HFD medger avdrag för ingående moms vid aktiv förvaltning av dotterdotterbolag


Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD) meddelade den 12 mars 2024 dom i mål 3204-23 om ett moderbolags avdragsrätt för ingående moms vid förvärv av dotterbolag, när moderbolaget inte deltar i förvaltningen av det förvärvade bolaget utan i det förvärvade bolagets dotterbolag. Domen förtydligar ytterligare holdingbolags avdragsrätt för ingående moms, denna gång på förvärvskostnader, när holdingbolaget deltar i förvaltningen av dotterdotterbolag eftersom kostnaderna kan anses kopplade till den samlade ekonomiska verksamheten.

Bakgrund

Domen rör ett holdingbolag (moderbolaget) som förvärvade samtliga aktier i ett renodlat holdingbolag (dotterbolaget), som i sin tur hade ett dotterbolag (dotterdotterbolaget). Moderbolaget har inte tillhandahållit mervärdesskattepliktiga tjänster till det förvärvade dotterbolaget, inte heller har de haft någon sådan avsikt. Moderbolaget har i stället tillhandahållit mervärdesskattepliktiga tjänster till dotterdotterbolaget. Moderbolaget yrkade avdrag för ingående moms på förvärvskostnaderna. Skatteverket nekade däremot avdraget eftersom moderbolaget inte aktivt deltagit i förvaltningen av dotterbolaget genom att tillhandahålla skattepliktiga tjänster. För Skatteverket spelade det ingen roll att moderbolaget tillhandahöll tjänster till dotterdotterbolaget. Moderbolaget har vunnit framgång både i förvaltningsrätten och i kammarrätten. Skatteverket överklagade till HFD, som besvarar frågan om avdrag får göras för ingående moms som uppkommit vid förvärvet av ett dotterbolag när moderbolaget inte deltar i förvaltningen av det förvärvade dotterbolaget, utan i förvaltningen av dotterdotterbolaget.

HFD:s bedömning

Inledningsvis konstaterar HFD att avdrag för ingående mervärdesskatt får göras om de ingående transaktionerna har ett direkt och omedelbart samband med utgående transaktioner som medför avdragsrätt. Avdrag kan även medges då kostnaderna utgör allmänna omkostnader eftersom kostnaderna då anses ha ett direkt och omedelbart samband med den beskattningsbara personens samlade ekonomiska verksamhet. HFD lyfter därtill rättspraxis från EU-domstolen och framhåller att det finns stöd för att medge avdrag även i andra situationer än då moderbolaget tillhandahållit tjänster till det förvärvade dotterbolaget, så som när tjänster tillhandahållits dotterdotterbolaget. Enligt HFD ska avdragsrätten bedömas med hänsyn till den faktiska användningen av de varor och tjänster som förvärvats och syftet med transaktionen. Eftersom moderbolagets avsikt varit att tillhandahålla skattepliktiga tjänster till dotterdotterbolaget, och verksamheten bedrivits på detta sätt, anser HFD att det finns ett objektivt samband mellan förvärvet av dotterbolaget och de tjänster som moderbolaget tillhandahåller dotterdotterbolaget. Förvärvet har därför ett direkt och omedelbart samband med moderbolagets samlade ekonomiska verksamhet.

BDO:s skatterådgivare kommenterar

Skatteverket har haft en restriktiv syn på holdingbolags avdragsrätt för ingående moms på förvärvskostnader. I domen beaktar HFD den rättspraxis från EU som finns på området som ger utrymme för större flexibilitet, vilket vi välkomnar. Vid bedömningen av avdragsrätten för ingående moms på förvärvskostnader har Skatteverket haft ett fokus på dotterbolagen och att moderbolaget måste tillhandahålla skattepliktiga tjänster till alla dotterbolag. Eftersom HFD anser att avdrag kan medges i fler situationer, utifrån hur tjänsterna används i den faktiska verksamhet som bedrivs i moderbolaget, utmanar domen Skatteverkets synsätt ytterligare och öppnar upp för en mer EU-konform tolkning. Domen ger därför anledning att se över ett moderbolags avdragsrätt – både historiskt och framåtriktat.

Vill du ha hjälp eller har frågor – välkommen att kontakta oss!