Artiklar:

133 nya företag i Indien – BDO samarbetar med Hand in Hand

29 november 2019

För Malar, 51 år var varje dag en kamp för att få mat på bordet. Sedan Hand in Hand kom till hennes by i Indien förändrades hennes liv. Nu driver hon en getuppfödning och har äntligen hittat ett sätt att försörja sig och sin familj.

Under två år har vi på BDO investerat i ett av Hand in Hands byprojekt. Byn som valdes ut för vårt projekt är den by som Malar bor i och heter Annamputhur. Varje byprojekt är unikt eftersom ingen by är den andra lik. Listan med aktiviteter som genomförts är lång och framtidsutsikterna ser nu ljusare ut för invånarna. Totalt 133 familjeföretag har startats. Majoriteten jobbar med djuruppfödning, jordbruk eller som skräddare. 58 personer har fått glasögon och 11 personer har blivit behandlade för järnbrist.

Hand in Hand har genomfört informationskampanjer om rättigheter, demokrati, god hygien och sanitet, näringsriktig mat och vikten av barns skolgång. Mikrolån, läkar- och veterinärcenter har skapat helt nya förutsättningar för invånarna i Annamputhur. Mycket av arbetet har bedrivits i självhjälpsgrupper där kvinnor utbyter erfarenheter och får hjälp med att starta egna företag. Affärs- och yrkesutbildningar inom sömnad och mejeriproduktion har tillsammans med mikrolån skapat flera nya verksamheter i byn.

Utvecklingen i Annamputhur stannar inte av

Utvecklingen i byn kommer nu efter byprojektets slut att drivas vidare i annan form. Deltagare från självhjälpsgrupperna bildar tillsammans med personer från närliggande byar ett nytt nätverk där de utbyter information och erfarenheter. Det möjliggör för nya samarbeten och utökning av verksamheterna. Hand in Hand kommer också att fortsätta att erbjuda mikrolån samt tillgång till kompetensutveckling för befolkningen i vår by.

Det har varit spännande att följa arbetet i Annamputhur. Vi som jobbar med företagare varje dag blir så inspirerade av att se det entreprenörskap som finns. För oss är det viktigt att bidra till en hållbar utveckling för samhället och ta ett socialt ansvar – att skapa möjligheter för andra att växa och nå sin fulla potential. En sak är klar, och det är att vi på BDO vill bidra till en positiv utveckling för framtida generationer vilket Malars getuppfödning är ett lysande exempel på.

Vi fortsätter vårt långsiktiga samarbete med Hand in Hand. Alla medarbetare på BDO kan känna sig stolta över att vi är med och förändrar och förbättrar villkoren för dem som behöver det allra mest. Istället för att dela ut en konventionell julklapp väljer vi att skänka motsvarande summa till Hand in Hand och håller redan på att starta upp nästa byprojekt.

Här kan du läsa mer om vårt projekt, steg för steg.