• När den moderna trädgårdsstaden växer fram sköter BDO ekonomin
Artiklar:

När den moderna trädgårdsstaden växer fram sköter BDO ekonomin

05 februari 2018

När byggkoncernen Interoc år 2015 startade upp ett nytt bolag för fastighetsutveckling insåg man snabbt fördelarna med att låta outsourca ekonomifunktionen – och samtidigt få tillgång till ekonomiska rådgivare med god insikt i branschen. Nu, två år senare, kan man fokusera helhjärtat på snabb tillväxt och på att förverkliga drömmen om ett stadsnära byliv i naturskön slottsmiljö invid Mälaren.

I Steninge utanför Sigtuna växer ett nytt område med namnet Steninge Slottsby fram. Området ska bli en livsmiljö och ett utflyktsmål utöver det vanliga, med tydlig bykänsla och sådant som mat, kultur, natur, umgänge och livskvalitet i centrum. Bland annat ska Steninge Slottsby få en ridanläggning och egen marina. En av de byggherrar som valts ut för att förverkliga visionen är Interoc Fastighetsutveckling.

– Det här är ett spännande projekt som vi är mycket glada över att få delta i. Interoc Fastighetsutveckling har projekterat upp alla bostäder och Interoc Bygg kommer att genomföra entreprenaden. Vi börjar bygga under Q1 2018, men säljstart är nu i höst. Vi ser verkligen fram emot att få välkomna nya bybor till det här härliga området, säger Tom Lerndal, affärsområdeschef på Interoc Fastighetsutveckling.

KLASSISK TRÄDGÅRDSSTAD

I den del av Steninge Slottsby som fått namnet Västergård bygger Interoc sammanlagt 85 villor, radhus och parhus. Inspiration till området har de hämtat från den klassiska, engelska trädgårdsstaden med anor från 1600-talet.

– Här finns en bykänsla och ett boende som är närmare naturen. Husen andas historia, men samtidigt ligger vi långt fram när det gäller teknik och lösningar som är en självklarhet för att kunna leva ett modernt liv. Vi skapar en klassisk trädgårdsstad med en tydlig stil i arkitekturen och många valmöjligheter. Sedan är det naturligtvis inte oviktigt att Steninge Slottsby ligger i en av Sveriges snabbast växande kommuner, där Arlanda Stad är en stor drivmotor, säger Tom Lerndal.

ALLT FRÅN BOKFÖRING TILL SKATTERÅDGIVNING

Interoc Fastighetsutveckling är sedan 2015 en ny del av Interoc. Det nya bolaget är ännu så länge betydligt mindre än byggdelen, men växer snabbt. För att kunna lägga resurserna helt och hållet på att bygga upp verksamheten beslutade man sig tidigt för att outsourca ekonomifunktionen till BDO som nu tar hand om löpande bokföring och årsbokslut, inklusive års- och koncernredovisning. I samband med uppstarten av det nya affärsområdet och under projektet Steninge Slottsby har BDO även stöttat Interoc med rådgivning inom en rad olika områden.

– När fastighetsutvecklingsdelen startade var vi med och kvalitetssäkrade organisationsstrukturen och såg över transaktionsvägar. Löpande har vi sedan hjälpt dem med sådant som skatterådgivning, bolagskonstruktioner och rådgivning inom olika brf- och fastighetsfrågor, säger Per Svensson, auktoriserad revisor och kundansvarig rådgivare för Interoc.

SMIDIGT OCH KOSTNADSEFFEKTIVT

Tom Lerndal är mycket nöjd med hur samarbetet med BDO har fungerat så här långt och lyfter både smidighet och kostnadseffektivitet som viktiga faktorer.

– Våra kontaktpersoner är lyhörda, alerta och tillmötesgående. Det är också väldigt smidigt med BDO:s digitala portal som gör att vi snabbt och enkelt kan komma åt bokföringssystemet för att exempelvis plocka ut siffror ur analysverktyget eller attestera fakturor. För en snabbväxande verksamhet som vår är det perfekt att kunna outsourca ekonomifunktionen. Med digital bokföring, redovisning och mer avancerad rådgivning under samma tak får vi en kostnadseffektiv ekonomilösning av hög kvalitet, säger Tom Lerndal.

SAMLAD SPETSKOMPETENS

Per Svensson, som själv är en del av BDO:s satsning på REC (Real Estate & Construction), poängterar även han fördelarna med att kombinera expertis från flera av BDO:s affärsområden.

– Inom ramen för vår REC-satsning har vi samlat expertis från samtliga av våra affärsområden. Det innebär att kunder som Interoc snabbt och smidigt kan få tillgång till specialister med djupgående insikt i deras bransch. Behöver vi lyfta in en viss person för en specifik fråga blir startsträckan aldrig lång eftersom detaljkunskaperna om kunden och historiken alltid finns nära till hands i arbetsgruppen. Det ger en kostnadseffektiv process och ett bra slutresultat, säger Per Svensson.

HÄFTIG MILJÖ

Per Svensson avslutar med att skicka en hälsning till alla som aktivt letar efter, eller drömmer om, ett exklusivt och lantligt boende i Mälardalen.

– Kolla in Steninge Slottsby och Västergård! Det är en riktig häftig miljö de skapar där ute och jag ser fram emot att följa såväl bygget som Interoc Fastighetsutvecklings fortsatta utveckling.