Vägen till anställning

Karriär. Att påbörja sin karriär kan man göra på många sätt. Jens började med att styra över bordsplaceringen på en bankett – att se till att ha ”rätt” bordssällskap visade sig snart ha varit ett genidrag. Jens läser just nu en master i finansiell redovisning på Stockholms universitet. Parallellt med studierna gör han också sitt internship på BDO:s Corporate Finance-avdelning.

Hur kom du i kontakt med BDO?

Som engagerad i föreningen Ekonomerna var jag involverad i föreningens största projekt Ekonomernas dagar. BDO var en av utställarna och väckte snart mitt intresse. Jag ville höra mer och inför banketten såg jag till att bli placerad bredvid en av BDO:s anställda. Det visade sig vara Hanna Sewén och förutom ett trevligt bordssällskap fick jag möjligheten att bombardera Hanna med frågor om BDO. Jag och Hanna höll fortsatt kontakt och inom kort introducerade hon mig för en av BDO:s partners och bjöd in mig till studentevenemanget BDO Talang. Under detta informella mingel på BDO:s kontor på Karlavägen träffade jag en hel hög med trevliga och spännande BDO-anställda, däribland den ansvarige för BDO:s internationella relationer. Han berättade för mig om BDO:s omfattande internationella nätverk och möjligheten att jobba utomlands, något som alltid lockat. 

Berätta lite om rekryteringsprocessen

Nio månader efter Ekonomernas dagar kontaktades jag av BDO:s HR-avdelning. Man lät meddela att en ny rekryteringsprocess inom Corporate Finance startat. Efter en kortare telefonintervju bjöds jag in till kontoret för att träffa HR och en partner inom Corporate Finance. Under ytterligare två intervjuer fick jag presentera ett case och träffa nästan halva Corporate Finance-teamet. Eftersom man tillbringar nästan lika mycket tid med sina kollegor som med familjen är det viktigt att så många som möjligt i teamet får tycka till om sina framtida kollegor, fick jag berättat för mig. 

Kan du ge andra studenter några matiga intervjutips?

Kom påläst. Se till att skaffa dig en bild av bolaget och information om hur de jobbar. Kolla upp intervjuarna på LinkedIn och andra sociala plattformar. Förutom att ge dig en bild om vilka av dina egenskaper som kan vara värda att lyfta, kan här även finnas personlig information som med rätt tajming kan bli perfekta ice breakers i samtalet. Ren fakta som vad grundarna heter eller när bolaget bildades kan du hoppa över. Se istället till at ha tänkt igenom svar på frågor som ”Varför vill du jobba här?” och ”Varför vill du jobba på just den här avdelningen och vad tror du att du kan tillföra?” Försök också att lista ut hur bolaget skiljer sig från konkurrenterna och att du har en uppfattning om bolagets värderingar. 

Kolla igenom BDO:s bästa intervjutips här!

Jens, vad jobbar du med egentligen?

Finansiell rådgivning i samband med företagstransaktioner och värderingar. Vi hjälper våra kunder med att utföra due diligence, en form av företagsbesiktning, inför förvärv och försäljning av bolag. Det innebär helt enkelt att vi hjälper kunden att ta fram tillförlitlig information och identifiera nyckelfrågor i syfte att skapa ett så gynnsamt läge som möjligt i förhandlingarna. Ett annat område vi täcker är företagsvärderingar, viket utförs av en rad orsaker som till exempel vid samgåenden och fusioner, vid omstruktureringar eller vid större investeringar. 

Vi är ett relativt litet team, något som jag ser tydliga fördelar med. Alla blir verkligen viktiga delar i teamet och du är inte här enbart för att lära dig, du bidrar också i projekten. Jag fick ta eget ansvar tidigt och var med på mitt första kundmöte efter mindre än 80 timmar på BDO. Sedan dess har jag deltagit i flera kundmöten med chefer för stora bolag på andra sidan bordet. Här förväntas jag delta i diskussionerna och bidra till att projekten går åt rätt håll. Dessutom har vi väldigt kul när vi jobbar. Även om det bitvis är väligt mycket att göra tar vi oss tid till att snacka i korridoren och inte sällan blir det en after work.

Hur fungerar det att plugga och jobba samtidigt?

Alldeles utmärkt. Jag är van vid det och har hela tiden haft jobb vid sidan av. BDO är flexibla och förstående och låter mig anpassa mina tider för att det ska fungera bra. Det som särskiljer mitt internship är att det gör skolan roligare också. Att läsa en värderingskurs på utbildningen samtidigt som man får möjlighet till praktisk erfarenhet är bra tajming!

Varför är BDO ett bra val för att göra internship? 

Jämfört med de allra största byråerna har BDO en relativt liten organisation i Sverige, vilket jag ser som positivt då du naturligt blir initierad till flera olika branscher samt tidigt får ta ett stort ansvar. Även BDO:s stora internationella nätverk är något som känns väldigt spännande och attraktivt. Inte enbart på grund av möjligheterna att få jobba på andra marknader i andra länder, utan även på grund av möjligheterna att arbeta i stora internationella sammanhang. Något som har förvånat mig är hur väl jag blivit omhändertagen och hur kollegerna behandlar mig som vilken heltidsanställd som helst. I september åker jag med på BDO:s årliga utbildningsdagar i Barcelona. Bara en sån sak!