska är sångerskan rejält på gång igen.

– Visst har det varit lite tyst om mig ett tag, men jag har hela tiden hållit på med musik, bara i lite andra former än tidigare. Nu ser jag verkligen fram emot att få gå ut och möta min publik igen, säger Jennifer Brown.

NYTT ALBUM PÅ SVENSKA
I skrivande stund håller Jennifer som bäst på att färdigställa sitt första album sedan 2009 och det första någonsin som hon gör på svenska. I samband med albumsläppet planerar hon också att ge sig ut och spela.

Jennifer & Anders vid flygeln

– Att byta språk har varit både utmanande och väldigt utvecklande för mig. Min musik och mitt
jobb som artist har alltid varit ett sätt för mig att lära känna mig själv. Det blir en sorts spegling,
vare sig man vill eller inte. Så nu ska det bli spännande att se och samtidigt visa vem jag är idag, säger Jennifer.

ARTIST OCH EGENFÖRETAGARE
Liksom många andra artister driver Jennifer Brown sitt eget företag, med sig själv och den egna musiken som produkter. För att kunna ägna så mycket tid som möjligt åt skapande och artisteri – och samtidigt kunna ta smarta ekonomiska beslut – anlitar hon sedan tre och ett halvt år tillbaka Anders Sköldberg, auktoriserad redovisningskonsult och tillika affärsområdeschef för Företagsservice på BDO.

Att det blev just Anders som fick förtroendet att bli Jennifers ekonomiska rådgivare har som så mycket annat i Jennifers liv med musiken att göra.

– Jag spelar keyboard i ett band som heter Still Around. Jennifer agerade gästsångerska åt oss första gången 2011 och sedan dess har jag kompat henne i några andra sammanhang. När jag berättade vad jag sysslar med när jag inte lirar keyboard blev hon intresserad och på den vägen är det, berättar Anders Sköldberg.

För Jennifer är det faktum att Anders inte bara kan ekonomi utan också har stor förståelse för hennes verksamhet och liv som artist mycket värt.

– Det är härligt med Anders att han är så mångdimensionell. Han har det ekonomiska sinnet med ordning och reda, men också en kreativ och fritänkande sida. Våra samtal kan lätt glida från ekonomistyrning till hur man navigerar i livet i största allmänhet.

ENASTÅENDE SERVICE
I Anders och BDO:s löpande uppdrag för Jennifer ingår bastjänster som att ta hand om bokföringen, göra bokslut och deklarera. Men det blir också mycket rådgivning kring hur ekonomin ska styras, både vad gäller företaget och privat.

– Det första vi gjorde var att ombilda Jennifers enskilda firma till ett aktiebolag. Det ger oss lite bättre förutsättningar att jobba med. Förutom bokföringen går vi regelbundet igenom sådant som ekonomistyrning och resultatdisposition. Och har hon någon fundering som rör företagets eller sin privata ekonomi slår hon bara en signal, säger Anders.

Att alltid finnas tillgängliga för alla tänkbara frågor som rör kundernas ekonomi, och snabbt hitta en lösning, är en viktig del i det som BDO kallar ”enastående service”.

– För en egenföretagare som Jennifer är gränserna mellan företaget och det privata, eller mellan exempelvis juridiska frågor och bokföring, ganska flytande. Då är det värt mycket att kunna ringa någon man har förtroende för och som har svar på allt möjligt som rör ekonomin. Skulle frågan ligga utanför mitt expertområde kan jag alltid koppla in en kollega som har lösningen, säger Anders.

STORT INTRESSE OCH ENGAGEMANG 
I genomsnitt hörs Jennifer och Anders några gånger i månaden. Vissa perioder blir det lite intensivare och ibland går det längre emellan.

– Jag uppskattar verkligen att kunna ringa Anders och ställa alla möjliga frågor som rör företaget. Jag är i grund och botten intresserad och har ganska bra koll, men behöver bli påmind för att inte tappa bort kunskapen. Då är det bra att ha någon tillhands som kan förklara och friska upp minnet, säger Jennifer.

Anders bekräftar att Jennifer är både intresserad och engagerad som kund.

– Det är väldigt roligt att jobba med Jennifer. Alla människor är väl i någon mån intresserade av sin ekonomi, men Jennifer vill verkligen skapa sig en bra förståelse och lära sig hur saker och ting fungerar.

GRUNDERNA TILL ETT BRA SAMARBETE
För någon som har många järn i elden och sällan jobbar vanliga kontorstider är det mycket värt med rådgivare som är bra på återkoppling.

– Det skulle aldrig funka för mig att jobba med någon som inte hör av sig. Svarar Anders inte direkt tar han sig alltid tid att återkoppla så att jag vet att han återkommer så snart han kan. Det uppskattar jag och det är en viktig förutsättning för att samarbetet ska fungera.

Anders håller med och betonar också vikten av att ha en nära och öppen dialog som grundar sig i ett
ömsesidigt förtroende.

– Det är jätteviktigt med transparens. Jennifer vågar lita på mig och är öppen kring sin ekonomi och vad hon vill åstadkomma. Det gör det mycket lättare för mig att ge henne bra råd. Jag är glad över att ha fått lära känna henne, som kund och som människa, och ser verkligen fram emot hennes nya skiva, avslutar han.